Aș putea să fac o introducere de genul „pe vremea mea” când spuneai joacă …sau să vă spun despre Fisher Price. Imediat vă spun mai multe, dar să îmi fac introducerea 🙂 iar 15 rânduri mai jos sunt și jucăriile deștepte ale lui Răducu.

Așadar, pe vremuri, chiar era vorba despre joacă, în schimb prezentul și viitorul necesită un alt mod de a vedea lucrurile. Dincolo de orice plecăm de la toată tehnologia care este în jur. De la banala telecomandă, care are comandă vocală, la televizorul care este smart, la telefonul mobil, tableta, boxa căreia îi vorbești și aplicațiile cu care interacționezi. Exemplele pot continua, dar din toate acestea se trage o conluzie simplă – cei mici doresc să interacționeze și nu îi poți opri. Ei …aici intervin cei care fac jucării, care au simțit momentul și și-au adaptat jucăriile în acest sens, adică cei pe care tocmai ce îi menționam – Fisher Price, cu gama Râdem și Învățăm.

Știu părinți care au reușit ca până la vârsta de 2 ani și ceva să țină copilul departe de electronice. Respect, doar că eu nu consider că e greșit că am decis altcumva. Este și extrema în care un copil este lipit de tabletă sau televizor și calmarea înseamnă îndesarea unui gadget sub nas. Eu am ales calea de mijloc sau ce consider eu a fi mijloc.

Am două exemple care îmi susțin afirmația.

Primul …

…este Tea care are o interacțiune pe gustul meu cu tehnologia. Când am descoperit tipul de joacă pe care îl preferă am decis să trec la un nivel superior. Întâmplător am găsit un soi de școală care ia tehnologia și, în joacă, învață copilul tot felul de chestii mișto, un fel de râdem și învățămla un nivel mai ridicat față de cel la care e Radu. În vara ce s-a încheiat a construit un circuit electric, a înțeles cum funcționează sistemul circulator din corpul uman și …foarte multe chestii despre sistemul nostru solar și cosmos, în general.

Citește și →  nu mai îmi plac petrecerile cu Moș Crăciun

Secundo ..

…este Radu. De fapt articolul este mai mult despre el, și jucăriile lui, și momentul în care se află acum. La el este joacă și joacă și curiozitate și imitație și joacă. Am căutat și caut să îl fac să folosească cât mai puțin tehnologia, DAR atunci când o face este extrem de natural. Pentru el este să interacționeze cu tehnologia pe cât de firesc este pentru Tea să folosească doar videotelefonia. Viteza lui de învățare și folosire a tabletei este net superioară Teei.

La el a fost nevoie să intervin mult mai repede, să îi iau tableta adevărată din mână, așa că am apelat instantaneu la tehnologie prin jucării deștepte. Ce înseamnă jucării deștepte:

  • să folosească culori și sunete într-un mix care să ajute la învățare
  • să introducă numerele în viața copilului folosind joaca, un mod amuzant
  • să se folosească de obiecte sau forme prietenoase pentru învățarea sau explicarea unor reacții umane
  • să îi prezinte sunetele scoase de animale într-un mod mult mai corect de cât o poate face un părinte
  • luminile îi captează atenția precum o facem noi când ne strâmbăm în fața lor.
Citește și →  locul de joacă

Ca părinte trebuie să găsesc chestii care nu se strică ușor și care să facă apel imediat la curiozitățile pe care le are. Nu e ușor, dar deja știți asta. Noroc că sunt blogger și am prieteni binevoitori pentru că așa am ajuns la povestea asta Râdem și Învățăm de la Fisher Price.

  • o tabletă look a like
  • o carte
  • fețe colorate și expresive sub forma unor creioane

Tableta este extrem de interactivă, dincolo de culori și lumini vine cu trei nivele de utlizare. Potrivită până la 36 de luni, sau cum ar spune un tată 3 ani! Tradus înseamnă că cel mic nu se va plictisi prea repede (cu Radu aste e o chestie la care trebuie să mă gândesc și de care trebuie să țin cont). Radu a fost încântat că dincolo de litere a ajuns să cunaoscă animale și apoi să audă ce sunete scot. Ca și cum nu ar fi de-ajuns are și un mod muzical, cu melodii care îi dau o utilizare supliementară. Este printre puținele jucării care nu a ajuns să fie uitată. Revine constant la ea tocmai pentru că a mai rămas ceva de descoperit. Singurua chestie este o melodie pe care a învățat-o și pe care o repetă obsesiv și știți ce înseamnă asta :))))))))

Cartea nu e complicată și face trimitere direct către numere și activități uzuale și ușor reconoscibile. E o joacă pe care o îmbrățișează rapid. Faptul că o vede pe sora mai mare că țin cărți și citește ajută mult. Își ia și el cartea, o răsfoiește, repetă ce zice cățelul, urmărește cu degetul propozițiile. E mega simpatic cum face el pe studiosul și din când în când apasă pe acel soare care începe să spună chestii. Am mai realizat și faptul că deși este atras de pisici, modul la care este desenat cățelul este extrem de atrăgător pentru el.

Citește și →  alergii alimentare - la grădiniţă sau acasă - guest post Oana Popescu

Mult mai rapid prinde la el povestea cu acele creioane. Sunt 5 creioane colorate și cu fețe și frumos numerotate. Cum Tea desenează și are o mulțime de culori, vrea și el ceva siliar. Pe lângă faptul că îl „obligă” să potivească culorile creioanelor cu locașul potrivit învață și despre expresii faciale. S-a cam enervat la început pentru că nu înțelegea de ce nu cântă indiferent de culori, dar când s-a prins a fost bine. Acum merge dupa mine cu câte un creion și încearcă să imite reacțiile sau să le explice și le atribuie diferitelor situații cu care se mai întâlnește.

Concluzie

Asta înseamnă Râdem și Învățămși asta înseamnă, în viziunea mea, jucării deștepte. Deja am vorbit prea mult despre aceste jucării și m-am jucat cu răbdarea de a citi în drum spre muncă sau …dar idea este că vorbesc de jucării care suplinesc tehnologia „clasică”, sunt cu mult mai prietenoase cu ochii și pot costa și mai puțin. Nu mai zic că pot fi oricând cadouri potrivite! Bune de cumpărat offline sau online.

mai jos este un clip în care vedeți ce și cum și teoretic sunt cam 3 minute despre jucării din cele 7 cât are întrgul clip.

Mulțumesc de răbdare și ajutați-vă copilul să crească frumos și deștept.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *