EDGE 1030plus însemană ciclocomputer, iar Fenix 6xProSolar însemană multisport
Sunt „luptător” al seriei fenix începând cu cifra 3, adică de la fenix 3 cu mici excepții nu am purtat alte modele Garmin la mână.
Acum sunt tentat să fac o rotație cu modelul Instinct, ăla solar și cărămiziu, dar încă sunt „lipit” tare de ce am acum.
Să nu ne pierdem în amănunte.
Teoretic în prima propoziție am răspuns întrebării din titlu. DAR mă gândesc să vă zic de niște plusuri sau minusuri, ambele cu ghilimele.
Dacă ești biciclist, te dai des și nu ai o monitorizare propriu-zisă pentru ture,un ciclocomputer este foarte practic. Vei descoperi asta atunci când vei folosi unul, pentru că până atunci nu vei zice că ai nevoie de așa ceva. Eu sunt cel mai bun exemplu al acestei situații.
Consideram că ceasul meu face tot ce e nevoie pentru a nu mă gândi la un ciclocomputer. Ei bine am descoperit că un ecran generos, o prindere deșteaptă, o autonomie a bateriei bune (mai bune decât la un ceas), butoane generoase și funcții multiple fac un pachet foarte bun.
Ați reținut?
- ecran generos …butoane generoase
- prindere mișto (aero pentru cursieră sau pe pipă pentru MTB)
- opțiuni și informații despre traseu.
- conectivitate generoasă cu telefonul sau alte device-uri (gama Garmin Varia)
- ecranul tactil este cireașa de pe tort pentru că accesezi tot ce ai nevoie cu mult mai ușor decât orice device cu butoane ai avea.
Cu alte cuvinte un ciclocomputer devine foarte practic, un asistent în sine, al unei ture. Pentru cine se dă în special pe cursieră și șosea sau trasee blânde de MTB un model precum EDGE 1030plus este senzațional (acesta e vârful de gama).
Probabil (de fapt sunt sigur) de aici și gama cu ecrane alb/negru sau color de mai mici dimensiuni; adică pentru cei care se dau pe MTB într-un mod mai „dur” sau schimbă bicicletele între ele.
Opțiuni sau accesorii ale EDGE 1030plus
Dacă ai deja senzori, pedale sau lumini legate la ceasul tau garmin, acest EDGE preia rapid conexiunile fără să te „chinui” să faci iar pair. O chestie pretty cool, aș zice eu.
A fost extrem de rapidă setarea aparatului și legarea lui la telefon, rețeaua de wifi din casă și instalarea pe biclă. Practic …Tea la 8 ani o putea face fără probleme la cât de intuitiv este procesul.
A preluat fără probleme senzorii pe care îi aveam (sau există bundle în care poți să îi achiziționezi pe toți) adică – heart rate monitor, speed și cadence monitor.
Mai poți pune lumina și radarul Varia și pedalele Vector și ești gata de orice mare tur vrei tu :)))))))
CEL MAI MARE ATU pentru mine și din punctul meu de vedere este modul la care te ghidează atunci când ai tura încărcată și funcția climb pro care îți zice cât mai „suferi” pe urcări și câte urcări mai ai de înjurat.
Ar mai fi o listă impresionantă de chestii pe care le face acest EDGE1030plus – de la alarmă dacă cineva îți mișcă bicla, la text între cei de pe traseu, „povețe” după ce află cum stai pe biclă ca să devi mai bun (ca sa nu zi c performant), trasee preîncărcate, sugestii despre hidratare sau nutriție ETCETERA.
Diferența față de un fenix 6xprosolar sau un ceas multisport?
Păi nu e multisport, este dedicat, este un ciclocomputer.
Pentru seria fenix 6X prosolar bateria ține o „viață”, mai mult de cât multe altele de prin rafturile garmin.
Îmi place a avea toate sporturile la mână, pe când cu un EDGE 1030plus e doar colecția ta de bicle.
Orice ceas și oricât de generos este ecranul nu va fi la nivelul nicunui ciclocomputer, iar EDGE 1030plus este REGE la acest capitol.
Atenție pentru cei care se dau mai tare pe MTB nu vor alege un astfel de model (am mai zis asta) pentru că e prea mare, dar un EDGE 130plus va fi perfect pentru ei.
Concluzie
Stai mult pe biclă sau mergi cu bicla la work atunci (de)vine practic un ciclocomputer.
Vrei să te dai mare și vrei să îți fie ușor când ești ghid pentru alții în ture noi, atunci unul mare cu ecran generos de exemplu EDGE 1030plus e fiță maximă.
Vrei să îți fie viața simplă …rămâi cu un model din seria fenix, dacă se poate un model solar 🙂
sau https://youtu.be/ZxJO3K2r22g