am trecut de prima săptămână acasă …asta e o realizare, dat fiind faptul că a trebuit să „jonglăm” cu doi copii și una mamă încă în convalescență. Stau acum și mă gândesc că nimic din ce am gândit nu a stat în picioare. Nu am folosit nici un bunic sau orice altă rudă, am fost doar noi; nu a fost încăpățânare, a fost adaptare la spațiul pe care îl avem, de care dispunem.

La Tea am dormit din 3 în 3 ore și în „pauze” puteam să ne odihnim sau orice altceva. Cu Radu a fost vorba de altă constelație. Redau doar o zi/noapte: masă la trei ore sau mai puțin, nimic obișnuit, doar că s-a dovedit foare violent la sân (de aci și postul meu cu mameloane de silicon sau consultant pentru alăptare), apoi vroia plimbare în brațe, pentru că orice altceva însemna urlete (și la cât de mic era eram uimit de cât de mari îi erau plămânii), dacă adormea puteam să stau doar pe fotoliu la o anumită înclinație, ORICE alt scaun, canapea, masă, zid însemna automat trezirea și urlete. În medie puteam face în casă 5-7 kilometri între mese! motiv pentru care (și mesele mele haotice) am trecut de la 80-81 de kg la 76kg în 7 zile. Noaptea pe lângă plimbări intervenea o mișcare suplimentară …gen agitat de sus în jos, pentru ca nu cumva Tea să fie trezită. Dacă la Tea mă trezeam o schimbam, o mufam și apoi o puneam înapoi la somn …cu Radu …acum râd și mă minunez, dar atunci …ei, a trecut.

Citește și →  atenție la ce scaun de mașină alegi și cum îl instalezi

Deci dacă vreți un ghid de supraviețuire în prima săptămână sau un îndreptar …ghid nu avem, câteva sfaturi (care ar putea să funcționeze sau nu) pentru că fiecare copil e diferit, avem. Ca să fac o glumă, la ieșirea din maternitate lăsați copilul la soacră sau mamă și luați-l la 3 luni :))

  • poziția de alăptare e sfântă – alinierea este sub forma unei „linii” formate de ureche, umăr, șold
  • că să nu căutați pe net cât pipi trebuie să facă sau câte scutece să schimbați ca să fie bine (asta e o nebunie) …media e 6 scutece la 24h din ziua 3/4
  • scade 10% greutatea la început, prima săptămână, apoi trebuie să revină și să crească treptat …dar nu vă stresați dacă nu e ca la carte, nu uitați că fiecare copil e diferit și cartea e ceva general!
  • dacă are gaze sunt o mulțime de soluții. Noi am folosit infacol care unește bulele în una mai mare și care se elimină cel mai ușor când e pe burtă. Nu asimilează substanța în sânge. O soluție mai este și calciu carbonic …dizolvat în lapte, sau SabSimplex sau ProTectis.
  • sânul și masa …nu 15 min cu 15 de la un sân la altul. termină un sân apoi trece la următorul. Nu e bine 15 cu 15 pentru că trage la început un lapte prea subțire, prea apos, fără aport energetic.
  • de evitat mulsul cu pompa, deși e simplu, comod și te scapă de dureri sau o eventuală furie a laptelui, mai repede, adică de preferat ar fi mulsul cu mâna. Se cuprinde aureola și se strânge ușor!
  • dacă laptele e în exces se poate mulge pentru depozitare, de fapt e chiar indicat (4-6 ore la temperatura camerei, 24 ore la frigider și la congelator cam 3 luni) că nu știi niciodată când pleci pe undeva sau trebuie să iei
  • nu e musai să faci căldură tropicală în cameră și nici nu trebuie purtat cu căciuliță, mănuși și alte asemenea. Deci 22-24 grade în cameră și 37-38 grade în apa de baie (dacă nu aveți termomentru de apă, incercați cu cotul)
  • la baie nu mai mult de o boabă de mazăre de gel de duș
  • uitați de ulei …crema hidratantă în schimb
  • masajul e doar o mângâiere ce ar trebui făcut zilnic
  • temperatura bebelușului e de interes dacă depășește 38 de grade. În rest dimineata e cam 36 iar după masa cam 37…cu ceva
  • nu intrăm în criză dacă nu a făcut caca timp de 2-3 zile, abia apoi vorbim cu pediatrul
  • Vigantol de ținut flaconul MAXIM 30 de zile!!!
Citește și →  nu știu ce titlu să pun, este despre dialogurile mele cu Radu

Acum eu vorbesc de prima săptămână dar prima lună este sau va fi una agitată când vine vorba de somn pentru că e după bunul plac al bebelușului. Oricum prin luna a 3-a lucrurile încep să se regleze, intervalele de somn și cele dedicate mesei vor fi mult mai clare și programul va fi mai ușor de organizat pentru voi. Asta ca să știți ce va urma (o parte). Apoi după 3 luni pot începe problemele cu dinții și aici depinde de norocul fiecăruia, unii scapă fără dureri mari, alții își vor aduce aminte de ce se întâmpla în prima lună …mese aiurea , plâns mult, somn puțin și vor dori să fie din nou prima săpămână/lună.

Asta e viața 🙂

4 comentarii pe “îndreptar pentru prima săptămână acasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *