Vânzările pentru Paracetamol au crescut de 3 ori față de aceeași perioadă a anului trecut.

Este o știre care a circulat mult zilele trecute și asta în condițile în care sezonul de viroze respiratorii este la început. Ca să nu vorbesc pretențios cam toată lumea mediacală consideră ce pe lângă spălatul pe mâini, purtarea măștii și o evitare a aglomerărilor, paractemaolul este o armă eficientă împotriva bolilor de sezon.

De ce? Simplu …pentru că are mai puține efecte averse față de alte produse similare.

Paracetamolul nu este o minune, un medicament care este eficient împotriva bolior ce bântuie sau vor bântui de aici încolo, este doar eficient. Paracetamolul este doar eficient. Mda …pare o odă adusă unui medicament, dar în fapt îmi dorec tare să nu mai fim atât de panicați și să luăm decizii pripite când vine vorbe de ce are copilul sau ce ai tu în perioada asta de pandemie.

În cele ce urmează voi reda un dialog cu Dn. Doctor Ana Culcer – Medic primar pediatru-neonatolog, Șeful secției de Nou Născuți din cadrul Spitalului Universitar București – despre ce face paractemolul și virozele de sezon. Cu doamna doctor am mai avut o discuție pe subiect când pandemia era doar prin Asia.

În cele ce urmează voi încerca, încă odată (aici aveți un link despre difernețele între gripă/răceală/covid), să ofer o imagine clară oricărui părinte despre prevenție și tratament prin cuvintele unui medic cu experiență.

Citește și →  cum prinde hârtie sau carton ...

1. Sezonul rece presupune mereu răceli mai grave sau mai puțin grave, iar în pandemie lucrurile sunt mult mai complicate decât ne-am dori noi. Cum ne sfătuți pe noi părinții să procedăm, să abordăm ce va urma? Imunizarea este o soluție viabila?

  • Imunizarea pentru gripă este o soluție ca să nu mai facă gripa asta care scade imunatatea, pentru că după aceea dacă face covid poate fi o evoluție nefericită. Eu sunt pentru a crește un copil sănătos pentru a trece ușor peste orice boală. Adică să îi alimentăm natural cu vitamine să le dăm lucruri naturale (legume, fructe, vitamine naturale, produse naturale) bio dacă se poate. Cu cât este mai îndopat și îngășat copilul are o rezistență proastă.

2. Sunt părinte a doi copii, unul la grădiniță și unul care trece in clasa a treia iar intrarea in comunitate in aceste condiții pune presiune pe mine si pe orice părinte care este dornic sa își trimită copilul la învățătura dar sa fie si in siguranța! Pot face ceva pentru a preveni? Vitamine? Alimentație? Cum arata prevenția azi?

  • întâi și întâi să îi înveți să se spele pe mâini să nu ducă mâini murdare la gură, să nu bage jucării în gură și neapărat purtarea măștii la școală, în colectivitate. Vaccinează-i de gripă și dă-le de imunitate, sunt atâtea produse naturale care te ajută. Mai bine previi o boală decât să o tratezi. Dintr-o boală unul care are imunitate bună iese ca pe bulevard fără nicio complicație, în timp ce un altul poate face o  complicație și poate rămâne cu un handicap neurologic sau pulmonar și unii mor…
Citește și →  este răsfățat/răsfăţ nu te poți înțelege cu el

3. Sunt multe păreri care spun ca va fi extrem de greu pentru profesori si parinti sa fie echilibrati la primele semne ale unei răceli/viroze si sa nu se gândească imediat la covid? Oare se va face exces de paracetamol …preventiv administrat?

  • nu știu dacă poți să previi, pentru că nu omori virusul cu paracetamol, el este un anti inflamator, el ajută sa nu faci forme grave, dar nu cred că poate preveni. O problemă cu care mă confrunt acum …toți copii au stat în casă …SCOATEȚI DOMNE COPII LA SOARE! nu trebuie să îi pui în contact cu nu știu cine, dar scoteți-i la soare. Soarele, dacă copilul e mai dezbrăcat face vitamina D în piele, are rol imunitar și fixează calciul. Am mulți copii cu hipocalcemie pe care îi doare capul, îi doar burta …și se îmbolnăvesc ușor. AER,  SOARE și ODIHNĂ, candidat la ASO :))

4. Cum ne descurcam cu panica, frica si deciziile luate in aceste momente? E o teama de a merge la spital, la medic ca nu cumva sa “ia copilul ceva”? După o perioadă de izolare completă acum trecem la o perioadă guvernată de frică.

  • ne spălăm pe mâini, stăm pe afară și pe la soare …nu mai țineți copiii la soare. Vorbește cu medicul tău și întreabă dacă ai nelămuri nu face după capul tău că poți face mai mult rău.
Citește și →  ce fac copiii într-o tabără, ce activități, ce învață?

5. Din experinta cu cei doi copii pare ca tratamentul cel mai echilibrat este cu ajutorul paracetamolului (chiar si la mine, ditamai adultul e ceva ce functioneaza) asa ca va rog sa ma ajutați cu cateva sfaturi clare si simple despre folosirea acestuia la copii.

  • te poți gândi să îi dai copilului paracetamol dacă îi râcâie în gât … poți să il dai pentru că este anti-inflamator. La copii în în funcție de greutatea copilului, pentru că poți avea copii de 10 ani cu 80 de kg!

În concluzie

Paracetamolul este bine să îl ai în casă, după cum ar zice mama, dar nu te apuca să te tratezi după cum crezi tu ci caută sfatul unui medic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *