Plouă afară. E frig și cred că e un moment potrivit pentru acest subiect, despre care vreau să scriu de ceva vreme – despre educația copiilor și desenele animate. Un lucru e sigur, copiii uitați la televizor, mă rog în fața televizorului nu au cum să primească educație! Nu puteți să vă așteptați de la ei să împartă jucării, să fie galanți sau să știe să se poarte în societate, să fie sociabili. Acelor copii le va lipsi căldura umană, experiența de viață, joaca, interacțiunea. Cel puțin așa cred eu. Mă gândesc cu groază că statisticile spun că un copil stă în fața televizorului sau a unui device în medie 4 ore pe zi în România.

Păi e URIAȘ, ENORM, MULT …oricum ai zice e clar că televizorul nu este o soluție, sau orice alt device.

Știu mulți părinți care dau drumul la televizor pentru a câștiga puțin timp. Fie că e vorba de pregătit masa, mers la baie sau doar un moment pentru ea. Tații sunt mai aerienei și mai vor să stea la un telefon, să mai vadă ceva sport sau să urmărească un film. Dacă e vorba de 30 de minute sau max 1 oră cred că e acceptabil, mai ales în condițiile mai sus menționate pentru mame sau tați dedicați 🙂

Citește și →  8 cărți de povești pentru 3 - 8 ani

NU vă ascund că am făcut și eu așa de multe ori, dar au fost doar momente episodice, dar am folosit TV-ul sau desenele/cântecele de pe youtube pentru scurte perioade.

Este o unealtă, un ajutor …

…și nu am de ce să refuz un ajutor. Știu și părinți care nu folosesc deloc aceste ajutoare, nu știu cum reușesc, eu unul așa funcționez.

Pe de altă parte este destul de greu să nu folosesc televizorul pentru că Tea are deja peste 5 ani și știe de la colegi despre tot felul de lucruri, a fost la cinema, știe și cunoaște. De altfel sunt dimineți în care își pornește singură televizorul și se uită la unele lucruri. Atenție are canalele selecționate ca să nu dea peste cine știe ce.

La ce se uită copilul meu cel mare și uneori cel mic?

Adică de unde primește educația pentru ce va urma? Știți acele desene în care personajele trebuie să rezolve diverse probleme cu diverse unelte și încearcă o interațiune cu cel mic? „uuuu, ursulețul nu poate ajunge la măr, ce ar trebui să folosească pentru a reuși?” Cam la acest tip de programe se uită.

Citește și →  cât de repede zboară timpul și ei cresc așa repede

Mai sunt cântecele de pe youtube – SimpleSongs sau cu desene – Aventurile lui Danonino. Sunt non violente, au personaje clare, mesaje simple și ușoare. Nu au o succesiune rapidă a imaginilor și îmi par sigure pentru copii mei.

Pe de altă parte eu mă cronfunt cu o problemă simplă – cum să fac să îl țin pe Radu departe de Tea, atunci când ea se uită la TV? NU prea am cum și atunci trebuie să filtrez conținutul cât mai bine.

În curând o să introduc și DaVinci Learning și posturi cu și despre animale. Tea se mai uită din când în când la ele, dar după ce verific eu să nu fie violente.

Mda …e ciudat când apar astfel de momente și asta e soluția pe care am găsit-o eu

  • nu îmi las copii mai mult de 30 de minute într-o repriză, încerc să nu fie mai mult de 4 reprize pe zi
  • folosesc TV-ul sau orice device doar în momente în care am nevoie de o pauză/ajutor/răgaz
  • aleg doar conținut non violent, cu volum scăzut și imagini puțin stridente
  • luminozitate scăzută
  • cântece în engleză simple și amuzante
  • încerc să explic sau să întreb despre mesajele pe care le transmit personajele pe care le vede Tea la TV
Citește și →  căpușe - 3 pași simpli să nu ai probleme

Cât despre toate filmele clasice sau nu de lung metraj de desen animat …acolo luăm biscuiți, popcorn (pregătit în casă) și ne uităm …

Concluzia

Educația cu TV-ul nu e bună, dar dacă tot expunem copilul la așa ceva măcar să filtrăm cât mai bine conținutul, puțină responsabilitate nu strică niciodată și încercaținu depășiți 2 ore pe zi.

TV viewing among kids is at an eight-year high. On average, children ages 2-5 spend 32 hours a week in front of a TVwatching television, DVDs, DVR and videos, and using a game console. Kids ages 6-11 spend about 28 hours a week in front of the TV.

(www.med.umich.edu/yourchild/topics/tv.htm)

2 comentarii pe “desenele animate și educația

  1. Tudor spune:

    Micuța mea se uită cel mai mult pe … vloguri pentru copii – a invatat cum sa picteze, cum sa deseneze, cum sa aseze papusile in casuta, cum sa consulte pacientii. Vede si apoi incearca si ea. 🙂 Tot de acolo a invatat sa se picteze pe maini, sa coloreze pe pereti

  2. Tudor spune:

    Micuța mea se uită cel mai mult pe … vloguri pentru copii – a invatat cum sa picteze, cum sa deseneze, cum sa aseze papusile in casuta, cum sa consulte pacientii. Vede si apoi incearca si ea. 🙂 Tot de acolo a invatat sa se picteze pe maini, sa coloreze pe pereti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *