este clar că este nevoie de adăugiri la articol despre ce este coronavirus-ul

UPDATE

Reguli și infomații practice și corecte despre modul de trasmitere și prevenție puteți găsi pe siteul Centrului Medical de Diagnostic și Tratament „Dr. Victor Babeș”

Despre cum trebuie folosită masca am găsit informații bine explicate pe siteul Institutul Național de Sănătate Publică România și despre obligativitatea purtării măștii (la noi este recomandată purtarea, dar nu este obligatorie) am găsit informații pe siteul republica.ro unde cu ajutorul medicilor de la Regina Maria sunt explicate o serie de chestiuni legate de coronavirus.

  1. o sursă intersantă este www.desprecoronavirus.ro – ține la zi evoluția numerelor și este plin de sfaturi și răspunsuri la întrebări de toate felurile
  2. numărul cazurilor în România crește și este evident că dacă nu vor fi luate măsuri din timp, iar populația (un procent cât mai mare) să înțeleagă (nu să fie speriată) pentru că spitalele și sistemul de sănătate nu vor face față
  3. titlurile sunt deja mai mult decât alarmiste, nici nu vreau să mă gândesc cum vor arăta în cazul unei carantine la nivelul unui oraș sau al unui deces
  4. nu voi face o comparație între tipurile de coronavirus și nici o analiză profundă, doar prezint câteva puncte bune de avut în vedere, pentru cei interesați am găsit o analiză grafică aici

Sunt deja chestiuni care se cunosc și pe baza cărora putem avea o listă

Citește și →  ce mașini nu mai au voie să circule din 2019

10 lucruri care merită știute despre coronavirus/covid-19/sarscov2

În mai puțin de 2 luni a rușit să ajungă pe mai multe continente. Pandemic înseamnă transmiterea susținută și continuă a viruslui simultan în mai mult de 3 regiuni geografice diferite. Pandemic nu se referă la cât este de letal virusul ci se referă la cât este de transmisibil și la acoperite geografică.

După cum arată titlurile din media internațională este vorba de o „pandemie a fricii”. Este bine că ne preocupă și e normal să ne pregătim pentru varianta nefericită, mai ales că dincolo de sănătate repercursiunile vor fi și la nivel economic și politic, DAR nu e cazul să ne panicăm!

  1. știm ce este! primul caz a fost anunțat (teoretic) pe 31 decembrie, iar pe 7 ianuarie se știa ce este (prin comparație a fost nevoie de 2 ani pentru a identifica virusul HIV)
  2. știm cum să îl detectăm. din 13 ianuarie există un test (toate datele tehnice sunt la acest link) care poate combina recolatarea de secreții din nas, gât și plămâni dar și recoltarea de sânge, detalii și pe siteul WHO
  3. situația în China începe să se îmbunătățească (vorbim de numrul de cazuri anunțate de la o zi la alta)
  4. 80% dintre cazuri nu sunt severe
  5. se vindecă. o statistică spune că la un deces 13 personae se vindecă, iar proporția se îmbunătățește (vedem cun vor evolua lucrurile în europa)
  6. copiii au parte de forme foarte ușoare
  7. sunt soluții chimice care îl inactivează
  8. se scriu și se fac studii intens – la data de 8 martie erau lucrări științifice la care au colaborat peste 700 de specialiști.
  9. se estimează că sunt 8 proiecte care vizează dezvoltarea unui vaccin
  10. medici au încercat și vom mai încerca combinații ale unor medicamente deja existente și aprobate pentru a lupta împotriva acestui virus
Citește și →  copilul tău nu este în siguranţă pe internet!

De aici încolo am mai adunat diverse informații din surse oficiale la nivel european și internațional (WHO), singurele care ar trebui să conteze în astfel de cazuri.

Coronavirus

European Centre for Disease Prevention and Control

World Health Organization

CORONAVIRUS TRACKER (COVID-19)

Coronavirus - reguli de respectat

Ce este? Este parte a unei familii de viruși care cauzează de la boli comune la afecțiuni extrem de grave – zoonotic – adică se transmit de la animal la om. Sunt cunoscute unele forme ale acestor viruși la animale care nu au trecut la om.

Semnele sunt, – probleme respiratorii, febră, tuse, dificultăți de respirație. În cazurile severe infecția poate duce la deces.

Cele mai sensibile categorii sunt vârstinicii și persoanele care au complicații provocate de alte afecțiuni. CAtegoria de vârstă de peste 80 de ani au șanse de 15% de deces, cei sub 40 au șanse de 0,2% și nici un copil nu a murit de coronavirus (covid-19)

Recomandările standard pentru a preveni infecția sunt: spălarea frecventă pe mânini, acoperirea gurii și a nasului atunci când tușiți sau strănutați, gătirea serioasă a cărnii și a ouălor. Evitarea contacului cu persoane care prezintă aceste simptome.

Citește și →  locul de joacă

Testarea trebuie făcută atunci când sunt semne sau este cunoscut faptul că ați fost în preajma unui persoane infectate.

Masca trebuie purtată atunci când aveți simptome sau sunteți într-un grup mare de risc, altfel nu își are rostul.

Să te protejezi este foarte simplu, iar regulile sunt de bun simț și aplicate de fiecare dintre noi deja pentru banala răceală.

Gripa sezonieră

World Health Organization

European Centre for Disease Prevention and Control

Pentru gripa sezonieră există un vaccin. Este adevărat că vaccinul nu protejează 100% pentru că la fiecare sezon apar mutații ale viruslui, dar îmbolnăvirea va fi doar o formă ușoară cu riscuri extrem de scăzute de complicații.

Simptomele sunt febră, tuse, gât uscat, dureri musculare, dureri de cap, nas înfundat, oboseală și uneori diaree sau vomă. Apariția simptomelor este deseori rapidă iar recuperarea poate dura până la 2 săptămâni.

La nivel global este estimat de către WHO că sunt între 3 și 5 milioane de cazuri severe de gripă și între 290.000 și 650.000 de decese.

Cum te protejezi de gripa sezonieră?

Pe lângă regulile clasice de igienă – spălat pe mâini, mână la gură și nas la tuse sau strănut, izolare la domiciliu la apariția simptomelor există și vaccin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *