Ce te faci cînd al tău copil nu vrea în cărucior sau nu vrea decît în braţe? Ce te faci cînd ai nevoie de cele două mâini? Foloseşti un ham, un marsupiu, adică babywearing, adică ceva de cărat  copii la piept.

Treaba asta trebuie făcută însă cu mult cap, pentru ca tu să nu suferi, bebe să nu sufere. Deci iată ce am descoperit după un curs despre babywearing organizat la SAMAS.

  • unele nu sunt bune pentru coloana bebeluşului, altele nu sunt bune pentru tine
  • unele sunt elastice, altele neelastice
  • unele sunt cu arici, altele cu cleme, altele o combinaţie
  • unele sunt din bumbac sau amestec, altele doar din sintetic
  • unele orienteză bebeluşul cu faţa spre părinte, altele spre direcţia de mers
  • unele sunt asamblate, altele se asamblează
  • unele sunt măsură fixă, altele pot fi ajustate pe măsură ce bebe creşte
  • unele suportă câteva kilograme, altele pot fi folosite pînă la o vârstă mai înaintată a copilului (şi o greutate, în consecinţă, ~ 15 kg.)

Dintre toate sunt câteva pe care e obligatoriu să le evităm.

Deci, primul lucru de evitat este acela care orientează bebeluşul în direcţia de mers a adultului. Un astfel de model bombardează copilul cu stimuli, stimuli pe care cel mic nu este capabil să îi absoarbă, să îi înţeleagă, să îi proceseze. Chiar dacă noi credem că îl ajutăm pe principiul „să vadă şi cel mic ceva” suntem într-o eroare majoră. [pullquote]”să vadă şi cel mic ceva”[/pullquote] Cel mic va fi expus şi unui aer rece şi mai multor noxe şi unui nivel mai ridicat de zgomot şi lumini şi …un cocktail care îi face foarte rău.

Citește și →  ce îi puneți de mâncare copilului în ghiozdan? are o gustare la el?

Urmează cel care are spatele dur. Cumva, cineva a ajuns la concluzia că bebe trebuie să stea drept în babywearing. ERONAT. Cel mic are coloana în formă de C, orice alt device care vrea să îl ţină drept cât timp stă în fund este nesănătos şi trebuie evitat. Bebeluşului îi place să stea cu genunghii la piept, cumva, cât mai aproape de poziţia pe care a avut-o în burtica mamei. Şi faptul că ni se pare că e crăcănat …nu e ceva rău. Dacă vă gândiți puţin şi adulţii care au coloana dreaptă, sunt de fapt bolnavi.

Pentru atunci când sunt mici, mici de tot, nici cele care arată precum un ghiozdan nu sunt bune. Pe lîngă faptul că nu îţi oferă acces şi supraveghere asupra bebeluşului, el va fi orientat tot cu faţă către direcţia de mers, deci revenim la problemele primei situaţii enunţate.

Ca tipuri de babywearing sunt unele preferat de mame şi unele preferate de taţi. Bărbații preferă pe cele cu arici, și fermoare și clame și posiblitatea de ajustare, adică să aibă ceva (cât mai mult tehnic în ele), în timp ce mamele sunt orientate pe variantele mai simple și mai colorate.

Citește și →  vaccinarea, benefică pentru sănătatea copiilor

Sling – este o bucată lungă de material care la unul din capete are două inele de unde se ajustează la mărimea potrivită, în funcție de mărimea copilului. Poate fi folosit de la naștere până la 3 ani sau vreo 15 kg. Info suplimentar aici despre modelele SLING.

Wrap – o bucată mare de material care se poate lega în mai multe feluri în funcție de cum vrem să îl ținem pe bebe. Pare foarte confortabil, și este, pentru că se distribuie greutatea foarte bine și copilul stă foarte comod în el. Se folosește de la naștere. Dacă vrei mai mult caută și aici 🙂

SSC (Soft Structured Carrier) – o soluție simplă și sănătoasă de purtat bebelusul, se pune și se dă jos foarte ușor și menține poziția naturală a copiluli de la 5-6 luni până la aproximativ 3 ani, vreo 25 kg sau până nu mai vrea el să fie purtat. Bonus ar fi că poate fi purtat și în spate, precum un rucsac, atunci când bebe e deja mai mare. Acestora le zice Manduca și sunt preferatele taților la fel ca cele cu arici.

Citește și →  Fii ZURLI de 1 iunie!

Marsupi – marsupi Plus, adică în ce sta acum bebe în timp ce scriu articolul,  este un port-bebe foarte simplu de montat și de desfăcut. Facilitează alăptarea discretă (asta o știe soția) prin partea de sus care se poate prinde și se poate lăsa în jos foarte ușor. Bebe e foarte mulțumit pentru că are aceeași poziție pe care o avea în burtica mamei, cea a unui nou-născut. Pe astă îl laud și pentru că e produs 100% românesc, din Cluj 🙂 Partea de sus susține foarte bine căpușorul și se poate prinde atunci când bebele doarme (are două rânduri de capse. Are o bretea lată care se prinde în talie și două bretele care vin în “X” la spate, deci greutatea este distribuită uniform.

PS: am mai dat peste un sistem care îmbina marsupiul cu un wrap …interesant, dar nu la fel de comod pentru un bărbat, mai degrabă fashion în aspect, dar nu la fel de practic.

Ca concluzie (intenționat) din momentul în care a apărut acest element în viața noastră am recăpătat două mâini, mobilitatea și liniștea, iar plimbarile au devenit mai rapide și mai comode. Să traiască cel ce le-a inventat sau furat de la africani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *