Trebuie să schimbi în etape bicicletele copiilor, adică atunci când trebuie, pentru că e o prostie să iei o bicicletă mai mare „pentru că oricum va crește” …

Știu că veți spuen căe vorba de bani și nu vă contrazic, dar o bicicletă bună poate fi revândută la un preț bun și atunci să schimbi nu mai este o problema finaciară. Și este doar unul dintre motivele pentru care ar trebui să schimbi la timp.

Când am luat prima bicicletă Teei eram foarte încântat de ea. Era roz cu Hello Kitty și coșuleț, fix cum și-o dorea ea. Foarte repede am descoperit ce neajunsuri are. Cred că rozul ăla era mai dorit de mine decât de ea. Noroc că mi-am revenit :))

Am descoperit ce bine era dacă ascultam de ce sfaturi mi-au dat cei de la Veloteca când am făcut cumpărătura. Primul lucru după „să se bucure de ea și să o stăpânească sănătoasă” a fost „în cel mult 6 luni vei veni să o schimbi”. Pam Pam

Păi cum așa???????

Răspunsul a venit simplu – era frumoasă dar grea, era potrivită, dar fără posibilități de ajustare ulterioră. Erau șanse mari să o folosească puțin pentru că nu era ce trebuia.

De ce am luat-o? Pentru că a vrut Tea și eu am crezut că Hello Kitty e ce trebuie, iar cei de la Veloteca erau și sunt pregătiți și pentru clienți ca mine. Ei încearcă să te facă să alegi de la început bine, dar nu te pot obliga.

Prima dată când am scris pe subiect eram începător, la prima bicicletă, mă bazam pe experineța altora și nu pe a mea. Acum sunt fix acolo unde îmi spuneau alții că voi fi, la schimbat de bicicletă atunci când trebuie.

Citește și →  Lago Maggiore Marathon - mai mult decât un maraton ...o vacanță

Iată 5 motive pentru care (sau când) TREBUIE să schimbi bicicleta copilului

E scris cu bold și subliniat, pentru că pe oricine din lumea asta care se pricepe la biciclete îți va spune asta. Cei de la GCN sunt uriași și mă susțin cu un clip în acest sens (la finalul articoului)

  • pentru că atunci când ia o curbă copilul se lovește cu ghidonul în genunghi
  • pentru că nu mai ai unde să ridici șaua/ghidonul
  • pentru că înălțimea și greutatea nu se potrivesc cu cât este de mic este cadrul bicicletei
  • pentru că frâna pe roata din față nu mai este de-ajuns la cât de repede pedealează, ba chiar poate produce accidente.
  • pentru că nu vrea să se mai plimbe, deși ar vrea

Ai putea să te gândești și la faptul că 

  • ai cheltuit prea mult cu reparațiile (lanț căzut frecvent sau scârtâit aiurea)
  • ghidonul sau șaua trebuiesc mereu ajustate pentru că forța/greutatea copilului le face să se miște din locul lor
  • ceilalți copii merg mai repde decât al tău și prin locuri prin care el nu mai poate merge
  • te doare spatele sau te dor brațele de la cât de grea este

Deci am luat prima biclă și după aproape 1 an am schimbat-o cu ceva ce trebuia să iau de la început. Prima lucru pe care l-am observat  cu noua biclă (adică în ordiea cumpărăturii) a fost că Tea a vrut să iasă mult mai des la pedalat și să încerce și trasee mai accidentate alături de mine. Curiozitatea copilului era în același loc cu tipul de bicicletă și curajul ei. DAAAAA a prins curaj. Era modelul potrivit – o merida tot roz, dar de 20 de inchi (6 ani și 115 cm).

Citește și →  ECRANELE din viața copiilor noștri - TAȚI în AER

Cu Radu am început mult mai deștept, cu o bicicletă fără pedale. Când a început să folosescă bicla lui, luată după măsurătorile lui, nu era dispus să renunțe la roțile ajutătoare. A fost nevoie de câteva ture cu Tea în jurul blocului într-un ritm mai alert ca să vrea să renunțe la ele – prima lui biclă – o merida de 12 inchi (3 ani și 104 cm).

Nu am pus mâna deloc pe el sau bicicletă, a plecat singur fără ajutor și fără roți ajutătoare.

Tea împlinește 9 ani și Radu 5, spre finele anului

Asta a însemnat că la înălțimea lui/ei și la cum se descurcă pe bicicletă trebuia sa schimb rapid.

Radu avea un 12 inchi de la Merida, iar Tea un 20 de inchi tot de la Merida. Cu alte cuvinte biciclete care merg fix până la 5, respectiv 9 ani și 104, 120 de cm înîlțime.

Cu ce am schimbat?

Păi la Radu avem de ales între un model de 16 sau 18 inchi, iar la Tea un model de 24 de inchi sau unul de 26. dar cu un cadru XS. Variantele de 18 și 26 însemnau că ambii copii erau întinși și pe bicle mai mari decât ar trebui.

Citește și →  Remorca de bicicleta Thule

Toma Necredinciosul fiind nu am crezut că așa este și până nu am vazut cum arată și cum se mișcă pe unele mai mari. Adică am fost în magazin și i-am urcat pe modele mai mari, așa cum credeam eu că ar fi bine. La Radu a fost cel mai vizibil …frică și refuz total să se urce a doua oară pe un model de 18 inchi.

Așa că le-am luat –

Ce se întâmplă când nu schimbi la timp?

Nimic complicat. Încet și sigur copilul se va frustra și va refuza să mai folosească bicicleta:

  • fie că este prea mică,
  • fie că este prea grea și nu are chef să tragă de ea,
  • fie că se strică prea des,
  • fie că rămâne în urmă față de cei de-o seamă, dar cu bicle potrivite,
  • fie vrea să meargă cu tine și tu nu o poți lua pentru că …tot ce este mai sus menționat

Dacă ați bifat măcar 3 din cele 5 puncte de mai sus atunci e timpul să schimbi bicicleta copilului 🙂

Mda  cam asta ar fi …daca mai aveți chef puteți vedea și clipul de mai jos care ar trebui să ajute și el puțin :))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *