Folosesc deja de ceva vreme un instrument specializat pentru monitorizarea activității sportive. Sunt deja la al 5-lea ceas marca Garmin. De la Fenix3, nici nu am mai purtat al tip de ceas! Am și o explicație 🙂

Din momentul în care am descoperit sportul și datele din spatele fiecărei activități, am fost prins. Cumva, toată informația pe care o primeam mă împingea (nu știu dacă e cel mai bun termen) să fiu mai competitiv, să mă depășesc #beatyesterday, să fiu mai tare decât cel pe care îl întâlneam la alergat în parc, decât …

Am schimbat ceasurile nu pentru că nu ar fi fost bune, ci pentru că modele care tot apăreau erau prea bune ca să stau departe de ele :))

Nu ascund faptul că informațiile pe care le oferă ceasul, estimari legate de timpul pentru maraton/21k/10k/5k, sau felicitările pe care le primesc pentru diversele recorduri presonale m-au făcut să îmi intensific eforturile, să mă autodepășesc.

După atâta vreme pot vorbi, zic eu, în cunoștință de cauză despre ce este potrivit fiecăruia.

ceas (sportiv) – fenix 5plus

Am pus paranteze la sportiv pentru că are un design, alături de schimbarea curelelor, care îl face potrivit pentru aproape orice ocazie.

de ce am ales un ceas? În primul rând pentru că este ceas, funcționalitățile din spatele designului îl duc înspre smartwatch. Dincolo de notificări, muzică și streaming (spotify și deezer), ai posiblitatea de a accesa magazinul de aplicații care îți deschide un univers uriaș de posiblități. Eu, spre exemplu, am ales să folosesc aplicații legate de fusul orar, indicele UV, Uber, unde mi-am parcat mașina. Cantitatea de senzori din carcasă sau senzorul care citește pulsul sunt la un nivel de performață extrem de ridicat. Pe modelul X există și senzorul care citește nivelul de oxigen, deci …nu e de joacă.

Citește și →  vrei căști wireless? atunci citește ce am descoperit

În concluzie eu am ales un ceas pentru că:

  • nivelul la care practic sport cere un alt timp de monitorizare (mai aprofundat)
  • pentru că este un ceas extrem de versatil în utilizare și conjucturi (este potrivit la orice ținute sau ocazii)
  • mă împinge să fac mai mult decât aș face în mod normal
  • mă reprezintă (dacă stai să te gândești multe dintre lucrurile pe care le deții se încadrează în această  categorie)

brățară – vivosport

Când am început să alerg eram cu un ipod și un senzor legat de încălțări. Era conectat apoi la un laptop și vedem ce am făcut. Informațiile erau basic și pentru foarte mulți mai mult decât suficiente. Întâmplător sau nu am primit un ceas garmin care se dovedea foarte practic la sport, dar deloc practic pentru alte activități sau ocazii. Cum tocmai începuse povestea cu număratul pașilor am dat peste o brățară și am descoperit ce practică este.

S-a dovedit că o brațară este practică pentru că este ușoară, conține un număr ridicat de senzori și acoperă o mulțime de nevoi sportive. Am folosit intensiv un așa device până a intrat în viața mea modelul fenix3.

Citește și →  cu bicicleta

Ce concluzii am tras? E foarte comod și practic. Ajunsesem să port bărțara fără să îi mai acord atenție, iar pe măsură ce aplicația a evoluat și au folosit senzorii incluși în alte diferite combinații am fost și mai încâtat. DECI, eu zic că atâta timp cât nu faci mult sport (ocazional) – o alergare pe săptămână, o plimbare cu bicicleta, o dată la bazin – atunci o brățară este perfectă. Există varainte de tot felul, de la cele care se contecează prin bt la telefon până la cele care se folosesc de cablu sau funcționează independent (fără conectivitate), important este să îți cunoști bugetul. O conexiune cu telefonul înseamnă că poți primi alertele de pe telefon direct la încheietură, înseamnă că sunt multe chestiuni care pot fi obținute din aplicația adiacentă despre cum te-ai descurcat la alergat sau whatever.

Multe vin și cu senzori care citesc pulsul și atunci suplinesc multe dintre funcțiile unui ceas sportiv. Oricum dpv sportiv brățările sunt la categoria – entry level.

Am dat exemplul de vivosport pentru că îmi pare cel mai bun echilibru între aspect, utilitate și capabilități sportive.

Am și folosit pentru câteva luni o asemenea brățară și am filmat ce am descoperit.

smartphone/aplicație

Aplicația care te monitorizeză este deja preinstalată pe telefonul mobil, că doar e smart. Asta înseamnă că își va oferi multe date pentru că îl avem non-stop după noi. De cele mai multe ori este mai mult decat potrivit pentru cei care fac sport ocazional. Exista muzica (playlist sau radio) și asta este cel mai mare plus. Când aplicația de pe telefon nu mai este de ajuns se cauta aplicații dedicate, aplicații dezvoltate de marii prodicatori de echipament sportiv, de cele mai multe ori. De ceva vreme muzica merge și direct de pe ceas, ca să nu mai zic că sunt playere destul de mici ca să poți renunța le telefon.

Citește și →  sport, copii, sănătate, amintiri

Deja se vede o evoluție :), pentru că după aplicație se va trece spre brățară sua direct spre ceas.

DAR să revenim la aplicație. Ea folosește tot ce conține telefonul, dar de cele mai multe ori este doar GPS și atât. Cum spuneam pentru cei care fac sport mai rar, este mai mult decât suficient, plus că ei vor să se oprească să facă o poză.

CONCLUZIE

Eu am ceas după ce am trecut prin toate etapele.

Poți să te monitorizezi foarte bine cu o brățară (au ajuns să fie aproape la fel de potente ca un ceas)

Aplicația/telefonul este cel mai bun lucru daca faci sport rar. Nu are rost sa faci o cheltuială, DEȘI dacă vor ajunge să folosească puțin o brățară sau un ceas vor dori să își achiziționeze așa ceva.

La un anumit nivel, cred că brățara este mai potrivită, preferată, de partea feminină și ceasurile, cumva, de partea masculină. CRED

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *