întreb și eu asta pentru că primesc tot felul de sprâncene ridicate când zic să Tea stă singură. De la 6 ani o tot face și asta pentru că a cerut-o și nu a fost nicio problemă.

este vorba despre maturitate, automonie, încredere, nevoie, pedeapsă, viață?

mă trage ața să scriu despre cum am trecut și când am trecut eu prin această experiență. Nu șitu câtă relevanță ar avea pentru că e atât de diferit ce este acum față de ce era atunci …

maturitate

oamenii citiți și de specialitate spun că un copil pe la 2-3 ani se descoperă sau se termină de descoperit fizic. pe la vârsta de 7-8 ani putem începe vorbi despre personalitate.

din asta eu trag concluzia că în funcție de cum îți crești copilul și situațiile la care îl expui ajungi să îți dai seama cât de multă încredere are în el pentru a face chestii.

autonomie

ăsta e un termen pe care îl vei citi și auzi  interpretat în multe feluri. Nu comentez pe baza lui definița spune:

autonomíesf [At: (a. 1855) URICARIUL V, 194/17 / P: a-u-to-no-mi-e / Pl:~ii / E:frautonomie] 1 Drept de a se administra singur în cadrul unei unități mai mari, condusă de o putere centrală. 2 Independență. 3 (Fig; d. oameni) Libertate de acțiune sau de dezvoltare. 4 (Teh) Distanță maximă pe care o poate parcurge un vehicul cu motor (navă, avion etc.) fără alimentare. 5 (Îs) – financiară Situație a unui serviciu cu gestiune financiară independentă de aceea a organului care l-a creat și care îl controlează. 6 (Îs) -ia artei (sau esteticului) Diferențiere a artei și a valorilor ei de celelalte forme ale conștiinței sociale și de valorile corespunzătoare acestora. 7 (Psh; îs) -ia voinței Libertate a voinței pe baza legilor morale interne, independent de cauzele externe sau de pornirile afective.

pe mine mă interesază punctul 2 și 3, cu alte cuvinte atunci când simt că am un copil independent îl pun în fața luării unor decizii. în cazul de față când văd că desfășoară o serie de acțiuni care țin de bunăstarea și siguranța lui îl pot lăsa acasă singur.

Citește și →  pătuțuri cool

încredere

dacă nu ai așa ceva în tine (încredere) și în copilul tău nu îl poți lăsa singur acasă. Încrederea o poți câștiga doar dacă stai cu el, dacă împărtășești lucruri, sentimente, viață …la mine așa a funcționat și funcționează.

prin ce a făcut Tea și prin ce face și facem împreună îmi oferă încredere că ea este în acel loc în care pot să am încredere că dacă rămâne singură acasă atunci nu va fi nicio problemă.

nevoie

de multe ori de la asta se pornește. la mine așa a fost atunci când Tea a rămas singură acas pentru prima dată. Lipsea ceva și era nevoie de le atunci și atunci am ales să o întreb daca vrea să meargp cu mine sau să rămână singură. A ales să rămână singură, cu atât mai mult cu cât i-am promis că nu va dura mult. Încrederea reciprocă a funcționat …a știut că va dura puțin, am știut că va face ce a zis ca face cât sunt plecat.

Citește și →  meniu de creşă

în stiltul ăsta caut să văd ce urmează …mers la școală, încălzit mâncare, ieșit în parc?

pedeapsă

la mine, la noi nu a fost cazul de așa ceva, dar știu că se practică. am auzit chestiuni de genul – te las singur să vez cum e fără mine, să știi ce pierzi și ce greu îți este. Îmi pare oribil să îți pedepsești copilul în asa fel, în orice fel.

viață

toate cele mai de sus în ce combinație vreți. fie că este un moment în care trebuie să iei această decizie, fie că îți cere copilul, fie că …ceva

 

Ce văd acum este că Tea este din ce în ce mai așezată cu ea însăși. Faptul că face chestii ea singură, că este acasă singură simt că o ajută enorm, așa cum și pe mine m-a ajutat când am fost într-o situație similară la o vărstă fragedă.

 

aveți încredere în copilul vostru. va fi ceva reciproc. va fi ceva frumos și de neuitat.

Citește și →  10 lucruri care nu îți trebuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *