…e a câta oară când vorbesc? Nu contează, pentru că de data asta e vorba despre o discuție cu specialiști, deci nu mai este părerea mea, observația mea sau …orice legat de mine.

‘Și eu am o problemă cu bărbații mai ales, și oamenii in general, care își dau cu părerea despre ceva nu au niciodată in viața asta capacitatea să înțeleagă cu adevărat … Renunțarea la alăptare e de cele mai multe ori rezultatul lipsei de informare sau a informațiilor greșite primite de la cadre medicale depășite și de la familie (gen alăptează la program, ai canale blocate din prima zi, copilului nu îi ajunge colostrul și trebuie supliment de lapte praf, spațiază mesele noaptea să se adune lapte în sân dimineața si alte multe inepții).’

Acesta este unul dintre cele mai ample și documentate comentarii. Se poate observa că problema abordată de mine este una extrem de spinoasă și greu de digerat de către mămici, mai ales de cele care au avut ceva probleme în acest domeniu. Așadar, de fiecare dată cînd am vorbit despre biberon, poziție alăptare, alăptare …orice …m-am ales cu tras de urechi …și cred că problema este în principal pentru că sunt bărbat și nu contează cât de implicat sunt, cât de documentat, avizat sau …

Așa că am mers la o conferință (am mai fost înainte și pe la pediatrii, pe la neonatologii, știu câte ceva …dar parcă ar trebui să îmi iau o diplomă ceva ca să fie mai bine) unde încerc să mai câștig ceva credibilitate prin persoanele pe care le ascult …

Stau cuminte pe scaunul meu și aud o mulțime de întrebări despre care atunci când am scris …am fost tras la răspundere pentru tupeul cu care discutam despre subiect și superioritatea pe care o abordez (vezi Doamne) …dar …iată ce am aflat de la specialiști:

Dr. Irina Antonescu (medic specialist pediatru) spune simplu și clar că ‘hrănirea exclusivă a bebelușului cu lapte matern poartă denumirea de alimentație naturală‘. Tot doamna doctor mai spune că ‘laptele matern  este alimentul ideal

Citește și →  A father’s place | The Economist

COLOSTRU – este laptele produs în primele zile de după naștere, bogat în proteine, sodiu, anticorpi, lactoferină, lizozim, factori de creștere și mai sărac în lipide și hidrocarbonate.

Dacă e alăptat natural …anticorpii din laptele matern îi vor oferi bebelușului o protecție pasivă iar factorii de creștere îi dezvoltă intenstinul.

(cu biberonul bebe se chinuie mai mult în primele zile comparativ cu un sân)

Laptele matern are tot ce îi trebuie unui nou născut să se dezvolte și unui bebeluș să crească. Cu alte cuvinte nu trebuie să vă gândiți că laptele vostru nu este de ajuns, nu conține tot ce este necesar și trebuie completat cu lapte praf …NU!

BENEFICII:

  • Conținutul laptelui matern este constant adaptat nevoilor nutriționale
  • Este alimentul ideal eliberat la temperatura optimă
  • Este la ‘purtător’ deci este disponibil în orice moment și este ieftin
  • Alăptarea duce la o relație strânsă mamă-copil
  • Oferă cea mai bună protecție imunologică
  • Asigură (prin conținut) un risc redus de alergii
  • Și (chestiune descoperită în 2016) oferă protecție împotriva diabetului zaharat

Nu are rost să ofer exemple din studiile la nivel mondial care demonstrează că cei alăptați la sân sunt mai sănătoși sau mai drepți sau mai frumoși sau mai deștepți pentru că oricine vrea să își laude produsul face un studiu …eu vă spun doar atât …priviți pe cei care au între 30 și 45 de ani și trageți concluzia singuri.

  • e bine să îi facem cunoștință nou născutului imediat cu sânul, imediat ce a apărut pe lume
  • alăptarea să fie la cerere!!! chiar dacă e vorba de 2 în două ore sau mai des și dacă adoarme o face pentru că suptul este o chestiune grea și obosește
  • 6 luni …doar sân, apoi diversificare și sân
  • antibioticele – doar unele nu sunt compatibile cu alăptarea
  • e bine să primească sân până spre 1 an, perfect ar fi până la 2 ani
  • când îi dau dinții nu vă speriați că vrea doar sân, deși sunteți pe diversificare; aveți răbdare că după ce trec durerile va reveni la mesele lui normale
  • dacă nu îi dați cât are nevoie o să plângă tare, o să aibă urina concentrată, nu va lua în greutate, va avea scaune rare și verzui
Citește și →  pediculoza ...adică păduchi :)

Ca totul să fie cât mai bine …alimentația mamei trebuie să fie echilibrată, să bea lichide cât cuprinde, alăptatea să fie frecventă. RELAXAREA mamei este ESENȚIALĂ!!!

Dacă ceva nu merge …consilier specilaizat în alăptare …de la SAMAS sau oriunde …bani bine investiți. Așa puteți scăpa de angorjarea sânilor, fisuri sau ragade, canale înfundate sau mastită …de dureri nici nu mai zic 🙂

Multe mămici se gândesc …’de ce să alăptez? mă mulg și dau cu biberonul sau îi dau lapte praf!’alăptare

Dincolo de slăbit, păi depui un efort în timp ce alăptezi, vei avea mai puține infecții sau decalcifieri. Scade riscul de cancer de sân și/sau ovarian

Treaba cu alăptatul e cu bătaie lungăăăă …adică scade riscul de fractură de col femural la menopauză …bărbații nu au chestia asta 🙂

Pentru mamele electronice sunt și aplicații dedicate, numite sugestiv ‘eu, mămica’ și pe appstore și pe googleplay.

Mai sunt și alte lucruri bine de știut de mămici și tătici. Aaaaa, ca o mică paranteză, tăticii nu ar trebui ‘îndepărtați’ pentru că dacă ei înțeleg despre ce este vorba, atunci ei vor ajuta, dacă ei se implică atunci mama va fi relaxată – laptele va fi de calitate – bebe va mânca bine – mama va fi fericită – tata va fi fericit – familia va fi bine.

Revenind …cu cât mai repede bebe ajunge în brațele mamei după naștere (de preferat în primele 2 ore) cu atât e mai sigur că alăptare va fi un succes. Dacă la asta se adaugă și o poziție corectă în timpul alăptării …mai bine de atât nu se poate. Dacă uitați ce vă arată la maternitate despre cum să stea sugarul la sân…nu-i bai, căutați un consultant pentru alăptare și problema e rezolvată. Oricum despre poziții și alte asemenea eu am mai scris aici.

Citește și →  cum te prgătești pentru drumul cu mașina

Din ce am observat eu și mi-a fost confirmat și de specialiști una dintre probleme este aceea a alăptatului la cerere. Multe mămici ajung să facă apel la laptele praf din credința – ERONATĂ – că laptele lor nu este îndeajuns de bun, de sățios de …dar nu mai revin asupra acestui aspect. Am aflat că sunt câteva momente în care bebe va cere, mai mult decât în altele, să mănânce mai des …pe la 3 săptămâni, pe la 6 săptămâni, pe la 3 luni și pe la 6 luni. Toate acestea sunt momente orientative în care bebelușul are pusee de creștere. Totodată va dori să mănânce sân, poate exclusiv, atunci când are ‘explozii’ dentare.

Ar mai fi de vorbit despre probleme legate de alăptare – inițiere tardivă sau târzie, pusee de creștere, angorjare, diversificare, mastite, ragadele, insuficiență, chestiuni legate de comportamentul în timpul suptului sau hiperlactația …dar nu le mai dezvolt și pe acestea pentru că ar însemna ca postul asta să fie kilometri și deja este.

La final vă zic atât …să nu vi se pară aiurea că un bărbat/tată se interesează de acest subiect, scrie și comentează pe subiect …pentru că un tată implicat este un ajutor neprețuit. Nu poți fi implicat sau de ajutor dacă nu știi, dacă nu înțelegi, dacă îl ții departe. Noi observăm și putem fi un sprijin atâta timp cât suntem lăsați. În loc să ne blamați, dați-ne voie să vă fim alături, cu toți vom avea de câștigat.

4 comentarii pe “despre alăptat …varianta avizată

  1. Miruna spune:

    Nu e aiuria deloc. Cum am mai zis, sprijinul partenerului e un element cheie pentru relaxarea aia a mamei și producția de oxitocină, respectiv lapte 🙂 Iar sprijinul vine din educație.
    Doar să nu cădem în cealaltă extremă, să știi că nici un tată prea informat și care pune prea multă presiune, unul care-ți numără picăturile de lapte exprimat… nu e de dorit. Deși cred că mai e mult până să ajungem să avem atât de mulți domni atât de implicați 🙂

  2. Miruna spune:

    Nu e aiuria deloc. Cum am mai zis, sprijinul partenerului e un element cheie pentru relaxarea aia a mamei și producția de oxitocină, respectiv lapte 🙂 Iar sprijinul vine din educație.
    Doar să nu cădem în cealaltă extremă, să știi că nici un tată prea informat și care pune prea multă presiune, unul care-ți numără picăturile de lapte exprimat… nu e de dorit. Deși cred că mai e mult până să ajungem să avem atât de mulți domni atât de implicați 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *