Îmi aduc aminte amuzat de momentul în care bunica mea m-a ajutat să scap de păduchi, de păduchii pe care i-am luat de la cîinele cu care mă jucam prin curte.

M-a chemat în timp ce avea o sticlă cu gaz (nu ştiu de care) cu care m-a dat şi m-a pus să stau ceva vreme pe cap şi care ardeaaaaaaa, mama mea.

Nu ştiu dacă erau pe vremea aia soluţiile pe care le am acum pe acasă, ştiu că am folosit un pieptene de os care a făcut minuni şi mai ştiu că experineţa face parte din copilăria mea şi nu aş schimba-o pe nimic.

Acum venind în 2016, merge într-o zi la grădiniţă şi aflu că un copil are păduchi! Păi de cînd? Păi de ceva zile …dar a crezut că e doar iritată de la şampon şi …acum asta e! Fata mea are un păr lung, fumos …că vrea să fie Rapunzel, aşa că vă închipuiţi cum a aratat curăţarea. Şi mai tare a fost că după ce am făcut tot ce era de făcut (au fost doar ouă), întorşi la grădiniţă am descoperit că erau alţi copii care acum aveau „chiriaşi” :)) Deci ce să fac? Mai ţi copilul acasă sau …folosesc l agreu soluţii de prevenţie de care Tea s-a plictisit.

Citește și →  sport, copii, sănătate, amintiri

Trist este că de cele mai multe ori în colectivităţi se cam mereg pe burtă pentru că e ruşine.

Am dat peste un studiu al unei companii farmaceutice care spune cîteva adevăruri dureroase. Oricum studiul a fost făcut în oraş …dacă ar fi fost şi în zona rurală, rezultatele ar fi fost cu mult mai diferite.

Deci conform acestui studiu realizta la nivel urban

  • 1 din 5 romîni crede că pediculoza este o problemă de igienă personală
  • parinţii sunt dezgustaţi (30%) şi panicaţi (24%) atunci când află că copilul lor are păduchi de cap. Mai mult decît atât comportamentul părinţilor influenţează major şi reacţia copiilor, care se simt panicaţi (25%), speriaţi (22%) sau murdari (19%).
  •  79% dintre respondenţi declară că au avut păduchi de cap
  •  21% dintre cei chestionaţi afirmă că pediculoza este „o problema de igienă personală”, în timp ce 23% spun că este „o afecţiune ruşinoasă” sau „o boală a copilariei
  • părinţii chestionaţi consideră că cel mai important lucru din perspectiva copilului lor este ca acesta „să nu fie marginalizat, jignit sau ridiculizat în niciun fel de către adulţi şi colegi”. Din perspectiva lor, cel mai important lucru este „să fie tratat repede, bine, cu un tratament eficient şi sigur, dovedit medical”.
  • în prezent, tratamentele tradiţionale, respectiv gazul, prevaleaza asupra tratamentelor medicale: 64% dintre adulţi au folosit gazul versus 30% tratamentele medicale, iar 2 din 3 respondenţi nu cunosc niciun produs farmaceutic care tratează pediculoză
Citește și →  cum protejezi copilul de țânțari

Ce se îneţelege de aici? Că nivelul nostru de cultură urbană este încă scăzut, că preferăm să ne ascundem atunci cînd am putea întreba, că ruşine este mai presus de tratamentul cu diverse produse farmaceutice, că …mai bine ne turnăm gaz în cap decît …

Trebuie să avem răbdare şi să încercăm să ne informăm cît mai mult şi bine.

11 comentarii pe “pediculoza …adică păduchi :)

  1. adela chira spune:

    Buna, Daniel. Am si eu o nepotica si ne confruntam.cu niste „musafiri” nepoftiti. Imi spui cu ce v-ati tratat voi? Mersi.

  2. adela chira spune:

    Buna, Daniel. Am si eu o nepotica si ne confruntam.cu niste „musafiri” nepoftiti. Imi spui cu ce v-ati tratat voi? Mersi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *