Inițial am vrut să scriu “Clima se schimbă”, dar mi-am dat seama că de fapt nu doar că se schimbă, ea deja s-a schimbat.

TOT ce urmează să citiți poate fi schimbat de noi, UNIȚI. Soluția este să ne adunăm și prin intermediul unei PETIȚII ONLINE  către politicieni să îi FORȚĂM să ia MĂSURI. Dacă nu ai noștri …poate cei de la Bruxelles

Acum când deschid feedurile de știri regăsesc trei tipuri de informații. Mă sperie

1. Știri politice și război

2. Știri despre climă și dezastre legate de furtuni, incendii, secetă

3. Știință și spațiu

E amuzant acum că văd că toate încep cu “ș” și realizez că nu primesc chestiuni legate de biclă sau alergare, hobbiuri pe care le practic și care a trebui să facă acel AI al internetului să dea alte rezultate. 

Dar ce e trist este felul în care este format “top 3”, ordinea acestuia. În fapt, la un anumit nivel primele două sunt legate strâns.

Politicul decide deciziile care pot să influențeze cum vor arăta știrile din categoria a doua, doar că financiar, dorința de a avea mai mult, cât mai mult îi face pe mulți să uite de viitor.

DAR …

Chiar dacă lumea reușește cumva să limiteze nivelul și viteza cu care planeta se încălzește sunt praguri pe care speram să nu le depășim, dar către care ne îndreptam cu o viteză crescută 😔. Depășirea acestor praguri va însemna o viteză și mai mare cu care ne încălzim și ne facem rău. Care sunt aceste praguri? Sunt valori ale temperaturii globale care declanșează sau opresc anumite procese naturale …curenți oceanici, topirea sau înghețul calotelor, ce aruncăm în atmosferă …

Citește și →  Here’s what one year in space does to your body | The Verge

Mi-a venit idea despre încălzirea globală, nu pentru că a fost o mega secetă, nu pentru că am avut coduri roșii anul asta (de ne gândim la unele mov), nu pentru că am văzut știri cu grindină atât de mare încât a omorât oameni. Mi-a venit idea după ce am văzut cum în Copenhaga au reușit să transforme un furnal de ars gunoi în pârtie de schi și, mai multe decât atât, într-o centrală care oferă căldură câtorva sute de mii de locuitori ai orașului.

Revenind la climă …

… o nouă echipă de oameni de știință a întocmit o listă formată din 16 puncte de cotitură de la care clima nu își mai poate reveni. Poate or fi mai multe sau mai puține, poate am dat eu de acei oameni mai optimiști.

Ați tot auzit de aceste puncte/momente de cotitură/noreturn și chestiunea cu adevărat, adevărată este că noi nu le simțim, nu ni le imaginăm, nu le înțelegem. Ce trebuie să înțelegem că tot ce facem influențează pentru că se adună. 

Știu că nu doar noi avem mașini, știu că nu doar noi ardem, știu că nu doar noi folosim cărbuni sau nu reciclăm DAR dacă noi ajungem să dăm un exemplu și alții îl vor urma. 

Citește și →  guest post - școala online, între mit și realitate

Dacă o parte din acele 16 puncte se vor întâmpla ceea ce noi acum considerăm rău și de neînchipuit va deveni normal și la ordinea zilei. când vine toamna avem tendința să uităm cât de cald ne-a fost cu puțină vreme în urmă. Odată cu începerea ploilor uităm cât de mare e seceta și ce prăpăd au făcut furtunile peste vară. Și mai uităm ceva …că nu suntem singuri și că sunt mulți alții care se luptă cu tot felul de ciudățeii ale vremii.

Eu vorbesc despre clima …

…secolului nostru care de fapt e strâns legată de vreme, de acțiuni, de lipsa de acțiuni, de nepăsare, de lipsa de informații, de dezinteres față de viitor, de …

Poluarea este la un nivel pe car greu îl putem percepe …de altfel textul următor are un impact nesemnificativ raportat la conținut

Ukraine ranks first in the world in the number of deaths from air pollution, according to a report from the World Health Organisation, to which they refer, gives a figure of 54,507 deaths from polluted air in Ukraine in 2012, which per 100,000 population is indeed the highest among other countries

Vă las câteva linkuri

Citește și →  tipuri de bărbați/tați - update

Subiectele sunt aleatorii dar spun aceleași lucruri că sunt aspecte ale vieții la care nu te gândeai și care sunt atinse DIRECT

Studiile arată cât de grav este faptul că se topește gheața din Groenlanda și cât de grav este că suprafața de gheață de peste iarnă este la Polul nord din ce în ce mai mică. La aceste lucruri se adaugă dezghețarea permaforstului. Ultima chestiune este, ca să forțez nota, ca si cum ai uita gazele deschise într-o încăpere și geanul este doar puțin deschis. Curând nu vei mai respira și dacă aprinzi un bec …

Summertime In Greenland
An aerial view of meltwater lakes formed at the Russell Glacier front, part of the Greenland ice sheet in Kangerlussuaq, Greenland, on August 16, 2022. LUKASZ LARSSON WARZECHA / GETTY IMAGES

Practic oamenii de știință vor să nu aibă dreptate. Ei știu că anumite lucruri pot fi declanșate acum, ceea ce nu știu este cât de curând ajungem noi să simțim impactul în viața de zi cu zi.

Conceptul acestor puncte de cotitură este folosit de ceva vreme de oamenii de știință, dar acum este pus în contextul menționat mai sus.

Coral Reefs And White Death
A diver looks at the coral reefs of the Society Islands in French Polynesia on May 9, 2019 in Moorea, French Polynesia. Major bleaching is currently occurring on the coral reefs of the Society Islands. GETTY IMAGES

Știm că moarte recifelor de corali are un impact teribil, dar acum nu înțelegem nivelul lui, pentru că nu simțim încă în ce constă, nu înțelgem magnitudinea.

CE FACEM? HAIDEȚI SĂ FACEM CEVA …CÂT SE MAI POATE…

…e foarte simplu …LINK PETITIE ONLINE  …accesați, semnați și vom fi atât de mulți încât cei de la Bruxelles nu ne pot ignnora

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *