febră la copii* – cel mai frevcent subiect pe fb sau google

Acest articol este realizat cu ajutorul Dr. Ana Culcer – Medic primar pediatru-neonatolog, Șeful secției de Nou Născuți din cadrul Spitalului Universitar București.

Acest articol este despre paracetamol, tratament cu paracetamol, dozare corectă conform greutății și vârstei, cum paracetamolul este tolerat de stomac și despre efectele paracetamoloului asupra durerii și cum reduce febra.

I-am adresat Dnei Culcer 5 întrebări:

Antitermice – când pot fi administrate copiilor fără riscuri?

Când pot să încep (de la ce vârstă) să îi dau copilului antitermic?

…fără să am teamă că îi va afecta stomacul sau că momentul este prea devreme (raportat la simptome)?

Sunt desule tipuri (de antintermice) care se pot da după vârsta de 3 luni, DAR sunt și copii de 800-900 de grame cărora le trebuie administrat paracetamol dacă fac febră peste 38,5-39 pentru că există riscul de a intra în convulsii.

Adminstrarea paracetamolului se face în funcție de vârstă, greutate și maturitate și doar de către medicul specialist. Intervalul la care dai antitermic (unui copil) este determinat de vârstă, greutate și maturitate, iar vârsta este, teroretic, după 3 luni și dacă au febră peste 38 de grade și nu lași copilul să intre în convulsii

De la ce temperatură ar trebui să îi dau copilului un antitermic care să conțină paracetamol?

Temperatura, ceea ce numim febră, este considerată de la 38,5 intrarectal sau 38 la piele. Diferența va exista totdeauna și trebuie ținut cont că la subraț sau la frunte vor fi cu 5 diviziuni mai mică.

Citește și →  alergii alimentare și alegerea grădiniței - guest post Oana Popescu

Antitermic, paracetamol este de administrat imediat ce a fost descoeperit acest lucru. Dacă după 4,6 sau 8 ore copilul nu mai are febră atunci nu mai are rost să îi fie administrat antitermic.

TREBUIE administrat strict la nevoie, pentru că orice este în plus nu este bun  și vor fi repercusiuni pe viitor pentru cel mic. Cel mic va avea centrul termic dereglat.

Cum administrez paracetamolul? Care sunt dozele și la ce intervale de timp?

Indicat ar fi să consulăm mediul specialist pentru că un copil poate avea 9 kilograme la 1 an și un copil care are 9 kilograme la 6 luni.

Depinde de copil, depinde de tipul de mâncare cu care a fost hrănit, depinde de afecțiuni preexistente, DAR în fapt greutatea este cea care decide cantitatea de antitermic (paracetamol) care trebuie administrată.

Sunt contraindicații sau sfaturi pe care să le aibă un părinte în seamă? Mă refer la combinații de medicamente sau leacuri băbești?

La copilul mic este bine să se evite combinația de antitermice, cu ceea ce se începe cu același lucru să se continue.

Citește și →  clasa 1, lucrurile devin serioase

Important este să existe răbdare și înțelegere a modului în care acționează acel antitermic – unele acționează în 30-40 de minute, altele în 45 de minute.

Din păcate sunt mulți părinți care nu au răbdare și folosesc șosete cu oteț sau înfofoliri ale copilului.

Care este cea mai frecventă greșeală pe care o face un părinte atunci când administrează un antitermic în perioadele de febră?

Cea mai frecventă greșeală a părinților este legată de lipsa de răbdare. NU este recomandat să folosești împachetări cu oțet, țuică sau haine în exces. Sunt cazuri în care copii sunt înfășurați în prosoape reci, ceea ce este ERONAT pentru că asta va face rău cel mic se poate intoxica sau pot intra în comă alcoolică.

Ce trebuie să rețină părinții este că:

  • împachetările să fie făcute cu prosoape îmbibate cu apă la temperatura camerei,
  • corpul eliberat pentru a pierde căldura, adică nu îl acoperim pe cel mic cu multe pături, haine.

Atașez și înregistrarea audio pentru cine dorește să o asculte integral.

La final veți afla despre cum folosesc unii părinți hainele roșii sau ce legătură este între organele genitale ale celor mici și febră.

Citește și →  CurlySalon răsfăţ decent pentru copilul vostru :)

Dacă mai aveți chef de citit iată și ceva despre…

Experiența personală cu perioadele de febră la cei doi copii

Cel mai greu lucru pentru un părinte este să dea dovadă de răbdare și echilibru. Panica este atât de mare încât foarte des se ajunge la decizii total aiurea.

Din fericire nu fost cazul cu cei doi copii, dar cunosc multe astfel de cazuri. Ideea este că am reușit să ne adunăm mințile, ca familie, încât să nu luăm decizii pripite.

NU ne-am apucat să dăm aiurea paracetamol, nu am făcut tot felul de combinații sau invenții ca să scădem temperatura.

Nu am ajuns niciodată la spital, dar am folosit un supozitor și lucrurile s-au calmat. Ajutorul și suportul medicului de famlie a fost uriaș și atunci am evitat situațiile limită.

E drept că au apărut șosete cu apă și oțet sau paracetamol dat preventiv, dar niciodata nu au fost probleme cu stomacul,.

Poate am fost norocoși, dar la noi momentele cu febră nu au fost niciodată vreun bau-bau și cred că acesta este secretul.

După mai multe episoade cu cei doi copii am filmat un clip

*ATENTIE! → Acest articol nu poate înlocui și nu înlocuiește sfatul și vizita unui medic specialist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *