La un anumit punct bebe începe să devină curios. Îndreaptă mânuța și cere o explicație. Practic din acel moment începe pentru părinți drumul de la gângureli la cuvinte articulate. Cu cât bebe înțelege mai repede lucruri, cu atât mai repede va cere lucruri, comunicarea dintre tine și el va fi mult mai ușoară, poate va articulate cuvinte. Din acest moment apar și ‘problemele’, asta pentru că părinții sau bunicii cad în păcatul de a explica prea mult sau de a nu reacționa deloc.
În primul caz …atunci când bebe indică un morcov, tendința este să spui… ‘e un morcov mare portocaliu’ sau ‘e un morcov portocaliu’. De ce? Păi te gândești că astfel îl înveți și legumele și culorile. Doar că nu prea e așa. Pentru bebe e prea multă informație… așa că cel mai simplu îi spui ‘morcov’. De culori te poți ocupa mai târziu.
Bunicii de obicei nu înțeleg ce vrea bebe când întinde mâinile și vorbește pe limba lui, așa că aleg sa ignore sau să nu se chinuie să înțeleagă gângurelile. Dacă vreți este reversul primei situații. Bebe se chinuie să ‘întrebe’, iar bunici sunt nelămuriți.
Bref… încearcă să explici cât mai simplu, pentru că bebe va depinde mai repede vorbitul, va înțelege mai repede noțiunile.

Citește și →  intimitatea de care am nevoie

PS nu este nici o vârstă la care trebuie să înceapă să vorbească, va începe când va începe… de obicei pe la 2 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *