Eu merg cu Radu la kinetoterapie. Nu, nu este nimic în neregulă cu el; doar că am observat că după ce a stat bine în şezut, el s-a ridicat direct. Nu a mers niciodată de-a buşilea! Chestia asta nu e tocmai bine, am aflat eu ulterior.

Deci …eu cu Radu am ajuns de la 1 an la un kinetoterapeut. Ne-am gândit noi că nu e tocmai bine că bebe nu a mers de-a buşilea. NU ştiu ce ne-a venit! Am întrebat pediatrul şi mi-a explicat că ar fi fost indicat ca bebe să fi făcut trecerea la mersul normal după ce a mers de-a buşilea. Aaaaa şi a mai zis şi că ţinutul de mâini nu e tocmai indicat.

Cu aceste informaţii am început să mă interesez, să aflu pe unde să ajung, cu cine să vorbesc, am început să sap. Rezolvarea a venit rapid de la Andrei Gligor care mergea deja cu Sara la kinetotarapie la KinetoBEBE. Nu fac reclamă pentru că la cât de plin este şi la câte solicitări au, chestiunea e de prisos, dar mă leg de ei pentru că ideea lor este PREVENŢIA! E simplu …”dacă e vorba de tratament şi chestiuni complicate lăsăm centrele specializate să facă asta, deşi putem şi noi să facem asta, dar prevenţia şi instruirea părintelui e la fel de importantă„.

Citește și →  tataincepator.ro și suntmamica.ro - THE A TEAM

Prima întâlnire a fost cu plânsete. Radu era pus să facă o serie de mişcări cu care nu era obişnuit. Totul era ca o joacă, dar faptul că era vorba de un mediu străin, o persoană necunoscută, îl făcea agitat. Se uita la Daniela şi parcă zicea „cine eşti tu şi de ce vrei să faci cu mine bicicleta”. După două săptămâni Radu intra singurel, fără plâns şi „lucra” timp de 40-45 de minute fără probleme. E drept că de fiecare dată am avut grijă să îi spunem unde mergem şi ce urmează să i se întâmple, aşa că odată ajunşi Radu era pregătit. Copilul e capabil să înţeleagă de la 8 luni! De la o şedinţă de evaluare, am ajuns acum să mergem constant, iar rezultatele sunt mai mult decât evidente în independența şi siguranţa cu care Radu face lucruri.

Ce şi despre ce ne-a întreabat? Ca să vă lămuresc am aici o poză mare care spune cam ce e de urmărit la bebe ca să ştii dacă şi când e bine să intervii cu o vizită la kinetoterapeut.

Citește și →  ce trebuie să știi despre camera copilului

kineteoterapie

Într-o notă cu mult mai serioasă ar trebui să ştim că

  • La naștere, în general, informaţiile primite sunt legate de medicamentaţe, alimentaţie şi igienă corporală. Ceea ce lipseşte sunt informaţiile legate de dezvoltarea neoromotorie în primul an de viaţă.

E bine de ştiut că în primul an de viaţă bebe parcurge câteva etape importante. Când ele sunt cunoscute de părinţi, joaca cu cel mic va avea rol activ de stimulare a dezvoltării motrii şi senzoriale.

  • În urma unei vizite profilactice la o clinică de recuperare pediatrică se vor primi fişe de evaluare, hărţi de dezvoltare motorie şi explicaţii.
  • În cazul în care se observă asimetrii în dezvoltarea motorie (înclinări ale capului care se văd şi în axul corpului, picioare orientate în interior sau exterior, tonus muscular scăzut, etc.) atunci e  necesară o evaluare motorie intr-un centrul specializat in kinetoterapie pediatrica

Evaluarea motorie stabileşte clar dacă:

  1. există această asimetrie,
  2. dacă este sau nu fiziologică,
  3. dacă se poate îndrepta prin terapie,
  4. cărui doctor (specialitate) trebuie să i se adreseze părintele pentru un diagnostic.
Citește și →  căpușe - 3 pași simpli să nu ai probleme

A face kineto cu bebe este despre

  • a stimula crşterea şi dezvoltarea motorie corectă
  • duce la un tratament de scurtă durată
  • rezultate rapide şi clare

Ce facem cu bebe cât e mic şi cum „tragem” de el când „îl ajutăm să meargă” îl va afecta toată viaţa de adolescent şi adult.

8 comentarii pe “când mergi cu bebe la kinetoterapie

      • Ana spune:

        Nu mi-ai răspuns la întrebare. O să sun şi o să-i întreb pe ei…
        Întrebam pentru şedințele de kinetoterapie propriu-zise. Evaluarea o am deja, iar şedințele susținute pentru 2 copii, fără o reducere de la casa de asigurări, mă cam ustură.

      • Ana spune:

        Nu mi-ai răspuns la întrebare. O să sun şi o să-i întreb pe ei…
        Întrebam pentru şedințele de kinetoterapie propriu-zise. Evaluarea o am deja, iar şedințele susținute pentru 2 copii, fără o reducere de la casa de asigurări, mă cam ustură.

  1. Mihaela spune:

    Bună ziua! Am. O fetita născută la 27 s in prezent 1 a si 4 l corectate a început de curând sa meargă singura, problema e ca în momentul în care se dezechilibrează pica cu totul, și se lovește la cap, nu amers de a busilea nu s a ridicat singura de aseară a început sa se ajute de un scaunel pt a se ridica! Cum as putea sa o ajut?? Se apleca singura sa ia lucruri

    • Daniel Osmanovici spune:

      Îți recomand sa mergi la o sesiune de control la un centru KinetoBebe. Din câte știu evaluarea este gratuită si durata este de aproximativ 1 ora așa ca își pot da seama se câteva lucruri. Copiii se apuca sa meargă diferit. Nici al meu băiat nu a mers in patru labe. Încearcă sa nu te îngrijorezi de loviturile la cap pentru ca cei mici au o alta rezistența fata de noi si percep altfel durerea. Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *