…înainte de a rămâne însărcinate. Chiar așa  8 din 10 romance nu fac analize înainte de a rămâne însărcinate.

Mai e ceva de completat? Mai are rost să scriu? Am întrebat și eu de ce un specilaist poate mă lămuresc nițel – dr. Chadi Muheidli – medic primar obstetrica-ginecologie – …și răspunsul a fost sec …informare proastă, sărăcie, ignoranță, nepăsare.

80% dintre româncele din mediul urban care rămân însărcinate nu fac analizele necesare înainte de a rămâne însărcinate, iar 50% dintre ele rămân gravide din întâmplare, potrivit unei analize a clinicii Dacia Medical Center din Capitală, realizată pe un eşantion de 1.500 de femei. Eşantionul folosit este reprezentativ pentru femeile cu vârsta între 20 şi 40 de ani din mediul urban, care intenţionează să-şi planifice o sarcină, sunt însărcinate sau care au născut în ultimele 2 luni. La sat, procentul depăşeşte 90%.

Fără analizele prenatale, care arată problemele existente și evidentiază riscurile ce pot să apară pe parcursul sarcinii, viitoarele mămici riscă să nască prematur sau să sufere un avort spontan.

Astfel, femeile trebuie să îşi facă un set de analize cu 3 luni înainte de concepţieEfectuarea analizelor înainte de conceperea unui copil este esenţială, nu doar pentru prevenirea bolilor si tratarea eventualelor probleme de fertilitate, ci şi pentru că foarte multe sarcini nu supravieţuiesc mai mult de 2-3 luni: se opresc din evoluție sau se produce avortul spontan, în jur de 55%, faţă de media europeană de 30%. La fel de rău stăm şi la capitolul analize şi ecografii în timpul sarcinii. 20% dintre femei nu ajung deloc la medic, în timp ce mai bine de 40% fac doar controale de rutină, fără să ştie exact care este calendarul morfologiilor sau al analizelor specilizate din sarcină – de tip Dublu, triplu test sau analize genetice.

Citește și →  cum se prepară laptele praf

Un studiu recent arată și că, în general, aproape o jumătate dintre românce merg mai rar de 3 ani sau deloc la ginecolog (nu intră aici cele care încearcă să obțină o sarcină și nici cele care sunt deja însărcinate și merg la vizite periodice). Motivele invocate sunt neglijenţa, acea stare şi convingere că “mie nu mi se poate întâmpla nimic” şi chiar accesul limitat la servicii decontate de stat.

Inainte de a incepe demersurile pentru a obtine o sarcina, e bine ca femeile sa adopte un stil de viata sanatos, sa faca un set complet de analize si sa mearga la o consultatie de specialitate la obstetrica-ginecologie. Medicii spun ca este cea mai buna metoda pentru a evita o serie de probleme care pot sa ingreuneze sarcina.

Analizele uzuale de sânge și testul de secreție sunt primul pas pentru a vedea starea generala de sanatate si pentru a identifica eventuale anemii sau infectii, care pot complica sarcina. Tot acum se determina RH-ul si grupa de sange a celor doi parteneri, pentru ca o incompatibilitate intre cei doi poate duce la nasterea unui bebelus cu malformatii. Iar solutii in cazul in care mama are un RH negativ, iar tatal unul pozitiv, exista. Foarte indicat inainte de sarcina este si profilul TORCH – un test care iti spune daca ai sau nu imunitate la boile infectioase care pot fi transmise fatului.

Citește și →  de ce? DE CE? ...da de ce?

Bolile infectioase precum toxoplasmoza, sifilis, hepatita B, rubeola, citomegaloviroza sau enterovirus pot afecta femeia gravida si pot determina infectia embrionului, existand un risc ridicat de malformatii, avort sau chiar moartea fatului inainte de nastere. Daca aceasta analiza de sange iti arata ca nu ai anticorpi pentru unul din aceste virusuri, poti face un vaccin sau un tratament care sa te tina departe de probleme, dupa ce ramai insarcinata.

Odata ce ti-ai luat aceste masuri de siguranta, ai unda verde pentru a obtine sarcina mult dorita. Dupa ce reusesti acest lucru, insa, pregateste-te pentru vizite lunare la ginecolog.

  • Dupa ce testul de sarcina devine pozitiv, se face o ecografie de confirmare a sarcinii, pentru a vedea numarul de embrioni si a exclude o eventuala pozitionare extrauterina a acestuia/acestora. In general, are loc la 6-7 saptamani si poate fi insotit de un test de sange – beta HCG, repetat la 48 de ore, pentru a vedea daca sarcina este in evolutie.
  • Apoi, in jurul celei de-a 12-a saptamani de sarcina, se face ecografia morfologica de prim trimestru, impreuna cu un test de sange numit Dublu Test, care arata probabilitatea ca fatul sa dezvolte anumite anomalii genetice. Daca pacienta are peste 35 de ani sau daca analizele arata un risc crescut de anomalii, se recomanda si un test genetic non-invaziv – Harmony sau Panorama – ambele avand o rata de detectare a anomaliilor genetice de 99%.
  • Pe langa vizitele lunare la ginecolog, unde se verifica ecografic daca totul e in regula cu bebelusul si daca acesta creste corespunzator, intre saptamanile 20 si 24 se face ecografia de morfologie fetala de trimestrul II,
  • …iar in jurul saptamanii 32 se face ecografia morfologica de trimestrul III. Acestea arata cu exactitate varsta si greutatea bebelusului, precum si cum sunt formate organele interne si daca se prezinta vreo malformatie sau anomalie.
  • In ultima luna de sarcina, e bine ca pacienta sa mearga saptamanal la cabinetul ginecologic. Trebuie monitorizate tensiunea arteriala, miscarile si bataile inimii fatului, precum si eventualele scurgeri de lichid amniotic. Toate aceste informatii sunt esentiale pentru a stabili momentul si modalitatea nasterii.
Citește și →  mâncarea bebelușului după 1 an

Odata venit momentul nasterii, ramane intre medicul ginecolog si viitoarea mamica sa stabileasca daca va fi o nastere naturala sau o cezariana, in functie de particularitatile sarcinii si riscurile fiecarei variante. Oricare ar fi alegerea, e important ca pacienta sa tina cont de ceea ce i se spune si sa respecte intocmai indicatiile de dupa nastere, pentru a evita complicatiile si a se putea recupera intr-un timp cat mai scurt.

Sarcină ușoară și naștere ușoară!

8 comentarii pe “ce analize sunt indicate înainte și în timpul sarcinii

  1. Ana spune:

    Mi se par cam dese vizitele lunare la ginecolog pe care le propui în sarcină. Dacă sarcina este fără probleme cred că este suficientă o ecografie/ trimestru( translucența nucală, morfofetala şi starea de bine a fătului, ecografii care chiar sunt gratuite în unele maternități).
    Sigur, eu nu am nicio pregătire medicală, dar mă uit ce recomandări fac țările mai dezvoltate. În Marea Britanie de exemplu, dacă sarcina este în parametrii normali, doar cele 2 ecografii din primele 2 trimestre sunt decontate, mai multe sunt considerate moft, sarcina o urmăreşte o moaşă( doar dacă ea consideră necesar, te vezi şi cu un medic ginecolog) şi se încurajează naşterea acasă( dacă sarcina e normală primeşti o sumă de bani ca să naşti acasă; sumă mult mai mică decât ce cheltuie spitalul pt o naştere naturală).
    Până la urmă fiecare face cum crede, dar femeile trebuie să ştie că sarcina nu e o boală şi ar trebui s-o privească mai relaxat, fără frica banilor pe care nu îi au, dar pe care se presupune că ar trebui să-i dea medicilor lunar. Vorbesc despre sarcinile cu evoluții normale, fără vreun risc.

    • Daniel Osmanovici spune:

      Noi nu prea avem moașe. Acum se încearcă o refacere a acestei categorii mai mult decât necesare. Nu fac Paralela cu ce este in alte tari pentru ca sunt multe diferențe. Recomandările sunt ale unui medic specialist. Incerc doar sa cresc procentul de femei sau viitoare mame conștiente ca trebuie sa facă analize si sa urmărească sarcina. Multumesc pentru comentariu

  2. George spune:

    Inainte cu max 2 saptamani sau mai bine zis la ultima vizita inainte de nastere, in cazul in care pacienta opteaza pt cezariana se fac : cultura secretie col, hemoleucograma, timp de sangerare, timp quick, aptt. O analiza pe care o recomand dupa, intre 48-72h de la nasterea copilului ( practic mamica incepe cu colostru dupa lapte matern ) este un screening pt 51 disfunctii metabolice pt nou nascut. Medicul neonatolog inteapa bebele in calcai ( nu doare ) si pe un strip de hartie special se recolteaza 5 cerculete. Este un test vital pt bebe, in caz de o problema pt o anumita disfunctie, se regleaza prin regim alimentar. Mai multe despre acest test, gasiti la centrul de genetica din Bucuresti…Inainte de final cateva precizari : 1. Dublu test nu este un test de diagnostic, 2 Harmony e bun, non invaziv dar nu are acuratete 100% ca amniocenteza. Pt femei trecute de 40 de ani, cu risc la dublu test pt o anumita trisomie e mai indicat amniocenteza. 3. Pt femeile cu probleme de trombofilie in familie este indicat un test complet pt trombofilie.4. Morfologia de trim 3 e f importanta.4. Inainte de sarcina e bine de facut un test Pap, pt cele cu probleme de fertilitate, ag chlamidya, mycoplasma/ureaplasma. Din pacate lipsa educatiei, mentalitate, informare, si nu in ultimul rand lipsa banilor fac ca f multe femei sa nu treaca prin toate etapele sarcinii, ecografii etc.

  3. Ana spune:

    Mi se par cam dese vizitele lunare la ginecolog pe care le propui în sarcină. Dacă sarcina este fără probleme cred că este suficientă o ecografie/ trimestru( translucența nucală, morfofetala şi starea de bine a fătului, ecografii care chiar sunt gratuite în unele maternități).
    Sigur, eu nu am nicio pregătire medicală, dar mă uit ce recomandări fac țările mai dezvoltate. În Marea Britanie de exemplu, dacă sarcina este în parametrii normali, doar cele 2 ecografii din primele 2 trimestre sunt decontate, mai multe sunt considerate moft, sarcina o urmăreşte o moaşă( doar dacă ea consideră necesar, te vezi şi cu un medic ginecolog) şi se încurajează naşterea acasă( dacă sarcina e normală primeşti o sumă de bani ca să naşti acasă; sumă mult mai mică decât ce cheltuie spitalul pt o naştere naturală).
    Până la urmă fiecare face cum crede, dar femeile trebuie să ştie că sarcina nu e o boală şi ar trebui s-o privească mai relaxat, fără frica banilor pe care nu îi au, dar pe care se presupune că ar trebui să-i dea medicilor lunar. Vorbesc despre sarcinile cu evoluții normale, fără vreun risc.

    • Daniel Osmanovici spune:

      Noi nu prea avem moașe. Acum se încearcă o refacere a acestei categorii mai mult decât necesare. Nu fac Paralela cu ce este in alte tari pentru ca sunt multe diferențe. Recomandările sunt ale unui medic specialist. Incerc doar sa cresc procentul de femei sau viitoare mame conștiente ca trebuie sa facă analize si sa urmărească sarcina. Multumesc pentru comentariu

  4. George spune:

    Inainte cu max 2 saptamani sau mai bine zis la ultima vizita inainte de nastere, in cazul in care pacienta opteaza pt cezariana se fac : cultura secretie col, hemoleucograma, timp de sangerare, timp quick, aptt. O analiza pe care o recomand dupa, intre 48-72h de la nasterea copilului ( practic mamica incepe cu colostru dupa lapte matern ) este un screening pt 51 disfunctii metabolice pt nou nascut. Medicul neonatolog inteapa bebele in calcai ( nu doare ) si pe un strip de hartie special se recolteaza 5 cerculete. Este un test vital pt bebe, in caz de o problema pt o anumita disfunctie, se regleaza prin regim alimentar. Mai multe despre acest test, gasiti la centrul de genetica din Bucuresti…Inainte de final cateva precizari : 1. Dublu test nu este un test de diagnostic, 2 Harmony e bun, non invaziv dar nu are acuratete 100% ca amniocenteza. Pt femei trecute de 40 de ani, cu risc la dublu test pt o anumita trisomie e mai indicat amniocenteza. 3. Pt femeile cu probleme de trombofilie in familie este indicat un test complet pt trombofilie.4. Morfologia de trim 3 e f importanta.4. Inainte de sarcina e bine de facut un test Pap, pt cele cu probleme de fertilitate, ag chlamidya, mycoplasma/ureaplasma. Din pacate lipsa educatiei, mentalitate, informare, si nu in ultimul rand lipsa banilor fac ca f multe femei sa nu treaca prin toate etapele sarcinii, ecografii etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *