Imediat, sau aproape imediat după ce bebe se naşte e pus la ţâţă, iar mama trece pe ceai de chimen şi anason pentru a stimula lactaţia şi mai apoi sunt trimise la pompa de sân. Primele zile/săptămâni sunt dificile din acest punct de vedere. Sunt multe mame care nu au lapte, altele care au prea mult, oricum pompa de sân poate fi considerat un accesoriu foarte important.

Acum, probabil că ştiţi că sunt unele manuale (mai convenabile dpv al preţului) şi altele electrice (doar electrice sau care merg şi pe baterii sau care merg şi la bricheta de la maşină), dar alegerea ar trebui să fie făcută nu în funcţie de buget ci în funcție de cât timp câștigă mama în urma utilizării.

DECI …din experiență proprie (mă rog …a soţiei, că eu doar am făcut cumpărăturile) vă spun că cele manuale sunt tare ciudate. Ideea e că e nevoie de putere şi maneta respectivă nu oferă mereu de ce e nevoie şi asta indiferent de cât de bun e fluxul mamei. E un chin la care am asistat până mi s-a spus „fugi şi cumpără una electrică”. Am încercat două modele şi ambele s-au dovedit foarte rezistente şi din ce am observat singura diferenţă a fost nivelul de zgomot şi accesoriile cu care au venit.

Citește și →  cum ajuți un tânăr în ziua de azi - lifechanger

Pompa de sân trebuie să fie accesorizată cât mai bine şi asta înseamnă că va trebui să daţi ceva bănuţi pe ea. Există şi varianta să o luaţi de la altă mamă, oricum mare parte din elemente se sterilizează sau puteţi cumpăra ulterior „consumabilele”. Nu uitaţi că e nevoie de un sterilizator sau de un încălzitor, deci e cazul să studiaţi bine oferta. E bine de reţinut că trebuie să se şi potrivească cu ce aveţi sau aţi primit. Doamnelor nu vă bateţi capul cu aceste detalii, lăsaţi pe taţi să facă asta, sunt cu aspecte tehnice şi ne place.

Pompa de sân vă impune să folosiţi un anumit tip de biberoane, adică un anumit brand, de aceea e bine să cumpăraţi mai multe biberoane după ce achiziţionaţi pompa. Dacă aveţi deja stocul făcut, atunci puneţi laptele în ce aveţi şi gata.

Pompa manuală este dificil de folosit. Zic asta pentru că la un astfel de model, mama munceşte mult şi pentru o perioadă de timp apreciabilă. Spre deosebire, o pompă electrică e folosită cam 10-20 de minute şi mama are posiblitatea să aibă o mână liberă. Zic asta pentru că în primele luni comunicarea cu lumea exterioară este scăzută şi momentul în care se mulge poate fi un răgaz, un moment în care se conectează la lume, sau orice altceva pentru că e momentul ei. [pullquote]pompa manuală este dificil de folosit[/pullquote]

Citește și →  "problemele" primelor zile

Cu biberoanele e o altă poveste. Sunt tot felul de tetine, fiecare producător vine cu tot felul de invenţii. Pe cutii scrie că luptă împotriva colicilor, că nu se scurg şi tot felul asemenea. Ideal ar fi să puteţi încerca mai multe modele pentru a vedea cu care este cel mai confortabil bebe. Eu unul am luat un accesoriu pentru încălzit biberonul în maşină și nu se potriveşte decât cu unele modele de biberoane …şi ce să vezi, în maşină am avut numai modelul de biberon cu care nu merge 🙁

DECI susţin alăptatul cu lapte matern, DOAR când din motive SERIOASE nu se poate face acest lucru folosiţi laptele formulă. Oricum laptele matern este cea mai şmecheră şmecherie pentru că îl protejează pe bebe de toate lucrurile rele din jurul lor atâta timp cât e DOAR de mamă!

Revenind la pompa de sân, aceasta îţi oferă posibilitatea de a stoca orice cantitate de lapte suplimentar, adică poţi păstra la frigider până la 3-5 zile sau în congelator pînă la 12 luni. Poate fi păstrat şi la cald, dar nu mai mult de 4 ore. Sunt recipiente speciale şi vă recomand să le folosiţi în detrimentul altor soluţii care par practice; e lapte matern şi necesită o atenţie specială.

Citește și →  de ce se trag băieții de puță

Să nu uit …puteţi să vă mulgeţi şi fără pompă, dar, zic eu, asta e o artă. Sunt câteva reguli pe care le poţi aplica ca totul să fie bine. Nu mă apuc să vorbesc pe larg despre subiect pentru că …am văzut o singură dată, la primul contact a lui bebe cu mama lui, dar am găsit o descriere foarte bună aici.

Dacă vreţi o concluzie, care se impune, o pompă de sân (electrică) e mană cerească în casă. Dincolo de confortul pe care il oferă mamei (mai ales dacă ajunge să trăiască vreun episod de „furia laptelui”), oferă rezerve pe care taţii sau bunicii le pot folosi atunci cînd mama „iese în pauză”. Cu biberonul ar fi bine să nu se facă excese, adică mai bine să îl obişnuim fără tetină, suzetă şi alte asemenea ca să evităm eventualele probleme pe care ar putea să le provoace bebeluşului la vălul palatin. Pompa manuală e de folosit doar dacă nu ai încotro.

 

4 comentarii pe “despre pompa de sân şi biberon

  1. andreea spune:

    Acum depinde de la caz la caz. Eu am pompa manuala si electrica. Cu cea electrica am simtit ca ma omoara. Mi-a sensibilizat sanul de abia il mai puteam pune pe bebe la san. Am zis ca poate e o chestie de timp si mi-a provocat o sensibiliate acuta. Abia dupa 3 zile mi-a trecut si sufeream cand bebe cerea san si ma durea groaznic. Eu raman fidela pompei manuale. Dureaza mai mult, dar e mai delicata :p

  2. andreea spune:

    Acum depinde de la caz la caz. Eu am pompa manuala si electrica. Cu cea electrica am simtit ca ma omoara. Mi-a sensibilizat sanul de abia il mai puteam pune pe bebe la san. Am zis ca poate e o chestie de timp si mi-a provocat o sensibiliate acuta. Abia dupa 3 zile mi-a trecut si sufeream cand bebe cerea san si ma durea groaznic. Eu raman fidela pompei manuale. Dureaza mai mult, dar e mai delicata :p

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *