Supraponderali nu înseamnă gras și frumos 🙁

Potrivit statisticilor specialistilor, 40% din copii români sunt supraponderali! asta era înainte de pandemie, acum după 1 an de stat în casă sigur cifrele sunt cu mult mai rele.

De ce? Ce putem face?

Ceea ce ar trebui să fie doar o problemă medicală este de fapt o problemă comună: copii supraponderali! Acest lucru este din cauza faptului că procentajul de copii cu probleme de greutate este foarte mare și el crește în fiecare an. La fiecare statistică avem neplacuta surpiză să vedem că sunt din ce în ce mai mulți copii cu probleme de greutate. Și ca și când acest lucru nu este suficient de grav, statisticile spun că trebuie să luam în considerare și problema obezității la copiii foarte mici!

OMS descrie obezitatea ca o afecțiune în creștere, o problemă care începe să ia amploare mondială și să se transforme într-o situație critică. Tulburările de nutriție sunt prezente atât în mediile sociale cu câștiguri peste medie cât și în familiile cu venituri mici.

Doctorii spun că din toate cazurile de obezitate juvenila, doar 10% țin strict de mediul endocrin. RESUL DE 90% țin MODUL DE ALIMENTAȚIE, calitatea alimentelor, personalitatea părinților și gradul lor de implicare în educarea alimentară a copiilor, diversitatea dulciurilor și a alimentelor tip fast food, mai ales a neglijenței personale.

Gras și frumos înseamnă de cele mai multe ori supraponderal și nesănătos

Banuiesc că auziți frecvent (dacă nu ați zis chiar voi) despre un copil mic „cât de mic și draguț este el așa de grăsuț cum este” SAU despre faptul că „a fi gras înseamnă că mănâncă bine, adică e sănătos”.

Un copil când este mic și grasuț este foarte drăguț (al meu era genial), dar este un viitor cardiac, un viitor diabetic sau un copil exclus social de colegii din școala. Al meu s-a hranit exclusiv de la sân până la 6 luni când am început divesificarea. Diversificarea am pornit-o după ce ne-am sfătuit cu medicul pediatru care a luat în considerare elemente ce țineau de Radu.

Citește și →  cum faci baia copilului o plăcere

Dar nu mulți părinți fac asta și mulți nu stau să ia în considerare că obezitatea juvenilă duce la probleme de sănătate foarte grave: afectiuni cardiace, diabet zaharat, apnee de somn, tulburări locomotorii, tahicardii, diferite forme de cancer, etc. Copiii sunt etichetați în școli, li se pun porecle și sunt excluși din cercurile colegiilor. Acest lucru duce la o excluziune socială forțată a copilului și cauzează probleme comportamentale și afective.

Greșelile pe care le facem noi, ca adulți cu copiii noștrii sunt: alimetația proastă și lipsa sportului sau a oricăror activității fizice.

– modul de alimentație este GREȘIT înțeles de adulți (dacă este înțeles)

La capitolul acesta nu suntem deloc moderni! Zicala Gras, Frumos si Sanatos inca dainuie in aproape toate familiile, copii se ingrasa sa aiba de unde slabii daca se imbolnavesc sau daca e slab, inseamna ca mama nu stie sa aiba grija de copil. Sunt  idei vechi, venite din popor si care denota un grad foarte scazut de educatie si informare.

Problema mare pleaca din perioada anterioara nasterii; mamele nu sunt instruite in maternitati si se lasa totul in seama cursurilor de puericultura/parentale la care parintii ar trebui sa ia parte, dar defapt putini merg la aceste cursuri. Se discuta despre alimentatia sugarului, dar defapt se militeaza pentru alaptare. Daca mama nu poate alapta, ce se face? Cine o invata sa hraneasca bebelusul? Doar tabelul de pe spatele cutiei de lapte praf…. Si de aici incepe o calatorie nesigura in acest nou domeniu din viata copilului. Diversificarea se face repede si nu sub indrumarea pediatrului, copii sunt mofturisi pentru ca sunt obijnuiti cu gustul de lapte praf si nu accepta alte alimente, bebelusii ajung sa manance pufuleti de la 8 luni pt ca …”ii pot mesteca”.

Citește și →  tata e șeful și e cel mai tare!

Cand ajung la varsta de 1 an, bebelusii hraniti cu lapte praf au o scuza ca sunt grasuti: „a mancat lapte praf” si cei care au fost hraniti la san au o alta scuza: „au subt lapte, si mama a avut mult lapte”.

Fara sa se ia in considerare nimic, se continua alimentatia adaugand produse puternic calorice si nu se iau in considerare tabelele  de verificare a greutatii copilului!

Și uite așa ajungem sp avem copii supraponderali

Si acum incep greselile mari: facem dentitia pe covrigi si nu cu ajutorul jucariilor special concepute pentru acest lucru, mancam pufuleti sau popcorn cand iesim in parc, este trandy ca bebe sa refuze sa manace fructe si legume si o luam ca atare fara sa facem ceva, leguma preferata este cartoful si fructul folosit in alimentatie pana la 3 ani e banana, mesele nu sunt portionate si organizate, copilului i se da in gura pana la 5-6 ani si se exagereaza a se manca tot din farfurie….

Sunt obijnuințe care se perpetueaza de la parinte la parinte si sunt majoritatea in defavoarea copilului.

Dupa varsta de 6 ani copilul este incurajat sa manace feluri de mancare nesanatoase, incurajare care vine atat de la locurile de joaca, cantine cat si parinti. Meniul cel mai frecvent la locurile de joaca/petrecerile pentru copii/sau alte locuri in care copiii sunt clienti sunt carftofi prajiti cu schnitzel sau mini pizza. Aparitia acestor meniuri incurajaza crearea unui mod nesanatos de viata pentru copii, le creaza gustul pentru fastfood si nu ii lasa sa cunoasca si alte feluri de mancare pentru care se poate deschide apetitul.

Spun ca sunt incurajate de parinti pentru ca si parintii prefera aceste meniuri pentru copii lor pentru ca sunt siguri ca acestia le mananca fara mofturi. Dar din pacate nu cantitatea de mancare ar trebui sa conteze pentru un copil sanatos, ci calitatea ei. Iar calitatea nutritiva nu exista in aceste mancaruri. Doar cantitate mare de grasimi.

Citește și →  450 de lei amendă pentru lipsa scaunului auto

Bine inteles ca sunt probleme legate de modul de recompensa care este in cele mai multe cazuri reprezentat de bomboane, caramele, napolitane, etc  sau si mai rau, de iesiri duminica in familie la restaurante tip fast food!!!

SPORT greșit înțeles

Daca la alimentatie intelegem gresit principiile unei nutritii sanatoase, la sport …suntem si mai codasi.

Bebelusii trebuie sa faca miscare: gimnastica! Acest lucru este demonstrat si explicat in literatura de specialitate si este folosit in toate tarile civilizate, de pe orice continent. Din pacate nu si la noi… La noi bebelusii sunt pozitionati bine in landou, apoi intre perne si apoi in premergator. Atat. ESTE CUMPLIT DE GRESIT si de aici se nasc atat de multe probleme: retard motor, devieri de coloana, deviere de picioruse, obezitate, probleme de comportament…..

Acum exista tot felul de activitati pentru bebelusi, dar parintii le ignora pentru ca ei considera ca doar bebelusii bolnavi trebuie sa faca gimnastica.

Daca vorbim de copii mai mari de 4 ani si supraponderali, tipul de sport care se alege, se alege haotic dupa trend. Acum cativa ani a fost tenisul, acum este innotul sau baletul…. Sporturi total gresite pentru atfel ce copii si pentru rezistenta lor la efort!

Pentru a prevenii problemele de obezitate si pentru a ajuta copii care au problem de greutate este recomandat a lua parte la programe complexe in care sunt implicate atat medicii pediatrii, nutritionistii si kinetoterapeutii. Se combina cele doua capitole mari cel de nutritie si sport asistat si sunt coordonate de un medic pediatru.

Sanatatea celor mici trebuie atent supravegheata si este responsabilitatea noastra, a adultillor, sa ne crestem si educam copii pentru a deveni adulti sanatosi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *