Nu știu să răspund la această întrebare iar discuția despre ce înseamnă încălzire globală este fără sfârșit.

Sunt câteva lucuri care se știu și multe care se bănuiesc când vine vorba despre ce înseamnă normal. Evident că pentru a vorbi despre asta ai nevoie de un punct de referință și de cele mai multe ori se face referire la era pre-industrială. După acel moment revoluția industrială a dus al emisii de CO2, adică amestecul omului în circuitul fenomenelor pe pământ.

Am primit o mulțime de argumente și contraargumente în timpul discuțiilor pe acest subiect. Fiecare parte invocă studii efectuate și desfășurate de numeroși oameni de știință. Concluziile variază de la încălzire globală, la o vreme/perioadă care precede o mică glaciațiune, la activități ale soarelui și influența acestuia, la marketing și interese ale companiilor producătoare de petrol. Poate or mai fi și altele dar nu le știu.

Acum e clar că și noi avem o influență și schimbăm echilibrul planetei sau îl dăm peste cap, numai dacă te uiți la anumite lucruri singurel.

Mă folosesc de istoria recentă – pandemia și acel lock-down global.

Țineți minte imaginile cu New Delhi, Shanghai, Paris …în care cerul era senin și nu era nici o pătură de poluare peste oraș? E greu să zică cineva că toate acele gaze nu schimbă ceva …zi de zi …în cantități uriașe? Suntem totuși peste 7 miliarde de oameni …trebuie să însemne ceva asta.

Citește și →  eu scriu cu greșeli aproape de fiecare dată
Mumbai …lock-down

Mă leg de acest moment pentru că a fost o oportunitate de a vedea în ce fel noi schimbăm lucururile. Sunt numeroase studii care analizează în ce fel și chip această perioadă a influențat cursul încălzirii globale și evident că sunt voci care spun că tot ce s-a câștigat va fi pierdut sau deja s-a pierdut când toată economia globală a repornit 100% și voci care spun că e prea puțin ca să se schimbe ceva sau să merite analizat …doar fotografii frumoase ale unui “experiment global”.

Stați că acum avem anunțată o inflație istorică și o recesiune anunțată, o criză globală economică și o repornire pe bandă rulantă a centralelor pe cărbune (care trebuiau închise sau conservate) …dar despre asta mai vorbim.

NU poți scoate din mentalul colectiv teoria conspirației. Am ajuns să fim atât de prinși de tumultul vieții încât lucrurile evidente, care șochează prin adevărul lor … să fie puse la îndoială. Pentru cine nu a văzut filmul „Don t Look Up” este o prezentare mult prea realistă despre cum funcționăm mai noi la nivel planetar.

Citește și →  rețetă pentru toată familia

Hai să spunem că toată lumea minte și că toată lumea spune adevărul. Asta înseamnă că … undeva la mijloc … toată lumea admite că desfășurăm acțiuni care au impact asupra vieții de zi cu zi.

Cu toții vrem să ne fie bine, deci putem lucra la a ne fi bine

Aici mă gândesc la chestiuni simple și ulterior puțin mai complexe. Mă gândesc a felul în care tratăm gunoiul, la consumul de resurse, la grija pentru apă, la mașina pe care o conducem, la cât tăiem cap copacii fără cap, la cum tratăm solul și ce băgăm în el.

Adică nu puteți spune că nu sunteți uimiți de astfel de imagini. ⬇️

Orașe fără activitate economică intensă în perioada pandemiei

Eu fac parte din categoria celor care CRED că NE RĂNIM PLANETA, NE FACEM RĂU, POLUĂM și IGNORĂM SEMNELE.

Mai cred că și dacă nu există încălzire globală, tot nu este în regulă ce se întâmplă. Poate s-au mai întâmplat, poate nu au fost documentate, poate nu avem cum să dovedim o ciclicitate a faptelor, dar sigur avem și noi un aport. NU POT SĂ CRED CĂ ACȚIUNILE NOASTRE NU CONTEAZĂ, NU ÎNCLINĂ BALANȚA.

Citește și →  cum a fost când m-am angajat în televiziune

Cum noi avem nevoie să înțelegem prevenția în orice domeniu vin cu idea de a arunca un ochi asupra gazelor pe care le aruncăm în atmosferă. Ar fi minunat să le ținem în frâu, să fim mai atenți la asta.

O petiție …

…pe care am semnat-o, cere simplu ca noi să devenim atenți la nivelul de CO2 pe care îl emitem. Se vorbește mult despre neutralitate, despre Parlamentul European și decizii politice. Trebuie să se vorbească, apoi să se facă ceva cu cap … pentru că la nivel individual se face prea puțin.

Vă cer să vă gândiți la impactul social pe care îl are clima acum sau mult mai neaoș explicat …vremea …furtunile, seceta, temperaturile ridicate, vântul, ploile prea mari, pământul care o ia la vale, incendiile.

SEMNAȚI …așa ne dăm nouă și urmașilor o șansă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *