Vaccinarea face bine. Vaccinurile salvează vieți. Dacă nu ne vaccinăm copiii îi expunem la o mulțime de lucruri care le fac rău. PUNCT. 

Am auzit adesea că vaccinarea este degeaba și că de fapt este o mare conspirație.

Am auzit și că vaccinarea este soluția eradicării unor boli care au ucis mii, sute de mii, milioane de oameni.

Am ales a doua variantă.

Vaccinarea este și va fi mereu un subiect sensibil, dar beneficiile de a discuta despre el sunt mai mari decât orice interese meschine, așa că hai să povestim, adică să vă povestesc. 🙂

În loc să trec prin toată schema de vaccinare (Cu Tea am facut toate vaccinurile obligatorii și două care erau opționale, cu Radu suntem la zi), am să vorbesc de cel care a fost introdus cel mai recent în Programul Național de Imunizare: vaccinul pneumococic.

Să le luăm pe rând.

Ce sunt bolile pneumococice?

  • Bolile pneumococice sunt infecții bacteriene care se pot localiza la nivelul urechii, sinusurilor, creierului, măduvii spinării, plămânilor sau pot ajunge în sange. Sunt cauzate de o bacterie numită Streptococcus pneumoniae (numită și pneumococ). 

Ce este pneumococul?

  • Pneumococul este o bacterie care în mod normal se găsește la persoanele sănătoase în nas și faringe. În condiții de imunitate scăzută (pe fondul altor boli sau la copiii foarte mici, al căror sistem imunitar nu este încă bine dezvoltat) bacteria poate deveni agresivă, cauzând una dintre bolile pneumococice. Între 50% și 80% dintre copiii care frecventează colectivități (creșe, grădinițe, locuri de joacă etc.) sunt purtători sănătoși ai acestei bacterii
Citește și →  Amintiri despre cum mi-a arătat tatăl meu țara noastră

Cum se transmite?

Pneumococul se transmite pe cale aeriană, prin strănut, tuse ori contact direct, dar și indirect, prin praf contaminat.

Pneumococul se transmite ușor, mai ales în comunități precum: grădinițe, centre de joacă, centre de plasament, spitale.

Care sunt categoriile cele mai afectate?

Categoriile cele mai expuse la îmbolnăvire sunt în primul rând sugarii, copiii cu vârste mai mici de 2 ani și cei care frecventează colectivități.

Cum se manifestă?

Iată câteva dintre simptomele bolilor provocate de o infecție cu pneumococ:

  • febră mare (peste 39 °C)
  • tuse
  • dureri acute (de tip „junghi”) în piept
  • dureri de urechi
  • scurgeri din urechi
  • respirație zgomotoasă
  • oboseală excesivă
  • refuzul alimentației
  • vărsături
  • dureri de cap
  • mai rar, amețeli.

Poate nu știați!

Câteva lucruri importante de știut:

  • Bolile pneumococice sunt principala cauză de decese prevenibile prin vaccinare la copii.
  • România are cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană, iar pneumonia constituie principala cauză de deces la copiii cu vârste mai mici de 5 ani.
  • Bolile pneumococice sunt din ce în ce mai rezistente la antibiotice. Abuzul de antibiotice (cel mai adesea luate fără a fi prescrise de medic) a determinat creșterea rezistenței în timp la diversi patogeni. 
  • Vaccinul pneumococic conjugat 13-valent a fost recent inclus în Programul Național de Vaccinare, fiind astfel oferit gratuit e către stat.
Citește și →  laptele de creștere - colostru

Când mergem? Unde? Cum ne pregătim?

  • Ca la toate vaccinurile, nu se administrează dacă bebelușul are o boală febrilă acută severă (o banală răceală nu este un motiv de a amâna vaccinarea). Decizia de vaccinare sau nu, trebuie să o ia însă medicul de familie. 
  • Ia cu tine carnetul de vaccinare al bebelușului!
  • Spune-i medicului despre orice aspect legat de sănătatea copilului (alergii, boli cronice, boli autoimune).

Important: Chiar dacă copilul a făcut o boală pneumococică, NU este imun și trebuie  vaccinat!

 

La ce să ne așteptăm după vaccinare? 

Ca la toate vaccinurile, ar putea apărea efecte secundare, dar care dispar repede: febră, reacții la locul injecției, iritații, somnolență, scăderea apetitului sau iritabilitate. Nu ii administrați copilului medicamente antitermice (Paracetamol sau Nurofen) preventiv, ci doar dacă temperatura îi crește peste 38,5 °C (măsurată intrarectal). Păstrați în permanență legătura cu medicul. 

Conform studiilor clinice și rezultatelor înregistrate după punerea pe piață, vaccinul pneumococic 13-valent este bine tolerat și are un profil favorabil de siguranță.

Citește și →  sportul, copiii, relaxare, distracție

Bine de știut! 

  • Potrivit Programului Național de Vaccinare din România, vaccinul se face astfel: o doză la vârsta de 2 luni, una la 4 luni, plus o doză de rapel la vârsta de 11 luni. Copiii cu vârsta de până la 1 an au nevoie de mai multe doze de vaccin pneumococic pentru ca organismul să genereze un răspuns imun complet și de durată.

 

 

Acestea fiind zise, sper că ați înțeles mai bine măcar ce face acest vaccin și de ce este necesar. Încă o dată, de ținut minte: România înregistrează cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană, iar pneumonia constituie principala cauză de deces la copiii sub 5 ani.

Orice alte întrebări aveți, vă aștept aici și vă promit că revin cu răspunsuri autorizate.

SĂNĂTATE!

Acest articol este rezultatul unei colaborări cu Asociația Mame pentru Mame.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *