Să vă zic direct cele 3 lucruri și apoi dacă aveți chef citiți și restul.

Sigur, acum sunt relaxat și am făcut o mega poză la prima oră și pot să scriu, dar cu o seară înainte…

1. NU pleca la drum iarna dacă se anunța vreme rea! Nu pleca mai ales dacă destinația ta nu este un oraș mare, ci este o locație relativ izolată

2. Nu pleca seara sau dacă ști că vei ajunge târziu și e vreme rea afară.

3. Dacă pleci, să fii sigur că ai tot ce îți trebuie pentru a ieși de unde te poate băga prostia ta

Cam asta ar fi lista scurtă.

Acum să vă zic mai pe larg așa, ca la o bârfă :))

1. Cod galben de viscol și căderi abundente de zăpadă

Unui om normal la cap sau, mai bine, unuia care a dat știri despre cei care pleacă pe o astfel de vreme ar trebui să îi vină în cap întrebarea – dacă aia de la meteo au zis că va fi rău nu e mai bine să stau acasă?

Nu de alta dar am dat o tonă de știri despre deștepți ca mine care ignorau avertismentele și apoi se plângeau că e frig, ca autoritățile, că iarna, că …

Fac eu bagajele, pregătesc mașina și mă gândesc – să iau lopata sau lanțurile? – neeeee, am mașină nouă, cauciucuri bune de iarnă, drum scurt, merge.

Mare prostie. Uriașă, dacă zici nu vei greși.

Din momentul în care am intrat pe autostradă (aaaa destinația este Potcoava, care e sus la finalul unui drum cu rampe abrupte și după niște sate nu foarte circulate) am fost șocat să văd cum se simte vântul în volan. Am zis să îi dau înainte.

Pe centura Ploieștului bătea un viscol din lateral și era totul alb și ciudat. Era destul de greu să vezi mașina din față. Am dat telefon nașilor, care stau în Ploiești, să îi întreb dacă sunt ok în cazul în care mă opresc la ei – „Alex se simte rău, credem că a răcit așa că vă riscați!”. Mai aveam posiblitatea să mă opresc la bunica mea, dar la ora aia și pe vremea aia i-aș fi dat o sperietură maximă. Am zis să îi dau înainte.

Citește și →  Tată - trecut, prezent, viitor - înseamnă mai puțin din cauza mamelor?

Cu cât mă apropiam de Țârgoviște părea că lucrurile sunt mai blânde. Tocmai ce vorbisem cu Ionuț (proprietarul pensiunii) și aflasem că ninge, dar fără viscol și că se poate ajunge în siguranță. Am zis să îi dau înainte.

Pe la Fieni lucrurile au început să arate diferit, ninsoare serioasă, fără vânt, dar serioasă, am sunat să zic că ajung și că e posbil să mai sun dacă voi avea probleme. Intuiam eu ceva după arătau lucrurile. Am zis să îi dau înainte.

După ce am ieșit din Pucioasa s-a simțit imediat că urmează sate, adică interes scăzut pentru drumari să intervină, motiv pentru care stratul de zăpadă era de câteva degete. Am zis să îi dau înainte.

Am început ascensiunea spre Potcoava. A trecut prima coastă, a trecut și prima curbă, prima serpentină. Copiii relaxați în mașină, eu din ce în ce mai încordat. Am zis să îi dau înainte.

A venit o curbă ciudată și mai mult de 10% înclinație iar mașina a început să derapeze. După câteva manevre am trecut de curba aceea DAR, cel mai rău, am decis să ignor semnul de pe bord care îmi spunea că derapez maxim și să fac ceva …ce? Am decis să îi dau înainte.

La nici 2 km de pensiune e o coastă care și pe uscat e nasoală. Trec pe lângă o mașină parcată pe dreapta, zăpada deja de vreo 5 cm pe stradă. Fix în mijlocul rampei mașina a decis să meargă pe loc!!!!!!!! Fuck. Soția a ridicat ochii din carte, copiii au devenit atenți – „tati ce s-a întâmplat?”, „e totul bine?” După vreo 10 minute de încercat o mulțime de chestii am decis să le spun că „nu e bine” și că e posibil să mergem pe jos. Am sunat pe Ionuț să îl rog să vină să ne ia (el are mașină cu tracțiune integrală, eu nu). A zis că vine, iar eu am ieșit din mașină să văd unde o parchez. Am decis să mă opresc.

Citește și →  educație pe Skype cu copii de 8-9 ani

Cum stăteam mai mulți săteni au venit să scoată mașina parcată mai jos și au zis că mă vor ajuta și pe mine. Au venit la mine, s-au uitat la mașină, au verificat cauciucurile – ‘sunt bune, noi!”, „de ce nu o iei din loc cu așa mașină?”. Am răspuns în minte – pentru că sunt prost și puțin panicat. Nu am greșit când am zis asta pentru că înainte de a mă împinge unul dintre ei îmi spune „scoate ESP-ul! Că nu te lasă să accelerezi cum trebuie”. 10 minute mai târziu cu ESP-ul scos eram la pensiune!

Cu alte cuvinte aveam cu ce, dar experiența mea sau panica m-au făcut să mă pierd. Plus că nu ar fi rău să întrebi mai multe despre mașina pe care o ai și ce știe să facă, dacă vrei să te bucuri de ea (este un Nissan), nu de alta dar s-a dovedit că nouă fiind și cu cauciucuri bune chiar mă duce unde vreau.

O lecție învățată the hard way, dar de acum știu că drumul ăsta îl pot face cu mașina mea chiar dacă nu e 4X4 🙂

2. E 6 seara, februarie, asta înseamnă că la munte, în România, vei ajunge târziu

Ca mulți alți români, sau bucureșteni, vineri seara vrem să evadăm din orașul apăsător. Am intrat cu brio în această categorie așa că mi-am făcut bagajele, am așteptat toată lumea să își termine programul și apoi am pornit.

Imaginea o cunoașteți „atenționare de ultim moment al meteorologilor”, „furtună de zăpadă”, „valorile vor scădea drastic în acest weekend”, acestea erau știrile care rulau în timp ce eu ieșeam pe ușă. Puteau fi un semnal de alarmă de care ar fi trebuit să țin cont mai ales că era 6 seara, iar eu plecam cu doi copii!

Citește și →  de ce să stai la ușa grădiniței sau să nu lași copilul cu tatăl lui???

Am ieșit lejer pe ușă și am fost precum Ana a lu’ Manole până la destinație. Natura îmi spunea că mai bine stau pe acasă dar eu îi tot dădeam înainte.

În condiții ideale, ceea nu era cazul, aveam un drum de 2 ore și jumate maxim, DAR eu am facut spre 4 ore! Am ajuns pe la 9 și un pic, eu plin de adrenalină, soția obosită maxim, copiii extaziați de zăpada care tot se aduna.

3. E zăpadă, se anunță un drum pe întuneric și poate ceva surprinse neplăcute.

Tata m-a învățat că e bine să te pregătești când pleci la drum pentru lucruri care sunt și mai puțin plăcute.

Teoria am reținut-o și am aplicat-o de multe ori DAR de data asta am fost prost și ignorant la adresa lucrurilor care mi se arătau.

Mintea mea zicea: ia pantalonii schi pentru copii, ia lopata, ia lanțurile pentru mașină, fă plinul la rezervor, dă telefon și află cum e vremea la destinație și poate afli ce este și pe drum.

Ce am făcut eu? Am dat telefon și la mijlocul drumului am făcut plinul la rezervor. ATÂT!

Din nou zic că nu ar strica să arunci un ochi pe sistemele de siguranță ale mașinii pentru că e posibil să îți facă mai mult rău decât bine.

DAR, DAR, DAR … uite cum a arătat evadarea unui bucureștean la Potcoava

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *