Când vorbim de alăptat nu doar mama trebuie să știe lucruri și tatăl trebuie să știe și să ajute

Acum ceva vreme scriam supărat despre alăptat. Revin cu subiectul …şi cu ce am descoperit şi redescoperit despre:

  • poziţia la alăptat
  • intervalul de hrănire
  • necesitatea unei pompe de sîn
  • mameloane pentru alăptat
  • despre laptele mamei
  • furia laptelui
  • lenea bebeluşului la sân
  • ceaiul şi apacare-sunt-cele-mai-bune-pozitii-de-alaptat-foto_size2

Despre poziţia…

…pe care trebuie să o aibă bebe este simplă, ureche, umăr, şold toate în linie. Cu alte cuvinte atunci cînd bebe se aşează la „masă” cele trei trebuie să formeze o linie dreaptă. Asta pentru că atunci există curgere, bebe nu înghite prea mult aer, deci mai puţine gaze şi probleme pentru el. Pe de altă parte e o poziţie confortabilă şi pentru mamă. Dacă bebe este mâncăcios şi o masă durează foarte mult, mama poate încerca să alăpteze stînd întinsă pe o parte. De cele mai multe ori, această poziţie se termină cu un somn bun pentru amândoi. Nu ştiu cum să explic această poziţie, o poză şi ceva încercări o să vă lămurească în final.

Intervalul de alăptare…

…este indicat să fie la 3 ore sau la cerere. Acum ştiu mulţi părinţi care se bucură că bebe bagă mult somn, adică 4-5 ore şi se pot odihni şi ei, doar că mai apoi ajung să se streseze că  bebe nu ia în greutate. Deci, chiar dacă este foarte greu, la 3 ore ar trebui să mănânce o masă. Nu contează cît (80-120 ml) important este să mănânce. [pullquote]alăptatul e indicat la un interval de 3 ore[/pullquote] E foarte greu pentru părinţi daca bebe cere mai des, la 1.30-2 ore (cum se întâmplă la noi), dar veţi vedea că după o perioadă aşa nebună, o să se regleze tot şi bebe va ajunge să doarmă şi să vă lase şi pe voi să dormiţi (există şi excepţii, soră-mea a păţit-o rău, indiferent de ce metodă a abordat).

Citește și →  desenele animate și educația

Alăptat clasic sau pompa de sân…

…poate să fie un blestem sau o binecuvântare. Sunt destui care nu o recomandă, dar din ce am vazut în jur, am observat că este excelent de avut în arsenal. De cele mai multe ori bebe e leneş şi singura modalitate rămâne biberonul. De vreme ce mama are lapte, în loc să bage suplimentul din lapte praf. Dacă se poate evitaţi pompa manuală, pentru că e greu şi  complicat să goliţi un sân.

De aici şi evitarea unor accidente la mameloane sau trimiterea soţilor să cumpere mameloane de plastic şi apoi să posteze pe FB experienţa :)) Ideea este că atunci când bebe este foarte violent în timp ce mănâncă atunci ai nevoie de soluţii. De la mame trecute prin astfel de experiențe ar fi:

  • Garmastan. [pullquote]E albastră. Sa știi ca e ffff bună pt mameloane.[/pullquote] După fiecare alăptat se dă cu cremă și înainte de masa următoare se clătește. Oricum, nu e niciun pericol dacă se uită de clătire. Dacă folosește crema asta nu se măi crapă și nu mai doare. Nici nu mai e nevoie de mameloane de plastic.
  • Cel mai bine rezolva problema consultantul în alaptare. Si nu va mai fi nevoie de creme sau mameloane.
  • Purelan 100 de la Medela, are 7 gr. şi costă cam 20-30 ron, dar se consumă foarte greu… mamele zic că la farmacia bebe tei, e cel mai ieftin
Citește și →  la drum cu mașina

Colostru

Multă, foarte multă lume nu ştie că primul lapte care este supt de cel mic, de fiecare dată cînd mănâncă este de SETE. Cu alte cuvinte este diluat şi nu are valoare nutriţională mare. De aici şi termenul „de sete” pentru că nu îl hrăneşte pe cel mic, doar îl potoleşte. Important este să ajungă la acel lapte care să îi dea tot ce îi trebuie. Asta se face şi printr-o uşoară stimulare a sânului în lateral. NU ştiu cum să explic, pot doar să arăt :)). Deci încercaţi să nu mutaţi copilul de la un sân la altul la 15 minute sau să îl luaţi prea repede pentru că bebe pare că s-a săturat.

Furia laptelui

Pentru că dacă nu trage tot, sau trage puţin, sânul se umple şi poate apărea furia laptelui, care poate duce la blocarea unor canale şi asta e foarte trist şi dureros pentru mamă. În momentul în care sânul e tare, vascularizat şi doare e clar că trebuie să vă mulgeţi. Atunci oricum e foarte greu şi pentru bebe să tragă. E un fel de impas, unul dureros. Deci pentru a nu ajunge aici nu e o idee rea să vă goliţi sânul după fiecare masă, mai ales că atunci când vă hidrataţi sânul se va (re)umple repede.

Citește și →  copiii și animalele

Treaba cu lenea e nasoală. Primul bebe se conecta şi mânca fără probleme până se sătura, abia apoi dormea. Acum e diferit, bebe adoarme la puţin timp, de fapt e atît de mulţumit că e acolo încât zâmbeşte şi se relaxează. Trebuie stimulat. Că îl cautați în talpă, la obraji, la bărbiţă, important e să nu îl lăsaţi să doarmă, să adoarmă. De multe ori nimic nu funcţionează, poate doar să încerci, să te prefaci, că îi scoţi sânul, treabă dureroasă şi nu tocmai eficientă.

Ceai și apă?

În final ceaiul şi apa. Sunt foarte bune pentru mamă. Ceaiul de chimen şi anason şi apa duc la o lactaţie suţinută. Pentru bebe nu au nicio o relevanţă, pentru el laptele acoperă TOATE nevoile.

Atât am avut de zis, de observat …până acum. Dacă se schimbă ceva …mai scriu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *