îl alăptez sau mai bine cumpăr lapte praf?

el/ea este fiul/fiica mea și tocmai au venit pe lume, o lume care arată tare ciudat și neprietenoas, așa aratpă multe postări pe care le-am văzut zilele acestea.

Postări fericite printre avalanșa de postări despre izolare, coronavirus, teorii ale conspirației șamd

Știu că sunt multe mame care se gândesc la ce să facă în această perioadă și asaltează grupurile de pe fb sau caută pe net. Mă gândesc că nu toate mamele găsesc cele mai „deștepte” grupuri pe fb (la primul bebe sau samas îmi par opțiuni bune), iar opțiunile despre alăptat, lapte praf și coronavirus par a fi doar în alte limbi decât română :(.

Am căutat puțin și am tradus câte ceva* în speranța că voi fi de ajutor, deși între timp am început să ne mișcăm și noi în sensul asta. Mai ales după ce am avut 10 bebeluși pe la Timișoara infectați de coronavirus, de care știm.

Cele mai frecvente căutări pe net despre alăptat și lapte praf ar fi acestea:

    • Alăptarea la sân în primele zile
    • Cât de des mănâncă un nou-nascut
    • Când vine laptele după colostru
    • Când apare laptele matern
    • Alăptarea noului născut
    • Atașarea corectă la sân
    • Durere sâni în timpul alăptării 
    • Furia laptelui
    • Lapte praf

Cu alte cuvinte interesul este foarte ridicat și de interes maxim despre

Citește și →  mi-a plăcut acest cărucior

Ce se întâmplă dacă sunt însărcinată și contactez coronavirus

Conform CDC, adică Center for Disease Control and Prevention, femeile însărcinate se încadrează în acceași grupă de risc ca și restul populației.

  • Este cunoscut faptul că femeile însărcinate au parte de schimbări în corp care le crește riscul de a contacta anumite infecții.
  • Este cunoscut faptul că tratamentul unei afecțiuni respiratorii sau severe de orice tip este dificilă pentru o femeie însărcinată și poate afecta dezvoltarea sarcinii sau poate influența dezvoltarea sănătoasă a fătului.
  • O gravidă este indicat să se protejeze (să fie atentă) tot timpul
  • Transmiterea în timpul sarcinii de la mamă la copil este puți probabilă, dar în timpul nașterii sau imediat după este posibil ca nou-născutul să se infecteze prin trasmitere directă (există cazuti de nou-născuți infectați cu covid-19).
  • virusul nu a fost detectat în lichidul amiotic sau în laptele matern

Pot să alăptez dacă am coronavirus?

  • Este cunoscut faptul că laptle matern ofer ăprotecței natuarală și sporită bebelușului împotriva multor multor boli.
  • Dacă se dovedește că ești o mam ă infectată TU și medicul pediatru decideți dacă se continuă alăptarea
  • În studiile de până acum, limitate, u a fsot descoperit virusul Covid-19 în laptele matern, dar este nevoie de studii mai ample pentru confirmarea 100% a acestui fapt.
  • Dacă ești infectată (sau bănuiești că ai virusul) e nevoie să iei câteva măsuri de precauție (prevenție) – poartă o mască și spală-te bine pe mâini.
  • Poți folosi și pompa de sân dacă nu vrei să alăptezi dar vrei să continui cu laptele matern. Curăță pompa de sân corespunzător și alege să hrănească cineva sănătos copilul tău cu laptele matern colectat.
Citește și →  diversificarea - varianta serioasă

Trebuie să înlocuiesc laptele meu (matern) cu lapte praf?

UNICEF menționează că alătatul este cea mai sigură, simplă și la îndemână modalitate de a hrăni uncopil în caz de urgență. Există un articol publicat de Harvard Medical School Trends in Medicine care menționează faptul că noul #coronavirus poate ajunge prin intermediul unui angajat infectat în procesul de producție și poate fi astfel distribuit în masă.

CONFORM celor menționate legate de beneficiile alăptării (rolul insignifiant în transmiterea prin laptele matern)  UNICEFAcademy of Breastfeeding MedicineWHO și CDC recomandă alăptarea pe vreme de coronavirus.

Cum prepar lapte praf în vreme de coronavirus?

Nu este nicio diferență legat de prepararea laptelui praf. Trebuie urmați aceeași pași, poate o atenție mai amre acordată sălării dvs pe mâini:

  1. curățarea recipientelor și a mâinilor
  2. sterilizarea cu ajutorul soluțiilor, a aparatelor pentru sterilizare sau prin fierbere
  3. depozitarea recipentelor (dacă nu se folsesc imediat)
  4. CURĂȚAREA MESEI
  5. apa trebuie să aibă cel puțin 70°C deoarece la această temperatură eventualele bacterii existente în pudră sunt distruse.
  6. urmați instrucțiunile de dozaj
  7. se pune în biberon apa fierbinte peste care se adaugă laptele praf, se montează tetina ținând-o de marginea ei (cea care se așează pe biberon) și ulterior capacul biberonului. Se omogenizează conținutul agitând oblic biberonul
  8. răciți conținului biberonului – țineți biberonul sau cănița sub jet de apă rece sau în interiorul unui recipient cu apă rece
  9. NU ÎNCĂLZIȚI LA MICROUNDE
  10. verificați dacă laptele are temperatura potrivită turând câteva picături pe încheietura mâinii.
Citește și →  copiii și animalele

Cum trebuie să mă comport față de copil în timpul coronavirus?

Ca și până acum …Dincolo de respectarea regulilor minimie de igienă trebuie să nu uiți că orice contact cu o persoană reprezintă o posiblitatea de a te infecta. ACEST lucru este valabil pentru orice …de la banala răceală la gripa sezonieră, scaraltină, rujeolă …etc.

Nu trebuie să exagerezi, trebuie doar să fii atentă.

Ce ar trebui să știu?

Unicef are lista cea mai bine alcătuită despre legătura dintre copil și părinte. Explicațiile despre ce să faci și să nu faci sunt foarte bine explicate

*Coronavirus Diseases (COVID-19) – What parents should know // Pregnancy and breastfeeding FAQs // COVID-19 Information concerning pregnant nd breastfeeding mums

**articole scrise de mine pe subiectul lapte praf:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *