E bine să ai un copil sociabil, să îşi facă prieteni, să nu stea izolat într-un „colţ” atunci când intră într-un parc. Nu aş şti care este reţeta pentru un astfel de copil, bănuiesc că expunerea la grupuri şi interacţiunea cu multă lume îl poate face un „animal social”. Al meu bebe a fost mereu în centrul atenţiei şi asta cred că l-a făcut să îi fie foarte uşor să lege prietenii.

prieteni de creşă/grădiniţă

Nu am înţeles în primă fază de ce lumea mă tot îndemna sî îmi „arunc” copilul în mijlocul unor „structuri”. Dincolo de viteza cu care apuca să de deprindă cu diverse deprinderi, modul la care ajungea să privească relaţiile inter-umane (ce termen pompos) erau foarte benefice pentru dezvoltarea ei. Primele rezultate le-am văzut la scurt timp după primele săptămâni petrecute la creşă. Bebe nu fugea de copii, căuta să fie în prezenţa lor, să se joace, să renunţe mai uşor la jucăriile ei în favoarea altor copii etc.

Citește și →  strategii eficiente de pus copilul la somn

Următorul „salt” a fost legat de vorbire, de modul la care ştia ce să ceară, înţelegea la ce trebuie să reunţe şi mai ales DE CE!

Nivelul următoar a fost grădiniţa. Unde în primele două săptămâni (cel puţin) erau două tipuri de comportament:

– cei care urlau ca din gură de şarpe că sunt părăsiţi şi uitaţi de părinţi

– şi cei care erau clami, dornici şi nelămuriţi de urletele celor din prima categorie

V-aţi dat seama care este diferenţa dintre cele două categorii? Unii deja ştiau că nu vor fi abandonaţi, ci vor avea ocazia ca timp decâteva ore să se joace fără limite şi poate să facă altecevauri pe care nu le vor face niciodată acasă cu părinţii.

Maximul de până acum a fost în deplasarea din afara României, atunci când el meu copil a relaţionat cu toţi şi toate; nu a fost „deranjată” de faptul că lume din jurul ei i se adresa într-o limbă pe care nu o înţelegea, sau că erau copii cu care voria să comunice, să se joace, iar aceştia nu pricepeau o boabă.

Citește și →  creșă sau grădiniță, de stat sau privată

BREF …faptul că a avut prieteni încă de la creşă a fost foarte bine pentru dezvolatarea copilui meu. Faptul că am avut curaj să o lăsăm atunci când am simţit că trebuie să ţinem acasă a fost un act foarte deştept din partea noastră.

Şi-a făcut prieteni şi în acest fel am vazut la ce fel de comportament reacţionează şi ce fel de comportament trebuie să „evităm” pe viitor, ce fel de părinţi şi ce fel de copii.

NU ÎMI PLACE SĂ SPUN ASTA DAR E UN ADEVĂR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *