Siguranța/securitatea copiilor este un subiect din ce în ce mai delicat, în contextul actual.

Ce context? Păi în SUA este ziua și știrea în care un copil a luat o armă și a tras în colegii lui. În Europa e mai rar tipul ăsta de știri și cu atât mai șocant când se întâmplă …DAR e l ordinea zilei sp auzim de copiii care au murit pe trecerea de pietoni, pe marginea drumului agățați de mașini prea grăbite, copii care au murit pentru că nu a existat o centură sau un scaun de mașină.

Știu că este dur …dar puteți spune că nu este adevărat?

Ca să fie și mai clar vă spun că doar aici pe blog am cel puțin 4 articole despre scaunul auto (și nu cred că este suficient) dar securitatea/siguranța auto pare a fi o materie opțională pentru părinți.

Vă dau câteva extrase clare și din legislație, asta pentru că deja aveți sus linkuri cu cele mai frecvente chestiuni legate de scaunul auto:

Scaunul auto este obligatoriu până la vârsta de 12 ani sau înălțimea de 150 cm. Standardul ECE 44 definește patru grupuri, fiecare dintre acestea fiind desfășurat pentru o anumită categorie de greutate. De regulă, dacă copilul este prea greu sau înalt pentru un grup, acesta trebuie să treacă la următorul.

și

ART 97 – alin 1 – Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

Acum vă las să ascultați și emisiunea în cazul în care nu ați avut ocazia.

Citește și →  alăptatul vs. biberon. alegere sau necesitate?

Ep.09 – 06.05 – Tați în aer, cu Alex Grecu și Daniel Osmanovici

Care ar fi concluzia despre siguranța copiilor noștri în scaunul auto?

E simplu …FOLOSIȚI SCAUNUL AUTO CORECT.

  • Asta ar însemna că atunci când este instalat să fie folosită și centura pentru că nu e suficient că este așezat;
  • Asta însemna să verificați dacă nu a expirat (da ați citit bine), la fel ca și alte componente ale mașinii;
  • Asta înseamnă să nu lăsați copii liberi în mașină INDIFERENT DE DISTANȚĂ;
  • Asta înseamnă să cumpărați unul care să fie conform cu al vostru copil și să nu vă zgârciți la bani pentru că sănătatea și viața nu au preț!

Aștept să mă contraziceți sau să mă susțineți.

PS …și Alex e la fel de vehement ca și mine!

PS 2 …las și două linkuri de legislație

  1. https://www.siguranta-auto-copii.ro
  2. https://www.scoalarutiera.ro

Și am mai aflat ceva despre siguranța copiilor …

Drumul este plăcut atâta timp cât șoferul este liniștit, mașina nu are probleme și copilul (copiii) sunt fără rău de mașină. Ca să bifezi totul e greu, uneori e un deziderat la care visăm și pe care îl vedem în filme (cei mai mulți dintre noi).

Citește și →  La mare cu familia în România pe timpul pandemiei

Deci șmecheria este că nu avem o soluție minune care să rezolve tot, dar avem soluții care ameliorează multe.

O altă șmecherie este să alegi după o discuție în prealabil soluția care se potrivește cel mai bine și să nu te aștepți că va funcționa imediat, ci că este un drum pe care trebuie să îl parcurgi, cu mai multe etape. Dacă nu înțelegeți ce scriu eu aici, mergi mai sus și derulează până la ultima parte a emisiunii ca să o asculți pe Alexandra Nistor, mama lui Anais, farmacist Dr. Phyto.

PS: am aflat de rău de avion, barcă/vas, orice e în mișcare. Zic că am aflat pentru că la mine în familie nu au fost astfel de episoade. Mai sunt momente, dar sunt legate de citit sau vreun ecran. Cum dispar, problema se rezolvă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *