Unde? Micăsasa? De ce?
Întrebări corecte și logice mai ales că în țara noastră erau la ultimul “recensământ” peste 13.000 de sate!
Unde?
Ca să vă ajut puțin …vă poziționez puțin Miscăsasa pe hartă că să vă faceți o idee. Se află undeva între Blaj, Copșa Mică, Mediaș și Sibiu, cumva ai de stat în mașină vreo 40 de minute de la Sibiu sau 20 de Mediaș sau Blaj.
Micăsasa?
Da …e o altă localitate care are farmecul și liniștea unei localități din Transilvania unde sașii au ridicat și fortificat o biserică, unde un conte și-a făcut o reședință, unde sunt o mulțime de lucruri care arată unui orășean că timpul poate curge și altfel.
Sunt ferm convins că sunt multe astfel de locuri în țară unde se pot găsi cele mai sus menționate doar că nu am apucat să le cunosc sau nu am avut vreun motiv. Până la 96 de ani mai am ceva timp 🙂
Motivul pentru care am ajuns să știu de Micăsasa a fost simplu …un prieten de-al meu …29 de ani a decis să își mai ajute în continuare comunitate și a intrat în cursa pentru primărie. Mda …eu la 29 de ani aș fi avut alte planuri, el …nu. Am zis bine mai devreme “să își mai ajute…” pentru că …
Începuse de ceva vreme să facă acolo lucruri …a reparat niște podețe, a construit un vestiar, o piață de desfacere pentru producătorii locali, a amenajat un parc, a organizat un concurs internațional de ciclocross (adică de ciclism). Nu a făcut asta singur, ci cu ajutorul prietenului din copilărie, Adi. AAAA …amicul în cauză este Timotei Păcurar, component al echipei NoMadMeridaCST, multiplu campion național la diverse categorii de biciclit și cu multe medalii întinse pe un totem lung cât o vâslă.
Deci datorită lui am ajuns la Micăsasa și am descoperit un mix foarte ciudat la prima vedere. Case mai mult sau mai puțin vechi, troițe cu fustițe, biserici fortificate, cuptoare de lut, un castel, dealuri blajine și speranță …toate de-a lungul unui drum nu tocmai prietenos cu mașina.
Micăsasa = Chesler+Țapu+Văleni+Micăsasa
Mix ciudat? Da …pentru că Micăsasa este o comună cu trei sate și un cătun. Țapu e mai “în drum” și asta se vede după câte magazine găsești cum arată casele și după cum arată drumul. Pe deal tronează țanțoș o biserică fortificată care e mai îngrijită decât cea din Micăsasa. Nu prea e vizitată, pentru că nu prea se știe de ea. Văleni e mai degrabă un cătun, case răsfirate și o liniște nefiresc de adâncă de-a lungul unui drum care pare că te duce către un resort de cinci stele. Sunt și două ochiuri de apă unde se poate pescui. Lacurile alea parcă te pun în altă lume. Chesler este satul de la marginea județului Sibiu cu Alba. Dincolo de deal schimbi județul, dar până atunci dai de o localitate unde media de vârstă este de vreo 70 de ani. Deși bătrâni, oamenii au grijă de gospodării și acareturi, lucru care se vede după porți, fațade, garduri și florile de la poartă. Și e o liniște …spartă doar de clopotul bisericii.
Am lăsat la final Micăsasa care se simte că este cel mai mare sat. Are mașini mai multe, mai multe case, străzi, biserici, un castel, un fost magazin universal, două școli …
Revin puțin la Timi. El a decis că ia acest frumos și să îl facă și mai frumos, cu oameni precum el. A înființat cu Adi un ONG – Micăsasa Connect – apoi a încercat să facă diverse în comunitate, iar comunitatea l-a ajutat.
Probabil că cel mai tare moment este legat de concursul internațional de ciclocross unde au venit participanți din 7 țări. Asta e povestea lui și el trebuie să o spună.
De ce să ajungi aici?
Nu există cazare …cel puțin pentru moment, dar ai unde să pui un cort. Acum opțiunea este să faci un popas să vezi biserica doi în unu (după ce a ars a fost refăcută doar la “început și sfârșit” și funcționează ambele de sine stătător), un muzeu cu specificul locului, cel mai mare cuptor de ars lutul din Transilvania, castelul (ce s-a păstrat din el) Brukenthal sau să parcurgi o parte din ViaTransilvanica. Este un loc perfect de dat cu bicla, atât MTB cât și pe șosea, cu ture pentru toate categoriile de experiență și distanțe de la 20 la 140 de km. Dacă vrei poți alerga pe trail fără griji sau poți pescui pe malul Târnavei.
Dacă nu vrei cu mașina, ai gara fix în mijlocul satului. Dacă pleci dinspre București ai nevoie de răbdare și noroc. Noroc că să fie un drum de 4 ore jumătate, răbdare dacă e vorba de 6 ore cu 1 oră doar ieșirea din minunata noastră capitală.
Cred că motivul care m-a făcut să ajung și apoi să revin au fost oamenii, mirosul locului, liniștea, mâncarea și faptul că m-am dat cum am vrut eu cu MTB-ul.
Post scriptum Micăsasa
Timi a fost ales primar ceea ce este de apreciat când vine vorba de o populație nu tocmai tânără!
Ca atare sunt speranțe ca anul viitor să pot scrie despre experiența de a sta un weekend în Micăsasa la pensiune. Introducerea în circuitul de vizitare și ViaTransilvanica sunt motive pentru asta.
Închei cu salutul clasic “Doamne Ajută!” și #visitmicasasa și #visitromania