Într-o zi, nu mai ştiu când, am observat că Teei parcă îi fuge un ochi. Era obosită şi m-am gândit că acesta e motivul. Apoi am văzut că lucrul s-a repetat şi atunci mi-am pus întrebarea „de la ce vârstă pot merge cu copilul oftalmolog?”

Am sunat oamenii care ştiam că au legătură cu acest domeniu şi i-am rugat să mă ajute. Marea mea problemă era că nu ştiam exact către ce tip de control să mă îndrept cu Tea. În mintea mea erau chestiuni legate de tipul de aparate ce ar trebui folosite la copii, o expertiză a celui care face controlul, o faţă prietenoasă şi simţeam nevoia de îndrumare.

„- uite am vorbit cu Mihai, e un tip super fain şi are experienţă cu copii, are şi el doi, şi e optometrist şi te poate ajuta, e fix ce cauţi tu.

– super …îl sun şi merg la el”

Am sunat, am ajuns, am rezolvat. A fost atât de simplu, iar Tea a fost mega încântată.

După ce am terminat controlul am stabilit să ne vedem şi la un interviu să explice şi altor părinţi ce îmi spusese şi mie

Sumarizez:

  • între 0-3 ani doar la oftalmolog
  • între 3-8 ani optometrist/oftalmolog
  • după 8 ani la optometrist

AAAAAA şi dacă vă întrebaţi ce e este cu termenul de optometrist şi oftalmolog …Optometrist înseamnă că se ocupă de verificări – îţi spune dacaă există defecte sau leziuni, chestiunia anormale, îţi prescrie ochelarii şi dioptriile, dar nu prescrie medicamente şi nu face interveţii. Oftalmolog înseamnă că se ocupă de probleme de patologie şi de tratare pe cale medicamentoasă a unor probleme, dar face şi verificări „tehnice” – medic specialistîn diagnosticul şi tratarea afecţiunilor oculare.

Cât priveşte varainta lungă …vă las să citiţi în continuare tot ce mi-a Mihai trimis pentru discuţia din platou. Am ajustat puţin textul …

Disparitatea de fixație si dispozitivele digitale

Alinierea oculara si stresul vizual au fost dinotdeauna o provocare pentru ochii si creierul uman. Chiar din primele zile si luni ale vietii noastre, ne straduim, la inceput inconstient si involuntar, iar mai apoi constient si intentionat , sa urmarim cu privirea stimulul care ne capteaza atenția. Ochii nostrii nu funcționează perfect sincronizati la începutul vieții, de aceea o forma usoara de deviere a globilor oculari este normala in primele luni de viață. Totusi marimea devierii si directia in care ochii fug pot fi un indicator al necesitatii unei forme de corectie a acestor devieri inca din primele zile si luni de viață. Fereastra de timp in care aceste probleme mai mici sau mai mari pot fi corectate este totuși limitată la 0-3 ani in cazul strabismelor si a diferentelor mari de dioptrii dintre ochi si maxim 6-8 ani in cazul disparitatii de fixație.

Citește și →  La mare cu familia în România pe timpul pandemiei

1. Controlul oftalmologic periodic la copii cu varste intre :

  • 0-1 an este crucial !
  • 1-4 ani obligatoriu !
  • Daca totul este in regula, intre 4-7 ani facem prevenție, dar mai ales ne invatam copii de mici sa aiba grija de sănătatea lor.

Viciile de refractie nedepistate sau necorextate provoaca inclusiv modificari posturale.

Copii isi folosesc tot corpul pentru a compensa aceste dificultati vizuale, asa ne si dam seama de cele mai multe ori ca ei au de fapt o problema de vedere – Stau inclinati sau tin capul rotit, adica imping in fata ochiul care vede mai bine.

Iar daca tin capul inclinat ii ducem la ortoped cu toate ca probabil au astigmatism. O problema de vedere va “migra”, si in secundar va produce si alte efecte negative pentru sanatatea intregului corp (Daca sta inclinat ca sa compenseze o problema de vedere va avea si probleme cu spatele).

2. Activitatile in aer liber si expunerea la lumina naturala sunt extrem de importante pentru ochiul uman!

Nu uitati ca nu am evoluat ca specie in sali de curs sau locuri de joaca si nici in fata monitoarelor… Exista studii stiintifice care coreleaza cresterea miopiei cu timpul petrecut sub lumina artificiala.

3. Distanta dintre ochi si telefonul mobil este mult prea mica pentru ceea ce pot face eficient muschii globilori oculari !

Functionarea ineficienta, defectuoasa se va manifesta sub forma Disparitatii de fixație, adica ne fug ochii DOAR cand efortul e prea mare si tocmai de aceea este mult mai periculos, pentru ca nu ne vede nimeni ochii deviati atunci cand stam aplecati si cocosati deasupra telefonului (dar ne dam de gol in selfie-uri nu ? :))

Daca ar fi Strabism, ar fi observabil efectul si poate am face ceva mai repede, sau am stii ca avem ceva de facut.

4. Lumina albastra emisa de TOATE dispozotivele digitale si de Soare este cea care ne tine treji!

Daca vrem sa adormim repede copii, nu le tinem lumina aprinsa nu? La fel tableta sau etc… cu ecran, nu o sa ii ajute sa se liniștească inainte de somn.

5. Lungimea de unda a luminii albastre din TOATE dispozitiele digitale inclusiv de la Soare este de 450 nm, cu 50 de puncte mai mult decat cristalinul si retina au fost “construite” sa utilizeze.

Adică daca “copilul” nostru lucrează zilnic 8 ore cu dispozitive digitale am face bine sa ii facem ochelari cu lentile BlueControl.

Desi sfatul meu este FARA TELEFON MOBIL SAU TABLETA LA COPII!

6. Totusi lumea in care traim este din ce in ce mai digitalizata si totii copii nostrii vor folosi dispozitive digitale indiferent de domeniul in care vor lucra.

Marea intrebare a parintilor fiind  – Cat timp e ok sa foloseasca copilul meu un dispozitiv  digital? Asa ca, recomandarea mea ca durata de timp care sa le mentina ochii sanatosi dar mai ales care sa creeze comportamente ponderate vizavi de sanatatea oculara este :

  • 0-2 ani : 5-10 minute pe zi
  • 2-4 ani : 30 minute pe pe zi
  • 4-10 ani : 1 oră pe zi in reprize de 15 minute
  • 10-12 ani : 2 ore pe zi in reprize de 30 minute
  • 12 ani + : 3 ore pe zi in reprize de 30 minute cu pauze de minim 5 minute.
Citește și →  au vrut fresh de fructe ...le-am luat MultiFresh!

7. Cum ne dam seama cel mai usor ca avem Disparitate de fixație  ?

Nu suportam prea bine filmele 3 D sau dureaza destul de mult timp pana ne obisnuim cu filmul 3 D, si de regula este insotita de dureri de cap si senzatii de amețeală. Vedere incetosata la trecerea de la aproape la distanță  care dureaza mai mult de 3-7 secunde! Vederea dubla este cel mai grav simptom, chiar si ocazionala! Asa ca intelegeti de ce un copil singur nu prea are cum sa explice simptomele simple si de ce de cele mai multe ori ne vin la cabinet copii cu Diplopie (vedere dubla).

8. Cum corectam Disparitatea de fixatie?

In primul rand cu un consult periodic! Apoi cu portul corectiei potrivite si in cele din urma cu corecție prismatica.  Lentilele prismatice sunt lentilele care “mută “ imaginea înapoi in zona centrala a retinei, numita Panum, acolo unde ii este locul. Un glob ocular deviat nu capteaza in zona Panum si astfel vederea binoculara nu este obtinuta de catre creier.

De aici dificultati de genul :

Dislexie

Copii care se afla chiar in perioada învățării cititului si vad dublu vor suprapune anumite litere si astfel vor citi inversat.

Nu ai cum sa fii dislexic dacă nu stii sa citești la fel cum nu devii dislexic dupa ce ai învățat  sa citești deoarece creierul recunoaste cuvintele dupa forma si odata ce ai invata o forma gresita este greu sa o reinveti.

Comportament agitat la scoala

Datorita compensarilor corporale si a efortului permament de acomodare, dar in principal al efortului imens de focalizare si a fixarii ambilor ochi pe aceeasi imagine – de aici si denumirea de Disparitate = dispare fixatia, copii au tendinta de a se misca mai mult si aceasta agitatie o observam si pe scaunul din cabinet. 

O vedere neclară si obtinuta cu mare consum psihic si muscular poate demotiva copii la școală si nu de putine ori apar rezultate academice slabe. Soferii nu aproximeaza bine distantele si viteza obiectelor. 

Citește și →  de ce plânge bebe?

Sfaturile si regulile altora, bineinteles sunt ca limita de viteză… Totusi e mai bine sa stii regula si sa te abati cat ai putin de la ea!

Asa ca, la intrebarea Previi sau Tratezi? Cine poate raspunde in primii ani de viata? Părinții sunt responsabili de prevenție in primii ani de viață!

Am doi băieți  si nu e ușor deloc sa imi urmez sfaturile…

Pe cel mare il tin cu greu sub un control oricum super tolerant.

Dar cu cel mic este mult mai ușor sa il cresc macar un pic mai sănătos.

Asta nu inseamna ca vreunul ma asculta de buna voie sau fara lamuriri cand le povestesc despre ingrijirea ochilor.

Totusi, Educaţia este un act de credință iar noi avem datoria sa iesim șifonați !

Staţi pe baricade, e pentru sanatatea lor !

Ce este totusi diferit in prezent de tot mai multi oameni, copii si adulti, ajung sa sufere de pe urma stresului vizual iar unii dintre noi chiar ajungem sa purtam ochelari ?

Apoi, poate chiar mai importantă pentru sanatatea ochilor noștri, este distanta fata de ochi la care ţinem aceste dispozitive digitale, iar exemplul cel mai des il putem vedea cu toții la  TOȚI oamenii de pe lângă noi… am devenit cu toții niște zombie ambulanți și cocosati, privind încrucișat la smartphone…

Repet, personal mi se pare mult mai dăunătoare pentru sanatatea ochilor Distanța de la care privim ecranul telefonului mobil decat Durata.

Datorita ecranului ingust suntem nevoiti sa privim mult mai apropiat decat au fost “gândiți” ochii nostrii sa funcționeze. Sistemul nostru vizual este unul caracteristic pradatorilor, adaptat pentru vederea in profunzime si specializata pe viteza, vedem prada la distanță si o păpăm cu tot cu pene, nu ne uitam prea mult de aproape la pene… :)) Practic toate activitatile prelungite si mult prea apropiate din planul de aproape, ne arata lipsurile evolutioniste. Ochii noștrii nu au “strălucit” niciodata la aproape! Asa ca , tinand cont de stilul de viata modern, si de activitățile majoritar pe dispozitive digitale ( Tv, laptop, tablete si telefon ), nu e de mirare ca tot mai multi oameni acuza plangeri astenopice (dureri de gat si de umeri, dureri de cap, vedere incetosata la trecerea rapida de la aproape la distanță, sau mai rau vedere dubla).

Ultima recomandare:

Indiferent unde si cand faceti controlul PERIODIC, cereti teste de motilitate oculare si de depistare a Disparitatii de fixare!

Oprea Mihai”

Cam asta am vrut să discutăm. Nu am apucat pentru că televiziune impune mereu timpi limită şi am decis să tragem doar semnale de alarmă mari şi să ne revedem 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *