Pe 18 septembrie s-a desfășurat Maratonul pentru Sănătate, dar nu data este relevantă, ci subiectul discutat – imunitatea.

Ca să fiu și mai aplicat și mai corect în a relata despre conținutul acestui eveniment (asta ca să înțelegeți relevanța informațiilor) vă spun exact decrierea organizatorilor:

Maratonul de Sanatate Secom®, proiect educativ care promoveaza dialogul deschis dintre domeniul medical, educațional și persoanele interesate de un stil de viață sănătos, a ajuns pe 18 septembrie la București cu o nouă ediție pe tema: Imunitatea familiei la intrarea în colectivitate.

Pentru mine evenimentul a venit fix în momentul în care trebuia. Tușeam de ceva vreme, era clar că ceva se întâmplă, Radu începuse și el să tușească, Tea dădea semne că va urma și ea; erau probleme și aveam nevoie de rezolvare. DECI …probleme și rezolvare.

Dacă nu ai fost, aruncă un ochi să vezi ce s-a discutat la MaratonulDeSănătate

Acum să vă spun ce am găsit eu practic pentru MINE și poate și pentru tine. Pentru MINE este important să știu de ce tușesc copiii, de ce durează mult să se vindece, de ce perioada în care le adminstrez siropuri pare nesfârșită. Cine este părinte înțelege foarte bine acest stres (până la urmă dacă citești acest articol probabil că ești părinte).

E drept că informațiile m-au ajutat și pe mine pentru că, vă ziceam că, și eu mă luptam cu o tuse.

Deci, după introducerea kilometrică, care sper că nu te-a plictisit și ai mai rămas pe aici, să îți zic ce am aflat.

Mda …am descoperit asta, cu imunitatea, pe pielea mea și în contul celor 5 vizite la spital pe care a trebuit să le fac în luna septembrie. Lămurirea finală a venit de la Dna Doctor, Medic Primar, medicină de familie – profil pediatrie, Valeria Herdea. Îmi pare puțin ironic, eu maratonist, bolnav, tot la un maraton am găsit răspunsurile pe cale le căutam.

De fapt, eu mă bazez tare pe faptul că, făcând sport, sunt mult mai puternic împotriva lucrurilor pe care le aduc cei mici în casă din comunitatea lor. Radu intră în contact direct cu vreo 16 copii, iar Tea cu 31! De aici vă puteți închipui despre ce cocktail se poate vorbi.

Citește și →  Încălzire globală sau marketing și interese economice?

Ca să mă laud puțin, atât Tea cât și Radu, caută compania mea cât mai mult când se simt slăbiți. E adevărat că eu mă propun drept salvator, din motivul mai devreme menționat – sportul, dar tot de acolo vin și complicațiile de mai târziu cu care mă lupt.

Numai că nu e așa, nu sunt atât de puternic, adică ar trebui să fiu un pic mai calculat și mai deștept și să fiu mai atent la ce înseamnă IMUNITATE sau mai bine zis la PREVENȚIE.

Știam că este indicat să încerc diverse produse care ajută la sporirea imunității, în special diversele complexe de vitamine, asta pe lângă banala vitamina C :), doar că …

Revin la Imunitate și Prevenție – în mintea mea cei doi termeni aproape că se confundă – dacă ai grijă să previi nu te vei îmbolnăvi și, pe de altă parte, cum poți face asta folosind diverse lucruri care îți cresc imunitatea. Foarte mulți doctori (poate chiar toți) îți vor spune că prevenția este cel mai simplu mod de a trece prin viață cu foarte puține vizite pe la doctori :), iar pentru asta e nevoie de EDUCAȚIE PENTRU SĂNĂTATE.

Întâmplător sau nu, în timp ce mă luptam cu o tuse pe care nu o înțelegeam am ajuns la Maraton pentru Sănătate (din nou zic că e ironic) în virtutea faptului că sunt tată și că am doi copii de a căror imunitate trebuie să mă îngrijesc, alături de soție.

E clar că am un bagaj bun, adică bagaj genetic (care mă ajută să trec peste multe fără să iau un pumn de pastile), dar nu strică să dobândesc puțină imunitate (prin alte boli, vaccinuri sau diverși triggeri stimuleți din mediu) pentru că astfel voi putea obține un răspuns imun bun. Așa am învățat de la medicii cu care am vorbit.

Citește și →  nepoți, bunici, dependența, codependența, manipularea

Vă recomand încă odată să aruncați un ochi peste înregistrarea evenimentului (vreo 15.000 de oameni au făcut-o deja), pentru că sigur sunt întrebări pe care le aveți și, pe care, doar un articol științific sau un referat sau rezumat al conferinței l-ar putea acoperi (și nu e cazul); aici șia cum este doar un articol al unui tată preocupat de tusea copilului.

Că să trec discuția spre copii…

Dacă eu ajung să controlez prin prevenție și educație propria-mi sănătate, atunci voi oferi un exemplu copilului meu.  De altfel susținerea pe care o acord copiilor atunci când ei sunt bolnavi, fără să vreau reprezintă, poate cel mai bun medicament. Susținerea emoțională, luatul acel în brațe, strânsul la piept, căldura, apropierea, schimbul de energie pozitivă …toate înseamnă un pas mai rapid către o stare de bine a copilului meu. Stiți despre ce vorbesc!!!

Acum o să dau un răspuns la o întrebare care este pe buzele multor mame

– DE CE TUȘEȘTE AL MEU COPIL? TUȘEȘTE DE DOUĂ SĂPTĂMÂNI, A LUAT DE TOATE ȘI NIMIC!

Sunt convins că poate fix în acest moment aveți această problemă. Eu o am!

PĂI – copilul vostru are posiblitatea să se refacă după prima boală relativ repede, mai ales cu ajutorul medicamentelor pe care i le administrați, imunitatea moștenită funcționează. La al doilea episod lucrurile nu mai stau la fel (mai ales dacă sunt apropiate și prevenția nu funcționează, expunerea la diverși factori continuă), capacitatea micuțului vostru de a se reface scade, imunitatea lui are avea nevoie de un ajutor. 

Altfel spus, mai clar spus, la primul episod se produc anticorpi (în 2-4 săptămâni) corpul este refăcut, în timp ce la al doilea episod e nevoie de 2-4 luni!!! pentru refacere.

DE AICI TUSEA DE CARE NU MAI SCAPĂ și inutilitatea miilor de siropuri care le administrați.

Citește și →  Evadare (sau turism în pandemie) la Potcoava

Nu o zic eu, o zice un specialist pediatru – Dr. Medic Primar Valeria Herdea.

Acum eu mă găsesc fix în situația în care se găsesc mulți dintre voi. Pentru că sunteți (sau vă considerați puternici), părinți, credeți (credem) că facem față. FALS. Noi luăm de la cel mic și pentru că imunitatea noastră reacționează, facem o formă severă, mult mai rea ca cea pe care o are copilul și poate mai adăugăm și complicații. Dacă aș fi doctor acum v-aș spune că acest lucru se numește groapă imunitară. Dar nu sunt doctor, sunt doar un tată care a luat ceva de la bătiatul lui și trage tare din această cauză.

Dacă foloseam o banală mască acum eram cu mult mai bine, nu postam poze cu mine folosind un inhalator sau povestind cum am ajuns să fac un pui de pneumonie.

PS veți înțelege mult mai bine ce scriu eu aici dacă veți căuta și ceva documentație legată de creierul intestinal.*

  1. creierul intestinal este responsabil de coordonarea și modularea activității de apărare imună locală (prin producția locală în plăcile Pleyer)
  2. condiția funcționarii optime a plăcilor Pleyer, respectiv a capacității de apărare locală, depinde de starea de sănătate a intestinului.
  3. starea de sănătate intestinală este, la rîndul său, dependentă de echilibrul/dezechilibrul digestiei
  4. digestia optimă este coordonată de:
  • prezența bacteriilor vii – probiotice
  • fibrelor alimentare insolubile – prebiotice

5. prebioticele favorizează dezvoltarea corespunzătoare pentru probiotice

*Dna Doctor Valeria Herdea, Medic primar, medicină de familie – profil pediatrie, Președinte al Asociației Române pentru Educație Pediatrică …dixit

PS 2 pentru cine are timp (și eu zic că ar trebui să își facă, mai ales dacă a pierdut evenimentul din 18 septembrie) poate să arunce un ochi și la evenimentul #SECOM, la care fac referire în cele scrise mai sus, MaratonulDeSănătate

sănătate vă doresc!

Nu uita că că lupta #secom continuă cu o noua campanie pentru că prevenția nu se oprește niciodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *