VSR este adesea confundat cu gripa pentru că este foarte contagios și printre cauzele frecvente ale infecțiilor respiratorii la copii

Nu am mai scris de mult despre copii mici și pățanii legate de aceștia. E normal ar spune cineva care mă cunoaște, pentru că ai mei copii sunt mari …aproape 7 ani Radu și aproape 11 fata …Tea. Dar ce a rămas neschimbat este locul unde se desfășoară joaca de după masă și anume parcul din spatele blocului, locul unde bebelușii își aduc mamele la plimbare seară de seară. Uite așa sunt eu mereu la zi cu bolile și fricile proaspetelor mămici.

pastedGraphic.png

În timp ce mă uit la acestea îmi aduc aminte care sunt cele mai mari frici, sau printre cele mai mari, pe care le aveam și noi când erau copiii …așa până în 2 ani.  Tuse, răceală, febră, bronșită, pneumonie, diferențe de la cald la rece și de la rece la cald, curent, geamuri deschise, prea frig în cameră sau prea mult aer condiționat, orice fel de muci …sunt “familia” de griji de care ne preocupam. Norocul nostru a fost medicul pediatru care era mereu prezent și dispus să ne răspundă la întrebări (și fac o paranteză …era tare greu să ne abținem să nu sunăm târziu în noapte sau dimineața când nici cocoșii nu cântau … dar ne-am abținut).

Citește și →  Evadare (în pandemie) la Cabana Hug din Breaza

Da …vârsta de 2 ani mi-a părut un prag, dar de fapt sunt multe praguri până în acea vârstă.

Deci …cumva, am zis să scriu despre riscurile infecțiilor tractului respirator în speranța că vor fi cât mai mulți părinți care să afle despre ele și să aibă o idee încotro să o apuce.

Din toată “paleta” de astfel de frici și griji (întemeiate) am zis să scriu, de această dată, puțin despre virusul VSR – virus foarte contagios și este cea mai frecventă cauză a infecțiilor respiratorii la copii.

VSR este unul dintre multele virusuri care infecteaza tractul respirator. Printre altele se număra virusul răcelii și virusul gripei. Dacă dați o căutare pe net sunt o mulțime de surse mediacale care vor explica ce este virusul VSR, cum îl recunoști sau îl deosebești de o răceală, cum se răspândește sau despre prevenție.

ATENȚIE – verificați sursele medicale și vorbiți cu medciul specialist, cu medicul pediatru!!

Mulți părinți, mame în majoritate, se pregătesc cu multe cărți citite înainte de apariția copilului. Informația e putere! Ei bine pentru ele deja e cunoscut faptul că infecțiile respiratorii sunt provocate de viruși, bacterii, fungi …și câte și mai câte, dar acest VSR (despre care vă zic aici) este parte din categoria celor 60% dintre infecții cauzate de viruși și care se localizează la nivelul tractului respirator inferior. De cele mai multe ori este confundat cu gripa. De asta spun că merge să întrebi un specialist când pare că tu crezi că e gripă, dar nu ești sigur.

Citește și →  ce am învățat după vacanță de vară

Poate se știe mai puțin despre VSR pentru că are tendința să apară la copiii născuți prematur sau copiii care suferă de complicații respiratorii sau cardiace.

Dacă ar fi să vorbim pe cifre – 1 din 10 copii sunt născuți prematur în țara noastră și, din păcate, mulți dintre aceștia suferă și de complicații respiratorii sau cardiace.

  1. ce este VSR? – un virus contagios care afectează copiii
  2. cum se răspândește? – prin aer, adică tuse, vorbit, strănut dar și prin contact direct cu o persoană infectată sau mucus
  3. cum știu că e VSR? – curge nasul, tuse, respirație șuierătoare, febră
  4. de ce nu e răceală? – febră constantă, nu vrea mâncare și mulți muci, tuse serioasă chiar și cu muci, deshidratat, iritabil
  5. ce fac dacă bebe are sub 6 luni? – un telefon la medicul de familie, la medicul specialist sau la PEDITEL
  6. tratament? – la sfatul medicului, odihnă, hidratare
  7. recuperare? – poate să dureze până la 15 zile
  8. prevenție? – igienă, igienă, igienă 🙂
Citește și →  cum ajuți un tânăr în ziua de azi - lifechanger

Deci dacă ar fi acum să vorbesc cu o mamă din părculețul de la bloc acum am mai multe argumente și informații care le pot ajuta sau îndrum către medicul specialist. Articolul face parte dintr-o campanie sub egida Asociației de Neonatologie din România și Societatea Română de Pediatrie.

Mai multe informații despre infecția cu virusul sincițial respirator = VSR, găsiți pe https://desprevsr.ro/.

Bibliografie:
Respiratory Syncytial Virus (RSV) Infection and Human Metapneumovirus Infection, Brenda L. Tesini, Manualele Merk, 2021 (online) msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/viral-infections-in-infants-and-children/respiratory-syncytial-virus-rsv-infection-and-human-metapneumovirus-infection
Respiratory syncytial virus (RSV) in babies, Kara Wilson – newbornbaby.com.au/newborn-overview/baby-health/respiratory-syncytial-virus-rsv-in-babies
Respiratory Syncytial Virus Infection (RSV) – CDC – cdc.gov/rsv/index.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *