DECI …întrebare/curiozitate ….de ce se trag băieții de puță până se învinețesc. E vorba de nepotul meu de 2 ani și cred că de foarte mulți alți băieți, adică nu e un caz singular. 🙂 Oare eu cum făceam că nu îmi amintesc :))

Se intervine cumva? De ce o fac? Îi oprim? Îi pedepsim? Îi încurajăm? Când începe și când se oprește? Ne îngrijorăm? Ne panicăm? Îi ducem la doctor?

Pe scut răspunsul e așa …se trag pentru că se descoperă. Se trag pentru că o au și nu înțeleg ce e cu ea acolo. Se trag pentru că e posibil să aibă o infecție. Ca orice exagerare, rană sau sângerare …trebuie mers la doctor.

Am provocat o discuție pe fb și iată răspunsurile mamelor cu experineță în domeniu (am făcut o selecție și am exclus contrazicerile).

„Al meu are 3 ani si sta cu mana in permanenta acolo, isi trage etc. Se face decalotarea in mod natural. Un control la medic nu ar strica, si/sau eventual urocultura pentru a se asigura ca nu este vorba de o infectie care sa creeze un disconfort.”

„Depinde si de varsta. In primul an de viata, din cate am citit, nu simt durerea acolo.. Si atunci, da, ar trebui intervenit. Insa in general e si o faza de descoperire a propriului corp.
Recomand cartea „ce le spunem copiilor si adolescentilor despre sex, Meg Hickling” care trateaza si subiecte de genul :)”

Citește și →  o mână de ajutor pentru bebelușii prematur

„…Daniel, e de urmarit in ce momente face asta. O face cand este agitat, suparat, obosit? De la varsta aceasta se pot incepe discutiile de natura educarii sexuale: ce organe genitale are, care este rolul lor fiziologic, ca este normal sa simta placere laatingere samd. Tocmai de aceea recomandam cartea sus-mentionata.”

„…Inainte de orice, vizitati un medic si faceti o urocultura, sa nu fie vorba de o infectie urinara. Daca e intr-adevar comportament autoerotic atunci poate e de folos si experienta mea. Sunt mama de baiat, psiholog, spun asta sa fie mai clar ce ”baza” am mai mult de atat, copilul nostru este activ sexual de la o varsta foarte mica – cateva luni -va garantez ca simt durerea si atingerea in zona genitala de la nastere (nu discutam aici de decalotare si nici despre circumcizie, e cu totul alta discutie). Am discutat comportamentul sexual al lui T cu nasul lui (medic de profesie si bunic de baiat) si cu pediatrul nostru. Concluzia este: baietii, chiar cei foarte mici sunt fiinte sexuale, isi exploreaza corpurile si isi descopera de foarte devreme ce anume le provoaca placere, ne fiind conditionati social – asta vine mai tarziu – uneori pot exagera. De asemenea, comportamentul celor din jur privind gesturile auto-erotice ale copilului ii transmit diverse mesaje (poluate de psihismul si de experientele sexuale personale) pe care el le interiorizeaza sau nu – din nefericire, cel mai adesea oamenii mari incep prin a se amuza, cand sunt foarte mici si sfarsesc prin a le induce rusine si chiar culpa cand sunt mai mari. In cazul lui T, asa cum spuneam, a inceput sa se atinga la doar cateva luni – am descoperit ca o face cand il lasam in patut gol inainte de baita. Am citit mult si am decis sa ii permitem sa stea gol cat mai mult, sa isi cunoasca corpul si sa ii descopere functiile. T are comportamente autoerotice insa nu violente, nu se trage tare de penis, nu se invineteste, exploreaza, mai ales la baita sau cand e gol si mai are episoade nocrturne, are 2 ”victime” predilecte, ursuletii cu care se freaca in zona genitala. In timp, tratate ca normale si fara interventie aceste comportamente se estompeaza. Aparitia mai tarzie, incurajarile din mediu (uneori adultii se amuza, la inceptut, iar acest lucru atrage atentia copilului asupra comportamentului si determina perpetuarea lui, etc), mai tarziu interdictiile din mediu, negarea sexualitatii si nevoilor fiziologice ale copilului, etc, etc pot determina intensificarea comportamentului sexual si aparitia unor forme exagerate. Unii dintre noi am fost crescuti in ”epoca de aur” si purtam inca sechelele felului in care era privita sexualitatea atunci, se accentua functia reproductiva negandu-se componenta (auto)erotica. Parerea mea: copii trebuie lasati, de foarte mici, sa exploreze, comportamentul acesta este natural si trebuie tratat ca atare, in timp are sa se estompeze, copilul gaseste si alte puncte de interes, isi insuseste normele sociale, etc.”

„Ce facem daca se rănește? Al meu la numai câteva luni a inceput sa tragă de ea cand il schimbam, si-a facut o mica rana si a inceput sa plângă. …Mergi la medic, sa nu aiba alta forma de disconfort (infectie urinara, decalotare), decalotarea poate provoca si ea sangerari – discuta cu medicul lui despre asta. Incerci sa ii indepartezi discret manuta daca vezi ca isi face rau, ii pui scutec.”
Cam asta ar fi despre acest subiect …acum aștept să văd cum va decurge acest capitol în cazul nostru și mă voi îngriji de igiena lui intimă așa cum am scris aici.

 

Citește și →  despre cadouri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *