Fiecare dintre elementele enumerate în titlu: educație, conspirație, climate change, CO2, combustibili fosili, sustenabil, politică – sunt parte dintr-un enunț pe care îl auzim de ceva vreme

… și care în funcție de combinație poate duce către educație sau către conspirație. Un lucru este cert fiecare parte are de partea ei argumente pentru a desființa afirmațiile celuilalt.

Nu știu cine are cu adevărat dreptate, dar ce simt este că direcția actuală nu este una bună pentru noi, planetă, climă, civilizație, viitor.

Educație

Se spune că educația începe de acasă, cu cei 7 ani în care cei părinții/bunicii transmit valorile esențiale pentru parcursul ulterior din viață. Acum dacă ne gândim puțin bunicii, chiar și părinții, știau altceva acum 10-15-20 de ani despre poluare, reciclare, sustenabil, schimbarea climei. Erau alte puncte de reper, puncte care oricum se schimbă frecvent. Oare ce va fi peste 10 ani?

Deci când spui educație, spui ceva ce ar trebui să fie în pas cu vremurile, și e mereu așa. E drept că cei mici ajung să învețe la școală despre mediu și grija față de planetă lucru care nu era valabil când eu eram la facultate (să să nu fie cu atât de multă vreme în urmă 😉).

Prin educație poți alege mai bine din informațiile care vin către tine și să faci diferența între zgomot și muzică. Problema este că noi avem generații care au educații diferite, credințe diferite și de aici „conflicte” legate de subiecte majore.

Citește și →  Here’s what one year in space does to your body | The Verge

Conspirație

Ca să poți emite o teorie a conspirației ai nevoie de educație. Este nevoie de multe contra-argumente cât se poate de solide ca să ataci ceva ce înseamnă studii, oameni de știință, expunere media, exemple evidente din viața de zi cu zi. NU ai cum să desconsideri un astfel de efort pentru că de cele mai multe ori sunt sunt simple teorii, sunt argumente la fel de solide și valide ca și cele pe care le vedem ca fiind adevărate.

În cazul schimbărilor climatice, a luptei împotriva emisiei de CO2 sau a reducerii folosirii combustibililor fosili sunt atât de multe lucruri care au ajuns să depindă de politică, interese economice încât e complicat să vezi dincolo de această perdea.

Vă dau câteva exemple despre ce se poate întâmpla în cazul în care:

  • ajungem să „tragem” CO2 din atmosferă atunci vom dezechilibra clima în acel loc de unde facem „extragerea” față de restul planetei
  • dacă folosim panouri fotovoltaice vom supra încălzi atmosfera prin reflexia soarelului
  • folosirea oricărui fel de energie verde nu este verde, ea ajunge să fie la fel de poluantă precum variantele clasice; durează prea mult până alternativele vor ajunge dpv economic să fie cu adevărat „verzi”
  • nu avem destule date ca să considerăm că e vorba de o încălzire ireversibilă, pentru că nu cunoaștem istoria trecută a planetei noastre pentru a face afirmații atât de categorice.
Citește și →  shopping online sau ce ajunge omul să cumpere în pandemie?

Sunt doar câteva dintre multele lucruri care se pot spune despre interese, conspirații, informații trunchiate. Pe de altă parte este foarte adevărat că în fiecare minciună e un sâmbure de adevăr.

Climate change, CO2, combustibili fosili

La o simplă căutare pe un motor de căutare vei descoperi cât de multe se spun pro și contra acestui subiect. Să pelcăm de la premisa că nimeni nu are dreptate …nu există încălzirea globală sau ne pregătim de o mică glaciațiune. Deci …nu e nimic … e așa pentru că așa trebuie.

Acum fac apel la memoria celor care citesc. Fac apel pentru a face comparație între ce știau sau cum știau anotimpurile și cum sunt acum. Nu este un exercițiu obiectiv …dimpotrivă, DAR mie îmi pare că e schimbarea foarte mare față de ce știam și cum știam eu anotimpurile acum 20 de ani. Da sunt îndeajuns de „bătrân” să spun asta!

Cumva mă uit că de ceva vreme se poate muta concediul pentru vremea frumoasă până târziu în octombrie, ceea ce nu prea era cazul.

Citește și →  sacrificiul

Acum ceva vreme toată lumea descoperea motorina și cumpăram mașini pe bandă rulantă pentru consum și prețul la pompă. Nu pare că ne gândeam atunci că motoarele au niște emisii, trebuie întreținute într-un fel și nu sunt bune în orașe dacă sunt aglomerate.

Apoi am revenit la benzină, pe măsură ce motorina a ajuns la prețuri similare cu benzina ca să facem trecerea către electric. Electricitatea nu era produsă într-un mod verde, deci ce băgai în mașină era produs într-un mod mai puțin ecologic.

Sustenabil (energie verde)

Termenul de mai sus este greu de înțeles pentru mulți dintre noi, dar o traducere aproximativă (în viziunea mea) este să folosim surse care nu aduc atingere planetei. Cu alte cuvinte dacă producem energie electrică să folosim surse care nu produc CO2, care nu presupunere arderea și eliminarea diverselor elemente nocive in atmosferă …etc

Educație …cu așa ceva înțelegem cum reciclarea, producerea de energie, utilizarea resurselor echitabil, înțelegem ce reprezintă sustenabil.

În final trebuie să înțelegem că ceea ce facem are undeva, cumva o influență. ACUM ceea ce știm despre CE FACEM este că aruncăm în atmosferă o mulțime de lucruri care fac RĂU și toți putem să acționăm prin petiții …SEMNAȚI AICI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *