a început vacanța și deja sunt convins că al tău copil are un program de vară, de tabere, activități și bunici.

O parte din perioada de vară, două săptămâni sau una, depinde, este împreună cu părinții, pentru că își iau și ei concediu. ce facem cu restul?

Să ne înțelegem, mă refer la copii care deja au 6 ani sau mai mult, pentru că tot ce înseamnă până în 5 ani, înseamnă grădiniță, creșă (private toate) și poate ceva bunici (acolo unde există și sunt dispuși). Unii părinții mai leagă o săptămână sau câteva zile din concediul lor cu periaoda în care copilul este în vacanță.

Pentru cei mari cu pitici e destul de greu în perioada de vară.

Vară

am zis – vară – la modul general și am avut în minte, bunicii, ieșirile scurte la munte sau la mare, poate o excursie. Eu am apelat la toate variantele. Am noroc că cei mici au bunici și atunci am mers pe varianta în care i-am rugat (le place și vor să se implice) să se îngrijească de ei. Ca să dau un exemplu, anul trecut au stat toți patru vreo 2-3 săptămâni la Brăila. Superb. Au mai fost și câteva zile la munte, la Azuga. În afara de asta, micii zei, au fost plecați cu noi la Băile Felix cam 2 săptămâni și cred că și pe la Herculane am mai fost câteva zile. Vara a trecut destul de ușor. Ieșirile scurte au fost dese, pentru că eu muncind în weekend, am timp pentru a pleca cu cei doi zei prin diverse locuri. Cumva a fost o vară frumoasă, care s-a încheiat cu 5 zile la mare 🙂

Citește și →  cum prinde hârtie sau carton ...

Activități

când zic – activități – am în minte școlile de vară, atelierele și evenimentele organizate pentru copii în oraș. Nu știu cum este în alte orașe, dar în capitală sunt multe opțiuni pentru școli de vară pe diverse tipuri de activități și interese. Cred că problema este doar să alegi, să ai bani și apoi totul e simplu. Școlile de vară funcționează simplu …duci copilul la ora 8:30-9 și îl iei la ora 17. În acest interval el desfășoară o serie de activități: joacă, înot, limbi străine, șah, vizite la muzeu etc. Copilul trebuie să aibă doar schimburi la el. ATÂT. Anul acest am ales să înlocuiesc atelierele cu o școală de vară. Diferența este dată de durata unei zile și de numărul de zile. Avantaj pentru programul meu – școala de vară – small academy.

La ateliere aveam mai mult de stat pe drumuri și mai puțin timp pentru mine, plus că Tea are mai mult de câștigat pentru că este o activitate constantă gândită pe durata unei săptămâni sub forma unui modul.

Citește și →  de ce să stai la ușa grădiniței sau să nu lași copilul cu tatăl lui???

Mda …va avea Tea vara presărată cu module de genul asta.

Tabere

De anul trecut am început să experimentez povestea cu Tea, și tabere, și lăsat singură. A ieșit de minune. Anul acesta revin la experiența de anul trecut. Am învățat cât de important este să ai încredere în oamenii mari pe mâna cărora încape copilul tău și ce înseamnă să fie pe bune. Când zic pe bune mă refer la tabere unde mâncarea să fie mâncare, activitățile să fie activități, telefonul sau televizorul să lipsească, experiențele să fie experiențe. Tea a avut ocazia să vadă ce înseamnă să facă lucruri singură, să se descurce în situații variate și lume nouă, singură. O astfel de experiență nu se poate găsi decât în tabere, alea bune și cinstite, pentru că am auzit și știu de o mulțime de alte cazuri și situații, cel puțin triste.

Știu de copii care revin în tabere, aceleași, an de an, pentru că le este bine; siguranța și confortul le dau lor ce le trebuie 🙂 în interiorul acestor tabere. Și pentru Tea este al doilea an consecutiv când merge în taberele BateȘaua.

Citește și →  cum am ajuns să fiu în competiție cu Radu și Tea

Al doilea copil

Aici e o chestiune delicată. E mai mic și din tot ce am încercat până acum am ajuns la următoarea concluzie. Dacă ai un program care te ține prins până la ora 16:30 și bunicii nu te pot ajuta în mod constant, atunci trebuie înscris într-o formă de învățământ privată. Din fericire creșa de stat are un program în care doar 1 lună e pauză, în rest program normal. Când Radu va ajunge la grădiniță, vom încerca alternative, iar dacă nu vor funcționa, trecem la o grădiniță privată. Așa am făcut și cu Tea la vremea ei :))

 

PS am sa revin cu film și articol despre tabără și școala de vară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *