Sunt câteva subiecte care vor duce mereu la discuții aprinse. Vor fi mereu două tabere, ambele cu argumente puternice și nimeni nu va reuși să fie poziționat, cu adevărat, la mijloc.

Poluarea, sper eu, este acceptat de toată lumea că se datorează nouă, acțiunilor noastre. De la industrie, la mașini, zgomot, lumină, gunoi, orice care strică ordinea naturală a lucrurilor.

Alergiile sunt provocate de poluare! Într-un articol anterior am intrat în conflict cu șoferii. Spuneam că sunt prea multe mașini și că mă simt sufocat. Sugeram eu (sper că s-a înțeles) că soluția este transportul în comun și o serie de acțiuni care să încurajeze metodele de transport alternativ.

În cazul alergiilor am încercat, și am găsit, o autoritate în domeniu. Adică am lăsat părerile și credințele mele la o parte și le-am înlocuit cu răspunsuri date de cineva care asta a studiat și poate răspunde în cunoștință de cauză.

Pentru cine nu are răbdare să citească răspunsurile Domnului Doctor Florin Mihălțan, la final este și un video cu un interviu de la Observator/Antena1.

  1. Ce sunt alergiile? 

Alergiile sunt reacții anormale ale organismului la substanțe pe care acesta le consideră în mod normal inofensive. Alergenii pot fi inhalați, înghițiți sau pot intra în contact cu pielea. Alergiile pot fi respiratorii sau alimentare. Simptomele specifice alergiilor sunt: secrețiile nazale în exces, senzația de mâncărime a ochilor, lăcrimarea ochilor, strănutul, mâncărimea la nivelul pielii, etc. Alergenii care cauzează cel mai frecvent alergiile respiratorii și aduc astfel de probleme sunt: polenul, mucegaiul, praful, alimentele, părul de animale, mușcăturile de insecte, sporii de insecte, virusurile, mucegaiurile și bacteriile.

  1. Poluarea este un factor care duce la aparitia alergiilor?

Poluarea este un factor suplimentar de agravare a alergiilor. Poate potența alergiile în special în cazul poluării casnice. În timpul furtunilor, a alternanțelor de temperatură, poluarea industrială, așa zisă poluare «outdoor» poate contribui de asemenea la agravarea alergiilor preexistente.

  1. Pentru cei ca mine care practica sportul, alergarea, când este indicat să alergi, să faci sport? 

Alergarea trebuie practicată la orele dimineții când nivelul de poluare este mai mic și în zone cu parcuri sau pădure unde de asemenea nivelele poluante sunt scazute.

  1. Cât de expus sunt eu la riscurile presupuse de poluare?

Poluarea este al doilea factor agravant cu o mortalitate pe mapamond de 6 milioane locuitori. În marile aglomerații urbane, în capitală, în jurul marilor intersecții dacă vorbim de expunerea în afara casei aceasta este crescută, factorii importanți fiind: pulberile de la coșurile fabricilor, particulele diesel, emanațiile de la centralele termice, etc. Expunerea se realizează la oxizi de azot, la SO2 în principal.

  1. De ce credem că în casă suntem mai protejati de poluare față de afară?

Este eronată această credință deoarece în casă, unde ne petrecem cam 90% din viață, expunerea poate fi de 3-5 ori mai mare decât afară. Factorii contribuanți sunt: radonul din solul pe care se construiește clădirea, alergenii, mucegaiul, soluțiile de curățat, de lustruit depozitate necorespunzator, modalitățile de încălzire sau gătit cu lemn, carbune, kerosen, încălțămintea (!?!) care este depozitată în casă, etc.

  1. Exista solutii de a scăpa sau macar de a diminua efectele poluării asupra vieții de zi cu zi?

Da foarte multe! E vorba de aerisire dupa ploaie, când aerul devine mai curat, desființarea petelor de mucegai, ventilarea camerelor, menținerea unei umidități între 40-60 (când nivelul de poluanți este cel mai scăzut), folosirea de purificatoare cu filtre Hepa, dar, și de dezumidificatoare, utilizarea de energie verde etc.

  1. Ce spune experiența dvs. când vine vorba de o privire de anasamblu asupra acestei probleme – poluarea?

Suntem generatori de poluare, viața modernă ne creează o multitudine de probleme. Tot noi oamenii trebuie să stopam acest fenomen și aici autoritățile, politicienii, au o responsabilitate majoră pentru protecția mediulu și a generațiilor viitoare. Despăduririle, invazia automobilelor poluante, scăderea “plămânilor” verzi ai orașelor, sunt câteva din acțiunile care trebuie stopate urgent.

Citește și →  Ce iaurt sau lapte alegi copilului tău, familiei tale?

În loc de conluzie

Mda cam asta ar fi. Destul de trist îmi pare, mai ales că ciferele sunt și ele triste 1.000.000 de români suferă de o formă sau alta a afecțiunilor arespiratorii, iar 28.000 mor prematur din această cauză.

Acest articol face parte din campania de conștientizare a importanței calității aerului Respiră Sănătos,  desfășurată de Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică, împreună cu Societatea Română de Pneumologie, cu sprijinul Philips. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *