să pui tot șifonierul în portbagaj nu înseamnă că ai un bagaj gata pentru concediul care vine
Fără excepție, nu am întâlnit părinti care să nu care un bagaj uriaș atunci când pleacă la drum cu un bebe. Se poate vedea cu ochiul liber despre ce vorbesc, în trafic sau pe în prag de weekend (concedii) pe lângă blocuri, atunci când tații cară munți de bagaje, șifonierul. Mașini pline ochi, sigur cu o cutie deasupra, valize încărcate până la refuz și bărbați care zic mărunțel din buze despre …bagaj.
Temerea, bănuiesc a mamelor, este că se pleacă de acasă și va lipsi ceva esențial. E mai bine să prisosească decât să lipsească, oricum îl cară mașina.
La bază chestia cu îl cară mașina este corectă, doar că tot ce este în plus mănâncă spațiu, timp la încărcat și la descărcat, practic faci deva ce nu ar trebui să faci.
Primul drum cu mașina (poate fi cu orice mijloc de transport) este horror. Mama va căuta să pună TOTUL, șifonierul, el (de cele mai multe ori) se chinuie să le pună în valize și mai apoi în mașină.
Păi de ce credeți că mașina ajunge să fie mare și portbagajul uriaș imediat ce devenim părinti? Degeaba primim tot felul de sfaturi despre ce este, cât va dura și care sunt opțiunile deștepte (am scris aici despre asta) pentru că le ignorăm cu grație. Cum bagaj devine bagaje, foarte multe bagaje, atunci salvarea vine de la un break, un 4X4 uriaș, o cutie de 500 de litri pe mașina, etc.
De fapt bebe nu are nevoie de atât de multe chestii (pătuț, saltea, cădiţă, sterilizator, seturi de biberoane, păturici, așternuturi …) și asta descoperi pe măsură ce prinzi curaj sau crește copilul.
Ce pui?
Totul și în plus. Cam asta este regula generală. Se merge pe premisa că un body pe zi nu este suficient – poate transpiră, poate îl murdărește. Pe ideea asta pentru 2 nopți ajungi să iei 5 body-uri, iei termometrul de cameră, camera de supraveghere, termometrul de apă, umidificatorul, sterilizatorul, masa de înfășat, fierul de călcat, căciuliţe, toate biberoanele, toate scutecele, apă plată, recipiente diverse, fierbător …
Ce ar trebui să pui?
E nevoie de echilibru și să fii puțin realist în legătură cu nevoile voastre, condițiile de cazare, adică atunci când ești eficient, cu un bagaj mic nu înseamnă că ești inconștient sau un părinte aiurit (exemplu practic aici sau aici).
Ca să fiu foarte clar:
- un singur rând de haine pe zi este arhi-suficient (un copil nu transpiră precum un adult, nu trebuie să facă parada modei, nu murdărește ceva ce nu poate fi doar clătit pentru a fi din nou bun de purtat …). Șifonierul nu trebuie golit :))
- copilul poate fi spălat fără să fie nevoie de cădiţa de acasă și nici masa de înfășat nu este esențială. Atâta timp cât există o cadă și o cabină de duș și apă caldă copilul va putea fi spălat, iar înfășatul poate fi făcut pe pat fără probleme.
- sterilizatorul poate lipsi, dar dacă se prepară multe biberoane pot înțelege că este necesar, DAR dacă ai mai multe tetine la tine, raportat la numărul de zile nu e cazul să îl iei; sticla poate fi clătită cu apă caldă și e gata de refolosire.
- un prosop, atât …unul.
- cel mult încă o pereche de încălțări în afara celei din picioare, că poate plouă și intră în toate băltoacele, dar altfel nu e cazul.
- ar trebui pus fix chestiile care nu pot fi cumpărate la destinație (apă plată, șervetele, scutece, etc) sau care sunt de neînlocuit pentru copilul tău pentru că el are nevoi speciale.
Cât pui de fapt?
La început pui totul și ceva în plus ca să fie. Mi-a fost dat să văd un break plin ochi până în tavan, locul de lângă șofer ocupat și portbagaj pe mașina, și asta pentru doi adulți și un copil care mergeau într-un sejur de 3 nopți. Erau convinși că au uitat ceva esențial acasă și asta în condițiile în care șifonierul era golit de toate haine de sezon disponibile.
Cât ar trebui să pui?
„auzi, știi ce, mai bine vin-o tu să îmi faci bagajul să văd cât ești de deștept!!!” – cam așa s-au tranșat toate discuțiile sau urmările celorlalte articole pe care le-am scris pe acest subiect.
Nu am o problemă să fac și asta dacă sunt convins că cel care mă invită are o minte deschisă și nu o face doar ca să îmi arunce în față contra-argumente am să vin.
Cât ar trebui să pui este în strânsă legătură cu ce ar trebui să pui în bagaj.
Idei pe repede înainte
- Caută un hotel care să aibă o mașină de spălat cu fise, sunt rare serviciile astea, dar sunt magice.
- Un copil până într-un an are nevoie de puține chestii, tot ce luăm de fapt este nevoia din capul nostru.
- cel mai dificil bagaj este pentru un băiețel pe la 3-4 ani atunci când dorința de a descoperi este foarte mare și șansa de a se murdări este mare de tot.
- poți lua mai multe lucruri dacă descoperi cum să le pui în bagaje, dar îți garantez că la întoarcere vei avea un sfert nefolosite.
- încearcă înainte de a spune că nu se poate 🙂
- aplează la DianaMihailă :)) știe cu diplomă cum să organizeze chestii.
Concluzii
Încercți să fiți deschiși la ideile celor care au trecut deja prin asta.
Este foarte bine să nu fie nevoie să faci duș după ce ai cărat la mașină.
Este foarte bine să nu fie nevoie să faci puzzle cu bagajele.
Este foarte bine să despachetezi cât mai puțin.
Este foarte bine să câștigi timp în loc să îl pierzi.
______________
Vacanțe frumoase vă doresc!