Am mai vorbit despre asta și voi mai vorbi pentru că este un subiect ce ține de siguranța copilului. Din experiența mea, de până acum, sunt 4 categorii:

  • scoica …pentru bebe
  • scaunul de folosit până în 3 ani
  • înălțătorul și/sau scaunul până la 12 ani

oricum ai la FINAL grupele clare!!! pentru a face alegerea corectă. nu este mult text 🙂 până acolo

Scoica sau Landoul

Scoica se prinde în sens invers sensului de mers, de obicei pe bancheta din spate. De cele mai multe ori este preferată landoului pentru că ocupă mai puţin spaţiu pe banchetă, DAR nu este recomandat să laşi copilul mai mult de 1h şi jumătate pentru a nu-i afecta coloana. Eu unul am folosit puţin scoica şi mai mult landoul, de la care am trecut direct la scaunul potrivit când atins greutatea potrivită.

scaune
scoică bebe

Dacă se prinde pe scaunul din dreapta șoferului este obligatoriu să fie oprit airbag-ul respectiv. acest lucru este valabil pentru orice fel de scaun ar fi pe scaunul din dreapta şoferului!!!

instalare corectă scaune
instalare corectă pe scaunul din dreapta

Scaun până în 3 ani

Pentru scaunul de folosit până în 3 ani …se poate prinde cu ajutorul centurilor sau cu sistemul Isofix. Se presupune că e mai sigur cel cu Isofix pentu că se comportă exact ca restul scaunelor din mașină (nu joacă, e rigid) în timp ce varianta cu prindere în centuri are un joc (NB nu este nicio problemă daca joacă mai puțin de 2 cm).

Din experiență vă spun că indiferent de materialul husei ar fi bine să folosiți o bucată de bumbac pentru a acoperi scaunul când bebe îl folosește. Transpiră mult și, cu bucata de bumbac (mă gândesc la un prosop), va fi mai confortabil pentru el și pentru voi (vă explic mai jos ce și cum).

Citește și →  tata e șeful și e cel mai tare!
scaune
scaun auto până în 3 ani

 

Înălţătorul

Înălțătorul intră în acțiune atunci când nu mai vrea scaun, nu mai stă deloc unde o/îl pui tu :). Înălțătorul vine pe mijlocul anchetei din spate (de obicei) și ești nevoit să folosești centura pentru acel loc, oricum e un loc bun pentru copil pentru că are o bună vizibilitate. Ca să fie și mai bine (confortabil) poți folosi o pernă pentru centură sau un accesoriu pentru centură.

 

pernă centură
accesoriu centură

Ziceam ceva de o bucată de pânză, prosop …deși scaunul și husa sunt în teorie făcute să lase să respire spatele copilului, nu e tocmai cazul. După un drum de 30-45 de minute copilul se încălzește destul de tare, așa că odată pus în scaun nu trebuie să fie îmbrăcat prea gros, asta vara! Din ce am pățit eu pe timpul verii, doar cu un tricou pe ea, bebe a transpirat destul de tare, dar odată pusă bucata de pânză, călătoria a fost mai confortabilă, deci mai multă răbdare din partea lui bebe și mai multă liniște pentu voi. La Radu scaunul a venit cu o husă special concepută pentru vară şi transpiraţie.

Scaunul pentru copii până în 12 ani

În cazul scaunelor pentru copii până în 12 ani …nu știu prea multe pentru că nu sunt încă acolo. Dar din ce am văzut prin vecini, copii după 5 ani nu prea folosesc așa ceva, părinții nu mai cumpără așa ceva. Știu că ocupă mult loc, știu că nu sunt ieftine și mai știu că cei mici vor să stea ca cei mari, așa că poate se explică de ce această categorie e mai puțin cunoscută/utilizată.

Citește și →  copiii și petrecerile părinților

Partea rea este că un copil fără scaun, prins doar în centuri este o idee ffffffffffffoarte proastă. Copilul alunecă pe sub centuri în cazul unri frâne bruşte sau a unui impact. căutaţi pe zoutube, sunt teste făcute de toţi producătorii de autoturisme.

scaune
scaun pentru copii până în 12 ani

Acum indiferent ce scaun ai avea …nimic nu îți garantează că al tău copil va sta în el tot drumul. De cele mai multe ori ești nevoit să faci ceva pentru a face față drumului.

Când nu vreaa să stea în scaun

Când e foarte mic, al meu copil stătea în scaunul ăla tot drumul …se juca, dormea, mânca. Apoi a crescut și a început să simtă nevoia de mișcare. Pe alocuri am ‘combătut’ problema cu o tabletă fixată pe scaunul din față unde se derulau melodii și desene animate. Nu mai mult de 1 oră. Din păcate tableta a ajuns să fie insuficientă …am introdus cărțile de povești, de colorat și când nici aceste variante nu mai funcționează şi atunci luăm o pauză …de 5-10 minute.
Cu alte cuvinte în momentul în care începe agitația e bine venită o pauză scurtă.
Ar mai fi o variantă …pentru liniștea copilului. Întuneric! Nu vorbesc de drum pe timpul nopții, ci folosirea unor ochelari de somn.

Citește și →  cum scapi de roțile ajutătoare de la bicicletă?

Acum Tea are parte de un scaun de la PegPerego pentru 15-36 de kg cu care se simte foarte bine. Mie îmi place că are isofix şi un sistem deştept care adaptează lăţimea scaunului în funcţie de sezon.

Radu are un scaun de la AxKid Duofix valabil până la 25 de kilograme. Vedem când şi dacă va fi cazul să îl schimbăm mai devreme, deşi nu cred 🙂
Oricum mai jos am revedenit cu toate categoriile de scaune de mașină pentru a fi mult mai clară informația 🙂

Categorii de scaune funcţie de vârstă şi greutate

Ø grupa 0: nou-născut – 12 luni, cu greutate între 0 kg și 13 kg
Ø grupa 1: 6 luni – 4 ani, cu greutate între 9 kg și 18 kg
Ø grupa 2: 3 ani – 8 ani, cu greutate între 15 kg și 25 kg
Ø grupa 3: 6 ani – 12 ani, cu greutate între 22 kg și 36 kg

există şi grupe combinate
Ø grupa 0/1: nou-născut – 4 ani, cu greutate între 0 kg și 18 kg
Ø grupa 1/2: 6 luni – 8 ani, cu greutate între 9 kg și 25 kg
Ø grupa 2/3: 3 ani – 12 ani, cu greutate între 15 kg și 36 kg
Ø grupa 1/2/3: 6 luni – 12 ani, cu greutate între 9 kg și 36 kg

alte articole pe aceeaşi temă 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *