Securitatea copilului primează. TREBUIE. Când alegi și când instalezi un scaun de mașină trebuie să fi atent la câteva aspecte

  • atenție la modelul ales
  • atenție la cum îl instalezi
  • atenție cu ce îl prinzi și de ce îl prinzi
  • atenție la preț
  • atenție la materiale
  • atenție la airbag
  • atenție la cum tensionezi centurile

Încep prin a spune că în filmuleț veți vedea că am folosi un landou.

  1. În primul rând sunt modele care au adaptoare special gândite pentru mașină.
  2. În al doilea rând există modele care au centuri pentru copilul din landou.
  3. În al treilea rând nu este recomandat deloc să folosești landoul în mașină pentru că ai o sărmăluță într-un mare recipient care nu e fixată de nimic. SINGURUL motiv pentru care am arătat landoul este pentru că el va ține coloana corect pentru copil, nu va fi ținut în brațe și este soluția dacă nu ai scoică.

cum tensionezi centurile

Mulți au tendința să prindă scaunul în centruri dar nu le întind prind prin sapte. Mulți nici nu își dau seama că acele centuri rămân lejere pe acolo. Deci este important să tragi bine centuri de parcă ar fi pusă o frână bruscă. Acest lucru adună centura lăsată lejeră și o tensionează, adică fixează bine scaunul pe banchetă și îl face sigur

atenție la airbag

Cunosc mulți părinți care și duc copiii pe bancheta din față. Unii aleg să instaleze un scaun, alții un înălțător, alții îi prin în centuri. De fiecare dată când ai un copil în față airbagul trebuie oprit, declanșarea acestuia poate însemna moartea pentru copil. Nu conteaza că e vorba de o scoica cu spatele la bord sau orice scaun șmecher …airbag-ul trebuie dezactivat!!!

Citește și →  înțărcat (ul)

Un copil de grădiniță prins în centura mașinii nu este protejat!!! Nu contează dacă e în față sau pe bacheta din spate. La final vă explic mai multe. Dacă pui un înălțător, copilul trebuie să fie peste 110 cm și să folosești un adaptor pentru centură când instalezi așa ceva. Dacă nu ai isofix pe față și folosești centrurile, ai grijp să le tensionezi. Și oprește airbag-ul.

materiale

De cele mai multe ori materialele sunt de foarte proastă calitate și primul lucru pe care îl veți observa este că cel mic va transpira foarte mult vara. Căutați să fie sintetice mai bune și de obicei asta vine cu un preț mai ridicat. Nu e o idee rea să fie ușor de scos ca să poată fie spălat. Invariabil cel mic ca mânca sau va bea ceva și va da pe el, pe scaun, peste tot. La scaunul meu am o husă pentru spate și picioare și una pentru ceafă. După ce le murdărește le scot, le spăl și totul e bine 🙂

prețul

E cel mai delicat subiect al discuției, dar vă zic așa …dacă dați 300-400 de lei atâta face. Nimeni și nimic nu îmi poate spune că e un scaun bun și că e ușor și că se spală, pentru că nu contează atâta timp cât la un impact se face zob. Un scaun ieftin NU ESTE TESTAT CORECT sau deloc. Nu îmi poate garanta nimeni siguranța copilului …NIMENI. La fel si firma!

Citește și →  1 oră cu Radu în intersecție

De fiecare dată când îl luați vă rog să dați atenție măsurilor de siguranță pe care le oferă și testelor la care a fost supus. E adevărat că îl instalei mai greu, poate e mai greu, dar asta pentru că e sigur.

Cel mai simplu mod de a vedea diferența de calitate și siguranță este legat de centuri și modul de prindere al copilului. Analizați căptușeala, cusăturile și închizătoarea la un scaun ieftin și apoi la unul scump cu teste confirmate.

Atenție …și printre scaunele scumpe sunt lucruri care nu merită cumpărate!

modul de prindere

Mai noi toate mașinile vin cu sistem isofix. Asta e bine. Pentru că un astfel de scaun se instaleaza foarte usor și odata prins devine parte componentă din mașină. Cele care se prind cu ajutorul centurilor sunt sigure dacă le instalezi corect, adică respecți instrucțiunile.

Important e de știut că cel mic este mai sigur într-un scaun care este orinentat în sensul invers mersului până la 2 ani. După poate să stea într-un scaun care e orientat la fel cu toată lumea din mașină.

Citește și →  cofetăria lu' Radu sau cui îi plac eclerele să ridice mâna

instalarea

În general e foarte ușor să prinzi un scaun, dar dacă nu ești sigur, nu poți să urmărești instrucțiunile atunci te folosești de cel care ți l-a vândut. În mod normal ar trebui să fie perfect antrenați să o facă.

La scaunul pe care îl are Radu am avut nevoie de ajutor pentru instalare. Singura problemă a acestor scaune este că la drumuri scurte prin oraș nu poți să îi dai diverse lucruri celui mic …biscuiți sau apă, pentru că nu ajungi, dar alt inconvenient nu am gasit 🙂

modelul ales

Aici e marea problemă. Ori se alege ceva ieftin, ori ceva nepotrivit.

Doar centura nu este de ajuns, asta vă spun de pe acum. E bine să ții cont de grupele de greutate și de înălțimea copilului. Alege bine, corect și cu cap, pentru copil nu pentru buzunarul tău, nici tu nu ești mulțumit atunci când folosești lucruri ieftine și proaste.

Spor 🙂

NB un copil de 5-6 ani sau mai mic (știu părinți care îi pun pe bachetă, pun centura și gata) de 2-3 ani nu își protejează copii doar cu centura mașinii!!! Copiii atât de mici alunecă pe sub centuri la frâne brute sau impact puternic. O zic experimentele de la ADAC (nemții care dau stele de sigurnață mașinilor) care demonstrează cu ce ajută copiii un scaun bun de mașină, instalat corect, de calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *