Uite cum m-am trezit eu că știu o mulțime de lucruri și nu mai am nevoie de îndrumare de un consultant :)). Asta se numește – infatuare. Uite cum mă plimbam prin pavilionul babyboom și treceam pe lângă oamenii de la SAMAS, care mă invitau să îmi spună lucruri, iar eu refuzam cu delicatețe spunînd că sunt la al doilea copil și deci știu deja „cu ce se mănâncă”. Și uite așa a venit Matei și mi-a arătat, în special mie, ce ușor este să te înșeli. Prima lecție a fost schimbatul scutecului, apoi somnul, a urmat intervalul de servire a mesei și alăptatul. Aici ne-a blocat. Soția a tocit netul, toate cărțile din casă pe care le avem, numărul de telefon al pediatrului. Soluția pe care am primit-o de la voi după câteva postări era de multe ori aceeași CONSULTAT ALĂPTARE.
Și uite așa am trecut la acțiune. Am dat un telefon, am pus ceva întrebări, am fost până la SAMAS „acasă” și apoi a doua zi la ora 9.27 intra pe ușă Andreea (sau poate cu un ‘e’ că nu i-am văzut buletinul) și odată cu ea o nouă etapă în relația noastră cu Matei.
Andreea este consultant și asta înseamnă că în funcție de o serie de răspunsuri la o serie de întrebări foarte clare. Uite așa am văzut cum, pentru a fi mai comod, „ții capul cu mâna dreaptă și sânul cu dreapta” și uite așa poziția la sân e mai confortabilă, adică bebe apucă mai bine, mai corect. Se întreabă constant nivelul de durere perceput de mamă în funcție de poziție pentru a se stabili care este cea mai bună abordare și se „citește forma sfârcului”.
La un moment dat părea că sunt într-un service auto, cu multe întrebări tehnice și verificări atente – cât scoate limba, cum o ține, care sunt semnele la care schimbi sânul, cum îl faci să deschidă gura larg, cât de des face pipi și care este consistența scaunului.
Stăteam și mă uitam cum o femeie necunoscută a reușit să se împrietenească (să îi câștige încrederea) cu soția mea în nici 1 oră, ajungând să vorbească câte în lună și în stele. Credeam că doar bărbații fac așa 🙂
Ce mi-a plăcut este că tot timpul cât a stat (vreo 1 și jumătate) a răspuns non stop la întrebări și s-a dovedit că aveam câteva. Chiar dacă ai un copil se dovedește că sunt o mlțime de întrebări, pentru că ce să vezi, copii nu seamănă între ei!
RECOMAND oricărui părinte, fie că e la primul, fie că e la al doilea sau la al treilea copil să încerce experiența. Pe de o parte, sunt o serie de cursuri pentru perioada în care sunteți însărcinați și sunt cursuri pentru după ce ați născut.
Ca să vă arăt puțină acțiune din culise am aflat sau ni s-au confirmat următoarele:
- e normal ca bebe să stea la sân 1h-1h30 în primele două luni
- după ce trece de 2 luni sau trece de 3 luni scade spre 10 minute
- nu e o problemă că adoarme la sân sau pe pieptul mamei și mai puțin în patul lui în primele luni pentru că (spun unele studii) nu este definitiv complet sistemul nervos și orizontul lui de înțelegere este limitat. Abia după 5-6 luni e bine să îl pui în patul lui pentru că atunci începe să „înțeleagă”.
Acum, după consiliere, lucrurile arată altfel. Mama se înțelege mult mai bine cu bebe. De fapt în prima lună a sărit deja de 5 kg semn că mănâncă bine și mult 🙂
Cu somnul începem să ne descurcăm, iar Tea închide cercul perfect, numit familie.
Mulțumesc tuturor celor care ne-au ajutat, ne ajută și ne vor ajuta în continuare.