Curiozitatea copiilor nu cunoaște limite (știu că nu zic nimic nou). Copiii vor să știe despre tot ce îi înconjoară, aduceți-vă aminte numai momentul în care ați acoperit prizele sau ați ridicat lucruri, sau ați fixat televizorul de perete …

Din păcate, sunt păriți care nu sesizează curiozitatea celui mic și pierd astfel un moment important în care pot strânge legătura cu al lor copil, sau când pot explica lucruri, sau când pot să îi lărgească orizontul de cunoaștere.

De exemplu, orice explicație poate merge în mai multe sensuri. Pe de o parte îi arăți utilitatea unui lucru, pe de altă parte îi poți arăta de ce un lucru sau o acțiune trebuie evitată la vârsta lui. Puterea exemplului este minunată atunci când este folosită, doar trebuie să fi pregătit să faci totul până la capăt și să nu te enervezi. Tot insist pe acest aspect pentru că am observat că sunt atenți la tot ce se întâmplă, acumulează și …când te aștepți mai puțin vezi, auzi, cum povestește despre ceva ce credeai că nu a băgat la cap.

Citește și →  dependență de părinți!

Mi-am învățat copilul, sau am încercat, să aibă cât mai puține frici sau rețineri în legătură cu diverse lucruri, aici intră mersul la dentist, căutatul în gât, aerosoli …etc. Cel mai recent e legat de niște analize de sânge la care a asistat. Bunicului ei i s-a recoltat sânge și în loc să fugă sau să se sperie, așa cum fac mulți adulți, fiica mea l-a ținut de mână, l-a încurajat și la final a ținut apăsat pe locul unde era pansamentul. Sper că toate acestea să nu dispară odată cu trecerea timpului pentru că ar fi tare păcat, păcat pentru ea.

Ar mai fi de adăugat un alt exemplu legat de cum o ajută bebe pe mama ei în bucătărie – prăjiturile, pâinea sau ce mai pregătesc ele fiind excelente (trebuie să mă credeți pe cuvânt căci nu aveți cum să le gustați).

E bine să îți implici copilul 🙂

4 comentarii pe “copiii și meșteritul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *